4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR'DA OKULLAŞMA ORANI UMUT VERİCİ

Eğitim hakkı, herkes için aynı düzeyde karşılanması, tartışılmaz ve kaçınılmaz temel haktır. Eğitim, insan davranışlarında beklentiler yönünden, değişiklik ve gelişme sürecidir. Başka bir anlatımıyla eğitim, ekonomik büyümenin, toplumsal ve yönetimsel gelişmenin, ön koşuludur. Gerçekte eğitim, sınırsız ve en doğal ihtiyaçtır
Ülkemizde ve Eskişehir'de, eğitimi, yalnız eğitim kurumlarından beklemek veya onlara havale etmekte yanlıştır. Çünkü tüm dünyada olduğu gibi, ülkemiz ve Eskişehir'de de, "EĞİTİMİ TOPLUM YAPAR." Çünkü toplumdaki her icraat ve insanlarımızın, her tavrı ve davranışı, bir eğitimdir. Ayrıca ülkemiz ve Eskişehir' de, eğitimde geldiğimiz nokta, asla yeterli göülmemelidir. Daha yapılması gereken çok iş var. Eğitim-öğretim alanında, özellikle de okullaşma oranında, "TOPLUM KATILIMI " ise en önemli unsurdur.
Eğitim-öğretim alanındaki bu gelişmelerin, bilincinde olan il ve ilçeler, ciddi gayret ve caba sarf ediyorlar. Bu ilçelerimizden biri de Sivrihisar'dır. İlçe, son yıllarda eğitim alanında başarılı bir performans sergiliyor. Özellikle de okullaşma oranı, örnek teşkil edecek niteliktedir. Bu yıl öğretime açılan, "Öğretmen Anadolu Lisesi" ve yapımı biten "Hızırbey ilköğretim Okulu" ve "Anaokulu" ile ilçede okullaşma oranı daha da arttı.
Sivrihisar' da, eğitim-öğretime başlayan, "Öğretmen Anadolu Lisesi", öğretmenlik mesleği, ülkemiz ve ilçe açısından, önemli bir kurumdur. Ülkemizin kalkınması, milletimizin refah ve saadeti, öğretmenlerimizin iyi yetişmesine ve görevlerini en iyi şekilde yerine getirmelerine bağlıdır. Ayrıca öğretmenlik mesleği, kendine has özelliği olan kutsal bir meslektir. Anadolu Öğretmen Liseleri, nitelikli öğretmen yetiştirilmesi açısından önemli kurumlardır. İsteriz ki Anadolu Öğretmen Liselerinden, mezun olan gençlerimiz, "Eğitim fakültelerine" sınavsız girsin.
İlçede gerçekleştirilen "Anaokulu" da ilçe, özellikle de 3-6 yaş arasındaki çocuklarımız açısından, önemli imkandır. Yapılan bilimsel araştırmalar ve çağdaş eğitime yönelik çeşitli uygulamalar sonucu, çocuğun öğrenmesinin en yoğun olduğu, temel alışkanlıklarının, zihinsel yeteneklerin geliştiği ve biçimlendiği dönemin, 3-6 yaş arasında olduğunu göstermiştir.
Ayrıca okul öncesi eğitim, çocuğun doğumundan ilkokul çağına kadar, gelişim özelliklerini bireysel farklılıklarını ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak, çocuğa iyi alışkanlıklar ve davranışlar kazandıran, kendilerine güven duymalarını sağlayan bir eğitim kurumudur.
İlçede, bir de öğrenci yurdu yapılmaktadır. Yurtta, Anadolu Öğretmen Lisesi Öğrencileri çevre köy ve beldelerde ikamet eden ailelerin çocuklarına da barınma imkânı sunulacak, eğitim ve öğretime devam etmeleri sağlanacaktır. İlçede dikkat çeken bir gelişmede, kaliteli eğitim alanındaki çalışmalardır. Bunu sağlamak için okullaşma oranı, sınıf mevcutları ve öğretmene düşen öğrenci sayısı yanında ilçede eğitim-öğretim çalışmalarının, öğrenci merkezli olması eğitimde sürekli kaliteyi artırıyor. Kaliteli eğitimin olmazsa olmaz şartlarından olan anadil çalışmalarına da büyük önem veriliyor. Öğrencilerle birlikte "CUMHURİYET ORMANI" kurma çalışmaları ise örnek teşkil edecek niteliktedir.
Sivrihisar'daki, eğitimdeki bu mükemmel performans, tesadüfen ortaya çıkmıyor. En önemli unsur, İlçe Kaymakamı Sayın Ahmet Katırcı ve İlçe Milli Eğitim Müdür Dursun Yavuz' dur.
İlçede verdikleri eğitim, yönlendirme, liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucudur. Bu özenli süreç, eğitimde ve hizmetlerde kaliteyi hedefliyor.
Sayın Katırcı ve Yavuz' un, başarılarında, icraatlarında yere alan, "TAKIM RUHU", "ORTAK AKIL", "ORTAK PAYDA" ve "TOPLUM KATILIMI" gibi kavramların da payı büyüktür. Özellikle de her iki yöneticinin de, İlçedeki icraatlara, halkın katılımını, hem bir hak, hem de bir ödev olarak görmesi, bireylerin, görüşlerine değer vermeleri, vatandaşların yalın yurttaş kimliği ile istek ve dileklerini iletebilmeleri, başarılarında en önemli unsurlardır.
Ayrıca Sayın Katırcı ve Yavuz, faktörler ne kadar değişse de, değişen koşullara uyan ve insanlarla iyi ilişki kurabilen, imkânları elverdiği sürece de, her etkinlik ve faaliyetin içinde yer alan, yöneticilerimizdir. Bir yöneticide sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi meziyetlere de sahiptirler.
Sayın Katırcı ve Yavuz' u kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi