
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SİVRİHİSAR, MAKÛS TALİHİNİ YENİYOR
Geçen hafta Cuma günü, Sivrihisar Evleri, Restorasyon çalışmalarının başlatılması nedeniyle yapılan törende, Sivrihisar Belediye Başkanı Sayın Yaşar Yurttaş, İlçenin geçmişini ve bugününü, en güzel şekilde tanımladı. Törene katılanlara, İlçenin, tarihi geçmişini, adeta yaşadı ve yaşattı.
Törende, Yunusemre, Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Hızır bey, Selman-ı Farisi, gibi ilçenin bağrından yetişmiş insanların, torunları ve Sivrihisarlı olmanın hazzı ve de zevki bir kez daha yaşandı.
Aslında yalçın kayaların eteğinde kurulan ilçenin, taşlı sokaklarında dolaşmak, mevcut çeşmelerden su içmek, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet etmek, ahşap evlerinde, yaşamak veya konaklamak insana büyük keyif verir.
Ayrıca bazlama veya mayalı ile sıcak bamya çorbası içmek, Ayranla gözleme ve yufka ile kelem ve yaprak dolması yemek, baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, göce dolması ve bumbar gibi daha pek çok yemeğin, damak zevkini kim tatmak istemez?
Öte yandan Sivrihisar' da, nostalji yaşatan çarşısında, keçeciler arastadaki, keçe yapılışı, duvarlara asılı kepenekler, Demirci ustaları, Şükrü, Cafer, Faik, Bekir, ustaların çekiç sesleri, sırımdan yapılmış Halaçların yün atışı, susam ve haşhaştan, yağ çıkaran, yağhanelerin güzel kokuları, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, berberleri, saraçları, nalbantları, semercileri, terzileri, sarafları ve manifaturacıları, hatırlamamak mümkün mü?
Sivrihisar' da yetişen, Kepen lahana ve pırasası, Koçaş patlıcanı, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği ve mülk soğanı ve diğer ürünlerin, kendilerine has özellikleri ve damak zevkleri ile hala gündemdedir.
Diğer yandan ilçedeki, Ulu Camii ve Kurşunlu, Hoşkadem, Hazinedar, Azizi Mahmut camileri, İlçedeki Hamamlar, Bedestenler, Kümbetler, Türbeler Sarnıçlar, Şadırvanlar, Mozaikler, Minyatürler Hatlar, Tezhipler, Ağaç Oyma, Kalem İşleri, Halı ve Kilimler, Giysiler, el işleri, İşleme ve Oyalar, gibi pek çok tarihi ve kültür mirası, turizm için büyük zenginliktir.
Peki, bunca zengin kültürü ve tarihi mirası, bünyesinde barındıran Sivrihisar, Vali Sayın Çalışıcı' nın da söylediği gibi, niçin bir Beypazarı ve Safranbolu olmasın?
Aslında Sivrihisar' daki, bütün bu zenginlikleri, turizmin hizmetine sunacak olan, " KÜLTÜR ", "ÜRÜN" ve "AĞAÇLANDIRMA" projeleri, hala ilçenin gündemindedir. "Her ev bir atölye", sloganı ile bu projeler, er geç ilçede, mutlaka hayata geçirilecektir.
Sivrihisar Evlerinin Restorasyonu, özellikle de "ZAİMAĞA KONAĞI" nın, yenileme çalışmaları, Kültür ve ürün Projelerine, ivme kazandıracak niteliktedir.
İlçedeki ağaçlandırma çalışmalarında, ciddi mesafe alındı, AB Hibe Fonu ile de, "Türkiye Tarımsal Kalkınma Vakfı", "Sivrihisar Belediyesi", "Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği", "Orman Bölge Müdürlüğü" ve diğer sivil toplum örgütleri ile büyük bir ağaçlandırma projesi üzerinde çalışılmaktadır. Son yıllarda ise Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, ilçe de küçümsenmeyecek boyutta, ağaçlandırma çalışmaları yapılmıştır.
Hiç Şüphesiz ki ilçede, belediye hizmetlerinde, eğitim alanında, okul ve yurt yapımında, ciddi mesafe alındı. Özellikle de Öğretmen Anadolu Lisesi ve Hayırsever ATIŞKAN AİLESİ tarafından yaptırılacak olan yurt, gerçekleştirilecek olan Süleyman Atasoy Kültür Evi, Sivrihisar'a, yeni bir çehre kazandıracaktır.
Bütün bu güzellikler, İlçe ve turizme kazandırılırken, "KAYMAKAMLIK " ve" BELEDİYE", ön planda tutulmalı, kurum/ kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri de, bu gerçeği gözetmelidir, Her etkinlik ve faaliyette, duygusallık, bir tarafa bırakılarak, hakkaniyet ve eşitlik içinde hareket edilmelidir. Birilerinin, Kaymakamlık ve Belediyeye rağmen, İlçede yapılacak etkinlik ve faaliyetlere, sahip çıkmasına ve şova dönüştürmesine de müsaade edilmemelidir. Ayrıca İlçede yapılacak icraat, faaliyet ve etkinliklerde, başarı bekliyorsa, "ORTAK AKIL", "TAKIM RUHU", "HOŞGÖRÜ" ve "TOPLUM KATILIMI" gibi kavramlar, ön planda tutulmalıdır. Bu tablo gözetilir, ilçenin tarihi mirası ve kültür değerleri, turizme kazandırılırsa, Sivrihisar, makûs talihini mutlaka yenecektir.
Her türlü olumsuzluğa ve imkânsızlığa rağmen, son yıllarda Sivrihisar'da, ciddi icraat, etkinlik ve faaliyetler oldu. Bu gelişmelerde, Sivrihisar Kaymakamı Sayın Katırcı, Belediye Başkanı Sayın Yurttaş ve İlçe Milli Eğitim Müdür Sayın Yavuz' un, payı büyüktür.
Kutluyoruz.