4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR VE TURİZM

Geçmiş yıllarda, Sivrihisar'da, "ÜRÜN", "KÜLTÜR" ve "AĞAÇLANDIRMA" projeleri birlikte düşünülmüş, ancak yerel bazda sahip çıkılmadığı için de, hayata geçirilemedİ ama Mayıs ayı sonunda, Sivrihisar' a yaptığımız ziyarette, Belediye Başkanı Sayın Fikret ASLAN, ilçe için düşündüğü, "KÜLTÜR PROJESİ" ile ilgili çalışmaları umut oldu. Özellikle de doğal çevre kültürel ve tarihi miras yanında, ulaşım ve konaklama imkânları ve halkın turizmle ilgili eğitimini gibi alanlarda, ciddi çalışma içinde. İlçedeki elişleri ile ilgili çalışmalarda, önemli yol alınmış.
Aslında Sivrihisar' da, gerçekçi bir "TURİZM MASTER PLANI" hayata geçirilirse, yapılacak planlama, hem turizm yatırımcıları, hem de turistler açısından faydalı ve bölgedeki turizmle ilgili çalışmaların ve girişimlerin, bugününü ve geleceğini doğru yönlendirme açısından da önemli olacaktır. Sayın ASLAN, bu planı gerçekleştirecek bilgi ve deneyime de sahiptir.
Sayın ASLAN' ın, doğal çevre önem vermesi, özelliklede ilçede gerçekleştirdiği UÇA KENT PARK" la ilgili çalışmaları, ilçede turizmine ciddi katkı sağlayacaktır. Nitekim tüm dünyada sürdürülebilir Turizm akımı, 1992 yılındaki Birleşmiş Milletler Rio Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi sonrası oluşmuştur. Yerel Gündem, 21'ın ve 2003'teki Birleşmiş Milletler Johannesburg Sürdürebilir Kalkınma Zirvesi Uygulama Planı'nın, temel konularından biri de, "DOGAL ÇEVRE "olmadan turizm olmayacağı tezi idi.
SİVRİHİSAR, Frig ve Eti uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Hülasa tarihin her döneminde ilkleri yer aldığı önemli bir yerleşim alanı olmuştur. Bu süreç, ilçeye önemli tarihi miras bırakmıştır. Sayın ASLAN, bu tarihi mirası da çok iyi değerlendiriyor. Restorasyon çalışmaları için de ciddi gayret sarf ediyor. Çünkü ilçedeki HAMAMLAR, BEDESTELER, KÜMBETLER, TÜRBELER SARNIÇLAR, ŞADIRAVANLAR, MİNYATÜRLER, MOZAİKLER, HATLAR, TEZHİPLER, AĞAÇ OYMA VE AĞAÇ İŞLERİ HALI VE KİLİMLER, GİYSİLER, EL İŞLERİ İŞLEME VE OYALAR gibi, pek çok tarihi ve kültür mirası, turizm için büyük zenginliktir.
Sivrihisar'da, evler, taş kaplı sokaklar, hala aynı tazelik ve dinginlikle, içinde eşsiz tarihi eserlerin tamamını barındırır. Sivrihisar evlerinin içi, insana büyük haz verir. Tavan ve dolaplar ahşap süslemedir. Ocak başı kandillik, raf ve sergenler, özel tarzda ahşaplarla süslenmiştir. Merdiven tırabzanları da ahşaptır. Ahşap süslemeli, cumbalı evlerde, kalem işçiliği ve oyma sanatının, en güzel örnekleri vardır. Merdivenlerden çıkınca, odaların açıldığı üst hanaya girilir. Burası boydan boya uzanır. Hanaya açılan odalarda mutlaka gusülhane bulunur. Hanayın bir başında abdestlik, öbür başında balkon yer alır. Balkonların bazıları bahçeye, bazıları da cadde ve sokağa bakar. Bunların cumbalı ve kafesli olanları da var. Çatı, ilçedeki evlerin büyük çoğunluğunda, ahşap olup, üstü kiremitle örtülüdür. Sivrihisar evleri, ilginç ve güzeldir. Sayın ASLAN, bu güzellikleri turizme kazandırmak için evlerin Restorasyon çalışmalarına da hız kazandırmış.
Öte yandan Sivrihisar' da, nostalji yaşatan çarşısında, keçeciler arastadaki, keçe yapılışı, duvarlara asılı kepenekler, Demirci, ustalarının çekiç sesleri, sırımdan yapılmış Halaçların yün atışı, susam ve haşhaştan, yağ çıkaran, yağhanelerin güzel kokuları, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, berberleri, saraçları, nalbantları, semercileri, terzileri, sarafları ve manifaturacıları, hatırlamamak mümkün mü?
Sayın ASLAN, ilçedeki bütün bu zenginliklerin farkındadır. Ona göre, ilçedeki bu zenginlik ve Vakıflar tarafından programa alınan tarihi eserler yanında, vaat edilen evlerdeki iyileştirme çalışmaları bitirilirse, Sivrihisar'da, Beypazarı ve Safranbolu gibi, bir kültür projesi, hayata geçirilmiş olacaktır.
Bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen, evrensel değerlere, sahip kültürel ve doğal sitleri, dünyaya tanıtmak, toplumda söz konusu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gerekli işbirliğini sağlamak amacıyla UNESCO'nun. Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme" kabul edilmiştir Türkiye, bu sözleşmeyi 23 Mayıs 1982 tarihinde onaylanmıştır. Sivrihisar, bu sözleşmeden istifade etmelidir.
Sivrihisar' da, düşünülen projeler içinde, kültürel miras ve kentsel projelere öncelik veriliyor. Çünkü Sivrihisar'ın, inanılmaz derecede, kültürel miras potansiyeli var. Bunun korunması ve ileriye yönelik yaşatılması, kullanım kararlarının alınarak fonksiyonlandırılması ve turizme kazandırılması açısından, belediye yanında, Sivrihisar halkına da önemli bir görev düşüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi