4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR VE ORDU CADDESİ

                               
              Orduların varlığı, savaş gerçeğine dayanır. Bir fikri, bir ideali gerçekleştirmek için ona karşı duran kuvvetlerin, yok edilmesi, tesirsiz hale getirilmesi ordu ile mümkündür.  O nedenle de “ORDU” kavramı,  toplumda, yer almak ve insanımızın zihnin de yer etmek zorundadır. Bu da ancak, orduyu hatırlatacak unsurlarla mümkündür.
           Türk Ordusu’ nun,  kazandığı 25-30 Ağustos Zafer Haftası etkinlikleri, ülke genelinde kutlanıyor.  Ne var ki  Sivrihisar’ da, Zafer Haftası  ve Sivrihisar’ın, Kurtuluş günü ve ondan sonraki günlerde, Türk Ordusunu, sürekli hatırlatan ilçedeki  “ORDU CADDESİ” nin, isminin,“NABİ AVCI CADDESİ” olarak değiştirilmesi, ilçede kabul görmedi.
              Bugüne kadar,  sözlü, telefonla ve e-maillerle, birçok tepki dolu görüş geldi. Bu tepki Sivrihisar halkının, İstiklal Savaşında olduğu gibi, Türk Ordusu’na olan sevgisinin bir göstergesidir. çünkü Türk toplumunu, bugünlere de Türk Ordusu taşımıştır ve Türk Ordusu, Türk Milletinin ortak değeridir. O nedenle de ORDU siyaset üstü tutulmalıdır.
               ünlü tarihçi Prof. Dr. Sayın İlber Ortaylı, ise bir yazısında, 18 ve 19’uncu yüzyılda, tıp, veterinerlik, eczacılık, kimyagerlik, mühendislik, haritacılık ve ressamlık gibi dalların kurulup gelişmesinde en önemli etkenin, ordu olduğunu belirttikten sonra”  “Türkiye’nin etrafımızdaki ülkelerin, durumuna düşmemesi, insanlarımızın birbirini canavarca katletmemesi ve göçmen kafileleriyle, yollara düşmemesi için. Eğitim ve sanayinin gelişmesindeki başat rolünü korumak için. Taşıdığımız kimliğin selameti için. çocuklarımıza, vatanı bırakabilmek için.” orduya sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.
             O nedenle de  “ ORDU” kavramı sürekli canlı tutulmalı,  İnsanlarımıza da her vesile hatırlatılmalıdır. Sivrihisar’ da,  ismi değiştirilen, “ORDU CADDESİ”,  en güzel örnekti.             
             Aslında insanlarımız, tepkisi, “NABİ AVCI” ismine değil, Türk milletinin ortak değeri olan, “ORDU “ isminin kaldırılmasınadır.  Sivrihisar’ da,  birçok cadde varken, Ordu Caddesi’ nin ismi, neden, “Nabi Avcı” caddesi olarak değiştirildi, en iyi deşikliği yapan kişi/kişiler bilir ama bu değişiklik, tarihi başarılarla dolu, özellikle kurtuluş savaşında,
 “TüRK ORDUSUN”na,  her türlü fedakârlığı, yapan Sivrihisar’ a, yakışmadı.
             çünkü SİVRİHİSAR, Kurtuluş Savaşı’ nda,  önemli görevler üstlendi ve olaylara da tanıklık etti. Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Anadolu’da ilk kez, Sivrihisar ZAİMAĞA KONAĞI’ ın da Atatürk’ün, katılımıyla toplandı. önemli kararlar alındı. 
               Sivrihisar halkı, tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen, Anadolu’da bir ilçe olarak dişinden tırnağından arttırdıkları ile aralarında topladıkları, o devrin parası ile 4.000 liraya, bir uçak satın alıp kahraman ordumuza armağan etmişlerdi. Bağış ile alınan, çift kanatlı Fransız yapımı, Bregeue 14-B2 uçağına ise, "Sivrihisar Tayyaresi" adı verilmişti.
             Hediye edilen Breguet-14 tipi uçak kurtuluş savaşında önemli görevler vermişti. O zaman ordunun, bir uçak bölüğü ve toplam 10 adet uçağı vardı. 10 uçaklık filonun, bir uçağı hediye edilen bu uçak olduğu düşünülürse, Sivrihisar halkının yaptığı ileri görüşlü fedakarlığının, önemi daha iyi anlaşılmaktadır.
                öte yandan Kurtuluş Savaşında, ilk mücadeleyi yapan ve kıvılcımı yakan da bir Sivrihisarlı olan Mülazım Ahmet Hamdi Bey’dir. Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış, 9 Mart 1919’ da, İngilizler de, Samsuna 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı. İngilizler, bir müfrezesini de Merzifon’a gönderdiler. 
                Bu gelişmelere ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun’daki, Türk Ordusuna bağlı birlikten geldi. Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı. Kurtuluş Savaşının, ilk kıvılcımını da böylece başlatılmış oldu. Mülazım Ahmet Hamdi Bey’ in, bu davranışı, son derece önemli idi.
             Kamuran Gürün, "Savaşan Dünya ve Türkiye" adlı kitabında," Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa’nın görevlendirilmesine, kurtuluş Savaşı’ nın,dolayısıyla da başlangıcına sebep olmuş oluyordu." ifadelerini kullanmıştır.
              Kurtuluş Savaşı ve Türk Ordusuna,  bu denli katkıda bulunan, Sivrihisar’ a,“ORDU CADDESİ” nin,  isminin değiştirilmesi yakışmadı.  O nedenle de Sivrihisar Belediyesi, kararını, bir kez daha değerlendirerek, ismi iade etmeli, Nabi AVCI ismi de, başka bir Caddeye vermelidir. Veya haberi olmadan, isminin verildiğini tahmin ettiğimiz, milletvekilimiz, Sayın Prof. Dr. Nabi AVCI, “ Ordu Caddesi” isminin, tekrar verilemesi için, Zafer Haftası’ nda, girişimde bulunarak, bu yanlışlığı düzeltmelidir.
             çünkü “ ORDU CADDESİ” , insanımız, özellikle de çocuk ve gençlerimize  ordunu değerini ve ATATüRK’ ün, “Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kudret ve yeteneğinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir. Ordumuz,  Türk topraklarının ve Türkiye ülküsünü gerçekleştirmek için, harcamakta olduğumuz sistemli çalışmaların yenilmesi İmkânsız güvencesidir. “ sözlerindeki ifadeleri de hep hatırlatacaktır.























Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi