
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SİVRİHİSAR MAĞDUR EDİLDİ
Medyada, "Eskişehir Valisi Sayın Güngör Azim TUNA, Sivrihisar'da2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından, kalıcı eserler projesi kapsamında, yapımı devam eden Restorasyon çalışmalarını inceledi. Haberi, Sivrihisarlılar tarafından, tepki ile karşılandı.
Oysa Sivrihisar' da, Restorasyonu devam eden ULU Cami, Kilise ve bezer eserlerin Restorasyonu, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından değil, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, gerçekleştirilmektedir.
Çardak Hamamı ile ilgili, yazımızdan sonra, Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Sayın Naci ŞAKAR, gönderdiği e-mail' de: " Saygıdeğer Hocam, ...Maalesef 2013 Türk Dünyasının Kültür Başkentliğini sürdüren şehrimizde, tarih, kültür ve evliyalar diyarı Sivrihisar, hiçbir alanda zerre kadar nasiplenmemiş, tarih ve kültür adına, bir çivi dahi çakılmamıştır. Bizler konularımızı dile getirip, projeler hazırladığımız halde, dikkate alınmayıp, onca tahsisat ve zaman heder olup gitmiştir. ...Benzeri pek çok konuda, kamuoyunu bilgilendirdiğiniz için, sizi kutlarım" diyerek bir gerçeği ifade etti.
TDKB, Sivrihisar'la ilgili, hiçbir projeyi dikkatte almamış, hatta üst makamların, bu alandaki isteklerini bile göz ardı etti. Nitekim Sayın Orhan KESKİN' in, "Yeni Hamam" ve "Kuma Hamamı" ile ilgili müracaatına, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü' nden gelen, cevapta, yatırım programının yoğunluğu ve ödenek yetersizliği gerekçesi ile kamulaştırma ve Restorasyonunun gerçekleştirilemeyeceği belirtildi. Ancak her iki hamamında, 5835 ayılı ile değişik 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun, 12 maddesi gereği, belediyelerce alınan, emlak vergisinin % 10 nispetindeki Taşınmaz Kültür Varlıklarının korunmasına ait, katkı payından karşılanması gerektiği belirtildi.
Ayrıca tahsil edilen miktarın, İl Özel İdaresi tarafından açılan hesapta toplandığı, bu paranın da il özel idarelerince ve belediyelerce, kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan, proje kapsamında, kamulaştırma, projelendirme, planlama ve uygulama konularında, kullanılacağı belirtilmişti. Kumacık ve Yeni hamamın kamulaştırılması ve Restorasyonunun, bu katkı payından sağlanacak imkânla, her iki hamamında, Eskişehir il Özel İdaresince değerlendirilmesi istenmişti.
İl Özel İdaresince, Sayın Orhan KESKİN' e, verilen cevapta ise ayrılan katkı payının, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Bütçesine aktarıldığı belirtilerek, biriken Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına ait Kültür paylarından, talebi, değerlendirilme imkânının olmadığı bildirildi.
Kültür payları, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Bütçesine aktarıldığından, Kumacık ve Yeni hamamın, kamulaştırma ve Restorasyon çalışmalarının, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Bütçesi' nde, karşılanması gerekirdi. Ancak Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, bu gerçeğe rağmen, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü' nün, isteğini de yerine getirmedi.
Şu bir gerçek ki Eskişehir'in, tarihi bakımdan en zengin ilçesi olan, Sivrihisar, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Bütçesi'nden, hak ettiği payı alamadı. Oysa İlçede Restorasyon bekleyen, pek çok tarihi eser var.
2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Azmi Çelik'le, Sivrihisar'daki tarihi eserler hakkında konuşmuştuk. Hatta "KUMA HAMAMI" ve "YENİ HAMAM" ın Restorasyonunu da konuşmuştuk. Bu hamamları, Belediye istimlâk ettiği takdirde Restorasyonlarını yapabileceklerini söylemişti.
Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı, Sivrihisar'la ilgili ürettiği projelerle ilgili olarak da valilerimizden, Sayın KOÇDEMİR' Sayın TUNA ile görüşmeler yapıldı ama projeler, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından kabul görmedi.
Aslında 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı' nın tutumunu yadırgamamak lazımdır. Çünkü Sivrihisar, yıllardır, arzu edilen atılımları yapamadı. Ülkemizi en gelişmemiş ilçesi olmasına rağmen teşviklerden de yaralandırılmadı. Her dönemde mağdur edildi.
2009'dan bugüne kadar, mevcut teşvik uygulaması kapsamında, 11 bin 382 adet teşvik belgesi düzenlendi. Bu kapsamda 157 milyar dolar yatırım öngörüldü ama AKP iktidarı Sivrihisar'da, her dönen birinci parti olmasına ve yerel seçimlerde, fark yaparak belediyeyi kazanmasına rağmen, teşviklerden yararlandırılmadı.
Sivrihisar'da, camiler, kümbetler türbeler, sarnıçlar, Şadırvanlar, Hamamlar, gibi pek çok tarihi ve kültür mirası var. Pek çok eserin, Restorasyon çalışması yapabilirdi. Ancak 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansının, imkân ve olanaklarından yararlanamadı. Oysa 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti, Eskişehir ve Sivrihisar, özellikle de tarihi ve kültür mirasımız için, ciddi bir fırsattı ama TDKB, Eskişehir' in, ayağına kadar, gelen fırsatı heba etti.