4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR VE KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI

ZAİMOĞLU KONAĞI ile ilgili yazılarımızdan sonra, Sivrihisar belediye başkanlarından Sayın YURTTAŞ aradı. Görüşlerimize katıldığını, tarihi doku ve kültürel mirasla ile ilgili icraatlardan bahsetti. Özellikle de ZAİMOĞLU konağına, Özel İdare'nin katkısının büyük olduğu söyledi.
Gerçekten de Sayın YURTTAŞ, gerek ZAİMOĞLU KONAĞI, gerekse
KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI" nın yapılmasında, en önemlisi de, ilçedeki RESTORASYON çalışmalarının sonuca ulaşmasında, ciddi gayret ve çaba gösterdi. Onun döneminde, Arnavut kaldırımı olan cadde ve sokakların hiçbiri, asfalt yapılmadı. İlçenin tarihi dokusunu, en iyi şekilde korumaya çalıştı. Özellikle de Nasreddin Hoca' nın kızı FATIMA' nın Anıt Mezarı için de her türlü kolaylığı gösterdi.
Ancak "SİVRİHİSAR" da, tarihi dokunun korunması için "Koruma Amaçlı İmar Planı"nın bir an önce hayata geçmesi şarttır. Çünkü tarih kokan ve tipik Anadolu şehirlerinin bütün özelliklerini barındıran Sivrihisar, aynı zamanda ünlü kral Midas'ın da memleketidir. M.Ö 700 yıllarında, Frigler' in, yerleşme yeri olunca "Spalya"'ya dönüşmüş. Şehrin bir diğer özelliği, o dönemin meşhur Kral Yolu'nun üzerinde bulunması idi.
SİVRİHİSAR, Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi, önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. İlçedeki Hamamlar, Bedestenler, Camiler, Kümbetler, Türbeler Sarnıçlar, Şadırvanlar, Mozaikler, Minyatürler Hatlar, Tezhipler, Ağaç Oyma, Kalem İşleri, Halı ve Kilimler, Giysiler, el işleri, İşleme ve Oyalar, gibi pek çok tarihi ve kültür mirası, turizm için büyük zenginliktir.
SİVRİHİSAR' da, mevcut tarihi zenginliği korumak, gelecek nesillere de aktarmak amacıyla ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca, belirlenen sit alanları ile ilgili "Koruma Amaçlı İmar Planı" yapılmak ve hayata geçirmek zorunda olduğu hep söyledik. Ve nihayet plan yapıldı. Ancak eksikleri olduğundan hayata geçirilemedi. Planın yapılmasından önce, kültür ve tabiat varlıklarının sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda korunması amacıyla, arkeolojik, tarihi, doğal, mimari, demografik, kültürel, sosyo-ekonomik, mülkiyet ve yapılaşma verilerini içeren alan araştırması yapıldı mı bilmiyoruz ama planın düşünülmesi bile, ilçedeki tarihi dokunun korunması için önemli bir aşamadır.
Elbette planın uygulanmasında, tepkiler oluşacaktır. Ancak koruma amaçlı imar planlarının, hazırlanması aşamasında; tarihi çevre, kültürel ve doğal miras, sosyal, kültürel ve ekonomik yapı, teknik altyapı, sosyal donatı, yapı ve sokak dokusu, mülkiyet yapısı, ulaşım, dolaşım sistemi, örgütlenme biçimi ve benzerlerine ilişkin gerekli etütler, ilçenin bütünü ile ilişkilendirilerek yapılmaktadır. Ayrıca tespit edilen sorunların, çözümü ve tarihi, kültürel, doğal çevrenin yaşanabilir ve sürdürülebilir biçimde korunabilmesi için, alana özgü stratejiler belirlenmektedir.
SİVRİHİSAR, Beypazarı ve Safranbolu gibi Tarihi ve Kültür mirasını turizme kazandıracaksa Koruma amaçlı İmara Planını, bir an önce hayata geçirmelidir. Özellikle de sokak, cadde ve meydanlardaki kaldırımlar korumalı, kesinlikle de asfalt yapılmamalıdır.
İlçede, Tabakhane, Mavi Kadın, Nemane, Balaban, Kağnı pazarı, Hacı Murat, gibi çeşmelere koruma altına alındı mı bilinmez ama ilçedeki çeşmeler, mutlaka koruma altına alınmalı, iyileştirme çalışmaları da yapılmalıdır.
ULU CAMİİ etrafındaki dükkân sahipleri ve esnaf, Koruma İmar Planı karşısında tedirgindir. Ancak plan yapılırken, İlçe koruma alanı içinde yaşayan hane halkları ve faaliyet gösteren iş yerlerinin, sosyal ve ekonomik yapılarını iyileştiren, istihdam ve katma değer yaratan stratejiler değerlendirilmesi gerekirdi. Ayrı bu stratejileri, kullanma şartları ile yapılaşma sınırlamaları, sağlıklaştırma, yenileme alanları ile ilgili olarak, halkında görüşü alınarak, "Koruma Amaçlı İmar Planı " bunlara göre gerçekleştirildi mi bilinmez ama İlçedeki tarihi doku ve kültürel mirasın mutlaka korunması ve Restorasyonun yapılması gerekiyor.
Elbette Sivrihisar' daki tarihi doku, Koruma amaçlı İmar Planı ile korunamaz. Mutlaka Sivrihisarlıların da bu alanda elini taşın altına koyması gerekir. Çünkü Tarihi doku ve kültürel değerler, Sivrihisar' ın, en büyük zenginliğidir. Bu nedenle de tespit edilen sorunların çözümü ve tarihi, kültürel, doğal çevrenin, yaşanabilir ve sürdürülebilir biçimde korunabilmesi için, sürekli yeni stratejiler belirlenmelidir. Koruma Amaçlı İmar Planı hayata geçmeden evvel Sivrihisar halkı bilgilendirilmeli, Halkın, bu alandaki her sorunu da dikkate alınarak, "ORTAK AKIL" ve "ORTAK PAYDA" gibi kavramlarla da çözüme ulaştırılmalıdır. Çünkü kaybolan tarihi doku ve kültürel değerleri geri getirmek mümkün olmadığı gibi, bu unsurlar, bize atalarımızın mirası ve torunlarımızın emaneti olup, ilçenin de en büyük zenginliğidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi