
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SİVRİHİSAR TANITIM GÜNLERİ
10-17 Mart tarihleri arasında, ESPARK alış veriş merkezi ve Sivrihisar Belediyesi, "SİVRİHİSAR TANITIM GÜNLERİ" düzenlediler. Etkinliklerin açılışı, Cumartesi günü geniş katılımla yapıldı. Etkinlikte, Sivrihisar'ın, kültür değerleri sergilendi. Sivrihisar' ı, iyi yansıtan öğeler olan el sanatları, asırlar boyu ilçenin sanat anlayışlarını ve yaşam tarzlarını aktarmada etkin bir rol oynamıştır. Etkinlikte sergilenen, Sivrihisar'da, kilim ve pala dokumacılığı ile heybe, çuval, yastık yapımı oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle etkinlikteki Sivrihisar ilçesi, kökboyalı kilimler, Akbaş köpekleri, dikkat çekti.
SİVRİHİSAR' da, işleme sanatı oldukça ileri düzeydedir. Etkinlikte sergilenen, boncuk oyaları, tığ oyaları ve mekik oyaları, görülmeye değer niteliktedir. Sivrihisar küpesi ve cebesi meşhurdur. Çorap işlemeciliği de yaygındır. Yörede işlenen çorapların, motiflerine ve işleme biçimlerine göre değişik adlar verilir.
SİVRİHİSAR Kız Meslek Lisesi öğrencileri, Sivrihisar'ın, Sarka don, uzun entari, maher, futa, bindallı gibi tamamen Sivrihisar işi kıyafetlerle yaptığı defile büyük beğeni aldı. Bu kıyafetler, özellikle düğünlerde, özel günlerde giyilmektedir. Sarka altına Sefavıl (sevai) şalvar giyilir. Giysiler arasında, en ağırı, işli olan cepken modelidir.
SİVRİHİSAR' ın, yemek kültürü, her beldeye nasip olmayacak kadar zengindir. Bazlama veya mayalı ile sıcak bamya çorbası içmek, yufka ile kelem ve yaprak dolması yemek, baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, göce dolması gibi daha pek çok yemeğin, damak zevki yıllardır gündemde.
SİVRİHİSAR, İlk Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kuruluna, ev sahipliği yapmıştı. BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK' de, Afyon taarruzu öncesi, Sivrihisar'a teşriflerinde, İlçedeki Zaimoğlu Hacı Ali Ağa' nın konağına misafir olmuş, kendisine ikram edilen, "Yoğurtlu-kıymalı asma yaprağı dolması" ile "Kıymalı Su Böreği" ve "Altın Sarısı Un Helvası" yemiş ve çok beğendiklerini de ifade etmişlerdi.
SİVRİHİSAR' da yetişen, Kepen lahana ve pırasası, KOÇAŞ PATLICANI, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği, Geceğin üzümü ve mülk soğanı ve diğer ürünlerin, kendilerine has özellikleri ve damak zevkleri aranan ürünlerdir.
SİVRİHİSAR' daki, Hamamlar Bedestenler, Camiler, Kümbetler Türbeler, Sarnıçlar, şadırvanlar, Mozaikler, Hatlar, Tezhipler, Ağaç Oyma, Kalem işleri, Halı ve kilimler, Giysiler, el işleri işlemeler ve Oyalar, gibi pek çok tarihi ve kültür mirası, turizm için büyük zenginliktir.
SİVRİHİSAR evlerinin içi, insana büyük haz verir. Tavan ve dolaplar ahşap süslemedir. Ocak başı kandillik, raf ve sergenler, özel tarzda ahşaplarla süslenmiştir. Merdiven tırabzanları da ahşaptır. Ahşap süslemeli, cumbalı evlerde, kalem işçiliği ve oyma sanatının, en güzel örnekleri vardır. Merdivenlerden çıkınca, odaların açıldığı üst hanaya girilir. Burası boydan boya uzanır. Hanaya açılan odalarda, mutlaka gusülhane bulunur. Hanayın bir başında abdestlik, öbür başında balkon yer alır. Balkonların bazıları bahçeye, bazıları da cadde ve sokağa bakar. Bunların cumbalı ve kafesli olanları da var. Evleri, ilginç ve güzeldir. Fakat bu güzellikleri tanımak ve hissetmek içi de evleri görmek ve içinde yaşamak gerekir.
SİVRİHİSAR' da, nostalji yaşatan çarşısında, keçeciler arastadaki, keçe yapılışı, duvarlara asılı kepenekler, Demirci, ustalarının çekiç sesleri, sırımdan yapılmış Halaçların yün atışı, susam ve haşhaştan, yağ çıkaran, yağhanelerin güzel kokuları, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, berberleri, saraçları, nalbantları, semercileri, terzileri, sarafları ve manifaturacıları, hatırlamamak mümkün mü?
SİVRİHİSAR, Frig ve Eti uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Bünyesinden, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Sinan Paşa, Mehmet Kaptan, Hızır bey, mülazım Hamdi Efendi, Selman-ı Farisi, Aziz Mahmut Hüdai gibi insanlar yetiştirmiştir,
SİVRİHİSAR, aynı zamanda ünlü kral MİDAS' ın da memleketidir. M.Ö 700 yıllarında, Frigler' in yerleşme yeri olunca, "Spalya"'ya dönüşmüş. Şehrin bir diğer özelliği, o dönemin meşhur kral yolu' nun üzerinde bulunması idi. Hıristiyanlığın yayılışına kadar, yeryüzündeki bütün varlıkların doğurucusu olarak bilinen, ulu ana tanrıça "KİBELE" nin, büyük tapınağı da İlçe sınırları içerisindedir. Geçmişi ise M.Ö 3500'lere dayanıyor,
SİVRİHİSAR' ın, taşlı sokaklarında dolaşmak, mevcut çeşmelerden su içmek, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet etmek, ahşap evlerinde, yaşamak veya konaklamak, insana büyük keyif verir.
SİVRİHİSAR, tarihi mirası, kültür değerleriyle, övünç kaynağıdır.