
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SİVRİHİSAR ÜVEY EVLAT MI?
SİVRİHİSAR, 12 Ağustos 1921 tarihinde, Kurban Bayramı' nın birinci günü Yunan Ordusu tarafında işgal edildi. İşgalde, İlçe ve köylerinde ciddi mal ve can kaybı oldu. Bu işgali, bir türlü içine sindiremedi. Türk Ordusu, işgali 20 Eylül 1921 tarihinde bitirdi.
20 Eylül 2012 tarihinde, Sivrihisar' ın kurtuluş törenleri vardı. Vilayetten tek yetkilinin ve İl milletvekillerinin, katılmaması dikkat çekti.
Bir okuyucumuz, " ...Dikkat ettik. Sivrihisar'ın, kurtuluş törenlerinde, ilden hiçbir görevli ve İl milletvekilleri katılmadı. İnsan ister istemez. Sivrihisar, Devlet ve ilin üvey evladı mı diye düşünüyor. Oysa bir düğünde, protokol ve milletvekilleri, tam kadro yerini aldılar." sözleri karşısında, ne denebilir ki?
Vilayetten ilgililer ve milletvekilleri, hatta partilerin il yönetimleri, Sivrihisar' ın, kurtuluş törenine, niçin katılmadı veya ne gibi mazeretleri var, en iyi kendileri bilir ama Sivrihisar, İstiklal Savaşında, her beldeye nasip olmayan fedakârlıkta bulunmuş ve pek çok olaya da tanıklık etti. Ayrıca Sivrihisar, Eskişehir'in de, en büyük ilçesidir.
Elbette Eskişehir'de, "PROTOKOL" ve siyasi iktidarlar, Sivrihisar' a, üvey evlat muamelesi yapıyor mu bilinmez. Ancak SİVRİHİSAR, pek çok kavime ev sahipliği yaptı ve Kurtuluş Savaşı' nda, önemli görevler üstlendi. Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, ilk kez, Sivrihisar ZAİMAĞA KONAĞI' ın da, Atatürk'ün katılımıyla toplandı.
SİVRİHİSAR halkı, tüm mal varlığını bir araya getirerek, Türk Ordusu`na, yeni bir uçak alınması için, bağış da bulundu. Bağış ile alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına ise, "Sivrihisar Tayyaresi" adı verildi.
Öte yandan Kurtuluş Savaşında, ilk mücadeleyi yapan ve kıvılcımı yakan da bir Sivrihisarlı olan Mülazım Ahmet Hamdi Bey'dir. Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış, 9 Mart 1919' da, İngilizler de, Samsuna 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı. İngilizler, bir müfrezesini de Merzifon'a göndermişti.
Bu gelişmelere ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun'daki, Türk Birliği' nden geldi. Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı Mülazım Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı. Rahmetli Fevzi Çakmak Paşa' nın, anılarında da görmek mümkündür.
Yine Kamuran Gürün, "Savaşan Dünya ve Türkiye" adlı kitabında," Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa'nın görevlendirilmesine, KURTULUŞ SAVAŞI' NIN, DOLAYISIYLA DA OLSA, BAŞLANGICINA SEBEP OLMUŞ OLUYORDU." ifadelerini kullanmıştır.
Sivrihisar, Kurtuluş Savaşı'nda, ülkenin bağımsızlığına ciddi katkıda bulundu ama Cumhuriyet döneminde, hak ettiği yatırımları alamadı. Oysa Sivrihisar' ın, esas kurtuluşu, İlçe "EKONOMİSİN" de gösterilecek performansı ile eşdeğerdir.
Öte yandan, Eskişehir, "1. Kent Sorunları Kurultay"ında, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı, Sayın Prof. Dr. Orhan KUTAY, Eskişehir' in, rahatlaması için, Sivrihisar'a, ikinci bir sanayi alanının geliştirilmesini istemişti. Sivrihisar- Eskişehir arasında, bir demiryolun gerçekleştirilmesini de önermişti.
SİVRİHİSAR' a, hava alanı ve demiryolu gerçekleştirilmedi ama Yüksek Planlama Kurulunun 24.06.1998 tarih ve 93/31 sayılı kararı ile 1999 yılı Yatırım Programına alınmış, müteşebbis heyette oluşturulmuş, Organize Sanayi Bölgesine, Müdürü ataması da yapılmıştı. Ancak SİVRİHİSAR' da, Organize Sanayi Bölgesi, hala hayata geçirilemedi.
Sivrihisar'daki, arzu edilmeyen tabloda, İlçedeki ilgililerin ve halkının da, sorumlulukları vardır. Belediye, Kaymakamlık, sivil toplu örgütleri, özellikle ilçe halkı, " orta payda", "toplum Katılımı" ve "ortak akıl" kavramlarını, ön planda tutularak, Sivrihisar' ın, sorunları, bir plan ve program dâhilinde çözülmek için, gayret gösterselerdi, Sivrihisar, bugün arzu edilen seviye de olacaktı.
Sivrihisar, yıllardır arzu etilen atılımları yapamadı. Ülkemizi en gelişmemiş ilçesi olmasına rağmen de hiçbir dönem teşviklerden de yaralandırılmadı. Nitekim 2009'dan bugüne kadar, mevcut teşvik uygulaması kapsamında, 11 bin 382 adet teşvik belgesi düzenlendi. Bu kapsamda 157 milyar dolar yatırım öngörüldü. 2009'daki sistem bir önceki sisteme göre belge sayısı itibariyle yüzde 17, yatırım itibariyle yüzde 73 artışa neden oldu.
Mevcut sistemle, bölgesel gelişmişlik farkları azaltma hedeflenmişti. Teşvik belgelerinin yarıdan fazlası daha az gelişmiş bölgelere gidecekti. Ayrıca mevcut sistemle uluslararası yatırımları ülkemize çekme hedeflemişti. Ancak Sivrihisar, ülkemizin gelişmeyen ilçelerinin, başında olmasına rağmen, OSB' si, gerçekleşmediği gibi, bu teşviklerde, hep üvey evlat muamelesi gördü. Oysa Sivrihisar, bunu hiç hak etmiyor.