
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SİVRİHİSAR MAKÛS TALİHİNİ DEĞİŞTİRMELİ
İki haftadır, Sivrihisar' a gidiyorum. İlçe'deki görüntü, hiçte tarihi misyon ve vizyonu, özellikle de insanının, özellikleri ile de hiç bağdaşmıyor.
Oysa Sivrihisar, tarihi süreç içinde, önemli bir yerleşim merkezi idi. M.Ö. 700 yıllarında Friglerin yerleşme alanı olmuş ve spaly adını almıştır. Bizanslılar zamanında şehir büyümüş ve adı Justinianapolis olmuştur. XI. yüzyıldan sonra Bizanslılar ve Anadolu Selçukluları arasında birkaç kez el değiştirdikten sonra Bizanslıların eline geçmiştir. XI. yüzyıl sonlarına doğru Anadolu Selçukluları'nın eline geçen kente, ilk yerleşenler Oğuz Türkmen boylarıdır.
İlçe, Selçukluların dağılması sırasında Karaman oğullarının elinde bulunuyorken, daha sonra Sultan 1.Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. 17.yüzyılda Anadolu eyaletinin Hüdavendigar sancağına bağlı bir kaza konumundaki Sivrihisar, 19.yüzyıl sonlarına doğru Ankara vilayetinin merkez sancağına bağlanmış. Osmanlının son yıllarında Eskişehir sancak haline getirilince, Eskişehir'e bağlanmış(1912). 17 Temmuz 1921 de Yunanlılar tarafından işgal edilen kaza, 20 Eylül 1922'de işgallerden kurtarılmıştır.
Bakanlar Kurulu, Anadolu'da ilk kez Sivrihisar Zaimağa Konağı'nda, Atatürk'ün katılımıyla toplanmıştır.
İlçede görkemli ve hiçbir yerleşim alanına da nasip olmayacak tarihi eserler var.
1230 yılında, Cemaleddin Ali tarafından babası Cemaleddin İsmail bey. Akçabay adına yaptırılan, 1274 te, Mikail bey Abdullah tarafından genişletilen, ULU CAMİ, Melikşah tarafından şehit edilen kardeşi Sultan Şah için 1328 yılında yaptırılan, " ALEMŞAH KÜMBETİ", Selçuklulardan Hazinedar Necibüddin Mustafa tarafından,.1328 yılında yaptırılan, HOŞKADEN CAMİİ, 1274 yıllarında Necibüddin Mustafa tarafından inşa edilen . HAZNEDAR Mescidi. Şeyh Baba Yusuf tarafından, 1494 yılında yaptırılan, Tek kubbeli "KURŞUNLU CAMİİ", Cimri ve Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından katledilen Selçuklu Bahriye nazırı Sadreddin hoca Yunus için,.1274 yılında yaptırılmış OLAN Yunus Hoca Kümbeti, Balaban Camii , Bodur Camii, Aziz Mahmut Hüdai Camii , Hızırbey mescidi , Mahmud Suzani Külliyesi , Ak Camii , Seyyide Hamamı, Yeni Hamam , Kumacık Hamamı, Musalla Camii, Yazıcıoğlu Kalesi, gibi eserler ilçenin tarihi misyon ve vizyonunun da tescillidir.
Ne var ki geçmişte, çok önemli konuma ve kültür değerlerine sahip olan ilçe, bir türlü istenen ve arzu edilen gelişmeyi göstermedi. Ancak Sivrihisar Kaymakamı Sayın Ahmet Katırcı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Dursun Yavuz' un, göreve başlaması ile birlikte ilçede, özellikle de eğitim alanında, somut ve umut verici gelişmeler yaşanıyor.
Her iki yöneticimizin, gayret ve çabaları sonrası, son yıllarda ilçeye, 2 Anadolu lisesi, 1 İlköğretim Okulu, bir Anaokulu, en önemlisi de 392 öğrenci kapasiteli" Mustafa Atışkan Öğrenci Yurdu" kazandırılmıştır. Hülasa Sivrihisar'daki okullaşma oranı, diğer ilçelere örnek teşkil edecek niteliktedir.
Yine her iki yöneticimizin döneminde, hayırsever insanlarımızın eğitime katkıları arattı. Öğrenci yurt yaptıran "ATIŞKAN", Anadolu lisesi yaptıran "DEMİR" aileleri yanında, önümüzdeki günlerde de, Fahri Keskin tarafından da, "Öğretmen Anadolu Lisesi" binası yaptırılacaktır.
İlçedeki, okullaşma oranındaki artış, ekonomik alana da taşınmalıdır. Bunun içinde, küçük sanayinin, bir kültür altyapısı olarak desteklenmeli, Sanayide organizeye gidilmesi, bunun içinde genel ve yerel yönetimlerle, mesleki kuruluşlar arasında, etkili işbirliği yapılmalıdır. Özellikle de gündemde olan, organize sanayi yapılaşması için, daha çok özkaynağın, kullanılması, gerektiğinde teşviklerden yararlanılması, bu yönde artı değerlerin, ilçe ekonomisine kazandırılması için gerekli gayret gösterilmelidir.
. Özellikle. İlçen in, gündemine gelen, bir türlü de hayata geçirilemeyen, KÜLTÜR ", "ÜRÜN" ve "AĞAÇLANDIRMA" projeleri yanında, " Organize Sanayi Bölgesi" nin gerçekleştirilmesi de şarttır.
Ayrıca İlçede yapılacak icraat, faaliyet ve etkinliklerde, başarı bekliyorsa, "ortak akıl" " takım ruhu" "hoşgörü", "diyalog" ve "toplum katılımı" gibi kavramlar, ön planda tutulmalıdır. Özellikle de ilçedeki ekonomik açılımlara destek verilmeli, ilçenin tarihi mirası ve kültür değerleri, turizme kazandırılmalıdır. Bu her Sivrihisarlı için, bir görev ve ödev olduğu gibi, bir haktır da.