4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR SAYIN KILIÇLAR'LA UMUTLANDI

Perşembe sabahı, Sivrihisar Kaymakamı, Sayın ŞAHİN, Belediye Başkanı, Sayın YURTTAŞ, Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın SARIOĞLU, Dekan Sayın Prof. Dr. ATASOY, SEV ve Dernek yönetimleri ve ileri gelen Sivrihisarlılar, Sayın KILIÇLAR' ı, ziyaret etti. Görüşmede kendisine, Sivrihisar hakkında bilgi aktarıldı.
Sayın KILIÇLAR, görüşmede, teşvik edici ve cesaret verici sözleri, dinamik, kararlı, yapısı yanında, konulara hâkimiyeti, eleştiri ve önerilere spesifik ve pozitif yaklaşması ile dikkat çekti. Ayrıca elde ettiği bilgi ve bikrimi yanında, Eskişehir ve Sivrihisar' da, kamu çalışanları ve halkımızla bir takım ruhu içinde çalışarak, ilimizin, sorunlarını çözme ve Eskişehir' e, yenilerini kazandırma doğrultusunda, azimli gördük. Umut ve güvende verdi.
Öte yandan Sayın KILIÇLAR' ın, Mardin'de tarihi mekânların Restorasyon çalışmaları ve Turizme katkıları dikkatte alındığında, Eskişehir, özellikle de Sivrihisar' daki Restorasyon çalışmaları açısından büyük şanstır. Çünkü Sivrihisar' da, camiler, Hamamlar, Bedestenler, Türbeler, Kümbetler, Şadırvanlar, Türbeler, Sarnıçlar, Mozaikler, Hatlar, Minyatürler, ağaç oyma, Kalem İşleri, halı, kilim, giysiler, oya ve işlemeler gibi pek çok tarihi ve kültürel mirasa da sahiptir.
Ayrıca Sivrihisar evleri ile de ünlüdür. Evlerinin tavan ve dolaplar ahşap süslemedir. Ocak başı kandillik, raf ve sergenler, özel tarzda ahşaplarla süslenmiştir. Merdiven tırabzanları da ahşaptır. Ahşap süslemeli, cumbalı evlerde, kalem işçiliği ve oyma sanatının, en güzel örnekleri vardır. Merdivenlerden çıkınca, odaların açıldığı üst hanaya girilir. Burası boydan boya uzanır. Hanaya açılan odalarda mutlaka gusülhane bulunur. Hanayın bir başında abdestlik, öbür başında balkon yer alır. Balkonların bazıları bahçeye, bazıları da cadde ve sokağa bakar. Bunların cumbalı ve kafesli olanları da var. Çatı, ilçedeki evlerin büyük çoğunluğunda, ahşap olup, üstü kiremitle örtülüdür.
Ziyarette Sayın Kılıçlar' ın yakından ilgilendiği, İlçe merkezindeki Ulu Cami, 1275 yılında Mevlana'nın, müritlerinden Emniddini-i Mikail tarafından yaptırıldı. Cami, Anadolu' nun en büyük ahşap direkli camilerinden, 67 adet ağaç sütun tutuyor. Çeşitli geometrik şekillerin ahenkli bir birleşiminden oluşan minberi ise şaheser, sanat eseri olarak dikkat çekiyor.
Hülasa, Sivrihisar'ın, tarihi mirası ve kültür değerleri ile övünç kaynağıdır. İnanıyoruz ki bu tarihi miras, Sayın KILIÇLAR' ın rehberliğin de, tıpkı Mardin' de olduğu gibi, ülke ve bölge turizmine kazandırılacaktır. Gündemde olan, "KÜLTÜR", "ÜRÜN" ve AĞAÇLANDIRMA" projeleri de, hayata geçecektir.
Ayrıca Sayın KILIÇLAR, Mardin' de, tarıma da büyük önem verdi. O'nun döneminde, Sivrihisar' da, yetişen, Kepen lahana ve pırasası, Koçaş patlıcanı, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği ve mülk soğanı ve diğer ürünlerin, kendilerine has özellikleri ve damak zevkleri ile aranan ürünler olacak, özellikle de ilçede düşünülen "Organik Tarım", hayata geçirildiği zaman, ürünler de gerçek değerini bulacaktır.
Sivrihisar, konumu ve kültürel altyapısı ile deneyimler boyutu " övünmek gibi olmasın ama Sivrihisarlıyım" söylencesiyle, bir gizemler yorumudur. Sivrihisar, AHİ evran' ın mekânı, çalışkanlığının da ilk tanımıdır. Bünyesinde, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Selman-ı Farisi, , Hızır Bey, Sinan Paşa ve Aziz Mahmut Hüdai gibi ünlüleri yetiştirmiştir.
Diğer yandan Sivrihisar, Organize Sanayi Bölgesi, yıllar önce gündeme geldi Hatta Mayıs- 1996' da yapılan Eskişehir, "1. Kent Sorunları Kurultay"ında, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı, Sayın Prof. Dr. Orhan KUTAY, Eskişehir' in, rahatlaması için, Sivrihisar'a, ikinci bir sanayi alanının geliştirilmesini istedi. İlçeye Hava alanı yapılması, Sivrihisar- Eskişehir arasında, bir demiryolun gerçekleştirilmesini de önermişti. Ancak bu isteklerin, hiçbiri gerçekleştirilemedi. Ancak Sayın Kılıçlar' ın sorunlara bakış açısı, OSB, açısından da umut oldu.
Görüşme sonrası, Sivrihisarlılara güven verdi. Beğeni ve övgüde aldı.
Edindiğimiz bilgilere göre, Sayın KILIÇLAR, gelişmeleri izlemekle ve karşılık vermekle yetinmediği gibi, icraatın içinde aktif bir biçimde rol alıyor, olası hamleleri düşünüyor, doğru tahmin ediyor. Eskişehir'deki görevli olduğu süre içinde, sorumluluk alanındaki işleyişi de izlemekle yetinmeyecek, çoğunluklada aktif bir biçimde işleyişin içinde, yer alacak ve yürütmeyi de gerçekleştirecektir. Görüşmede dikkat ettik; içinde bulunduğu koşulları çok iyi değerlendi. Olup bitenleri çok iyi gördü. Hamleleri de doğru tahmin etti. En önemlisi de sohbetlerde, hoşgörü ve diyalog gibi kavramlara da sürekli öncelik verdi. .
Sayın KILIÇLAR' ı kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi