
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SİVRİHİSAR ÖRNEK ALINMALI
Geçen hafta Sivrihisar'ı, ziyaret ettik. İlçede önemli gelişmeler var. Özellikle de yurtlarla ilgili kazanımlar, örnek teşkil edecek niteliktedir. İlçe de yapılmakta olan Fahri Keskin Anadolu Lisesi 300 kişilik kız ve erkek yurdu, Eylül ayında hizmette girecek. Yurt binası gerek fiziki görünüm, gerekse yapımında kullanılan malzeme açısından da örnektir.
Ayrıca Kız Meslek Lisesi' nin bahçesine yapılmakta olan, 200 kişilik yurt binası da eğitim öğretim çalışmaları başlamadan hizmette alınacaktır. ÇAMOĞLU Öğrenci yurdu binası, Ticaret Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerine, Hayırsever ATIŞKAN ailesi tarafından gerçekleştiren, MUSTAFA ATIŞAK ÖĞRENCİ YURDU" SEV Muzaffer Demir Anadolu Lisesine tahsisi edilecek.
Hülasa ilçede, 1102 öğrenciyi barındıracak kadar, yurt binası gerçekleştirildi.
Sivrihisar' da, okul yapımında olduğu kadar, yurt binalarının yapımında da İlçe Eğitim Müdürü Sayın Dursun YAVUZ' un, payı büyüktür.
Tecrübeli, bilgili, konulara yatkınlığı ve yakınlığı ile örnek bir idarecidir. O' na göre verimlilik, düşünce ve güven, etkili bir biçimde koordine edildiği takdirde, her alanda başarılı olmak için de hiçbir neden yoktur. Ayrıca faktörler ne kadar değişse de değişen koşullara uyabilen ve insanlarla da olumlu ilişki kuran, bir yapıya da sahiptir. İçinde bulunduğu koşulları çok iyi değerlendiriyor. Olup bitenleri de çok iyi görüyor.
Sayın DURSUN, gerek okul, gerekse yurt yapımında hayırsever insanlarımıza her türlü yardımı yapmış, onları da sürekli onura etmiştir. Hatta her vesile gündeme getirmiş, bu tavrı ile de diğer hayırseverleri özendirmiştir.
Sivrihisar' da, yapılan yapılmakta olan yurtlarda her şey düşünülüyor. Nitekim
Hayırsever ATIŞKAN Ailesi, "Mustafa Atışkan Karma Öğrenci Yurdu zemin kat ile birlikte 6 kat olarak yapılmış olup, mimari yönden de örnek bir yapı olarak dikkat çekiyor. Yurt, 128 kız, 256 erkek öğrenci olmak üzere toplam 384 öğrenci kapasitesine sahiptir. Sivrihisar da öğrencilerin, barınma sorununa da ciddi katkıda bulunacaktır. Yurt binası, engelli öğrencilerin de kalabileceği biçim de inşa edilmiştir. Engelli öğrenciler için asansör, tuvalet yapılmış olup, her türlü olanak düşünülmüştür. Bu yönü ile de örnek bir yurt olmuştur.
Birinci katta etüt salonu, dinlenme salonu, kantin ve İdare Odaları, ikici katta kız öğrenciler için yatakhane olarak planlanmıştır. Bu katta 17 oda olup 16 oda yatakhane 1 oda da belletmen odası olarak yapılmıştır. Üçüncü ve dördüncü katlarda ise erkek öğrenciler için yatakhane olarak planlanmıştır. Bu katlarda 34 oda bulunmaktadır. Her katta birer oda belletmen odası olarak yapılmıştır. Toplam 32 oda yatakhane olarak yapılmıştır. Beşinci katta, Yarım kat olarak yapılmış olup, çok amaçlı salon olarak planlanmıştır. Bu salonda sinema, tiyatro, seminer, konferans, şiir dinletileri, sergiler, düzenlenebilecek, öğrenci ürünleri sunulabilecektir.
Yurttaki odalar genelde, 2-4-6 kişilik olup, banyo ve tuvaletler her katta ortak kullanıma açık bir şekilde yapılmış. Odalarda, öğrencilerin çalışmalarına olanak sağlayacak ders araç ve dolapları mevcuttur. Öğrencilerin, çamaşırlarını temizleyebilmeleri için, yeterli çamaşır makinesi de bulunmaktadır.
Yurtlarda, hijyen için, her şey düşünülmüş. Yiyecek türüne ve dayanıklılık süresine göre soğuk ve kuru depo, ya da dondurucularda saklanması içinde gerekenler yapılmış ve yapılmaktadır. Kullanılan araç-gerecin, hijyenik olması hususunda da gereken önemin verildiğini de gördük.
Sivrihisar'da gerçekleştirilen yurtlar, çocuklarımızın geleceği açısından hayati önem taşımaktadır. Çünkü örgün eğitim kurumlarında, okuyan, ancak devlete ait yurtlarda yer bulamayan, ya da parasız olan öğrenciler, barınma sorunu nedeniyle, arzu edilmeyen ve amaçlı da olan yurtlarına yöneliyorlar. Özellikle maddi imkânı yeterli olmayan öğrencilere, parasız barınma imkânı sağlanması, daha da tehlikeli. Çünkü bu öğrencilere, her şeyi empoze edip istedikleri şeyleri yaptırabiliyorlar. Bu yerlerde barınan öğrencilerin, ruh sağlığı bozulduğu gibi, başarısız da oluyorlar. O nedenle de yurtların yapımında, emeği geçen hayırseverleri, ne kadar takdir etsek azdır.
Şu bir gerçek ki ülkemizde ve Sivrihisar' da, yıllarca barınma, öğrenciler açısından sürekli sorun oldu. Pek çok çocuğumuz, özellikle de yoksul aile çocukları, tahsillerine devam edemedi. Oysa maddi durumu iyi olan aileler, öğrencilerimize güçlerinin yettiği kadar burs ve barınma imkânı sağlasalar, bu sorun ortadan kalkar. O nedenle de öğrencilerin barınması için kalıcı çözümler üretilmeli, Özelikle da Sivrihisar' da olduğu gibi hayırseverlerimiz teşvik edilerek, İl genelinde de çocuklarımızın barınma sorunu çözülmeli. Kamuoyu da bu alanda, mutlaka bilinçlendirilmelidir.