4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR'IN KURTULUŞU

Sivrihisar, düşman işgalinden kurtuluşunun, 94. yılını kutladı. Ancak CHP, belediye başkanları ve milletvekilleri dışındaki parti yetkililerinin, özellikle de milletvekili adaylarının katılmaması dikkat çekti.
Neden katılmadılar veya mazeretleri nedir, bilinmez ama tüm yetkilerinin, özellikle de İl valimiz, Sayın TUNA' ın, katılmasını beklerdik Çünkü Sivrihisar ilçesinin, Kurtuluş Savaşına katkısı ortadadır. O nedenle de Sivrihisar' ın, kurtuluş törenleri, ihmal edilecek veya görmezden gelinecek, bir etkinlik değildir.
Aslında CHP, dışındaki partililerin ve yetkililerin katılmamasını yadırgamadık Çünkü Kurtuluş Savaşında, büyük fedakârlıkta bulunan ilçe, çok partili dönmede, üstelik her iktidarı desteklemesine rağmen, hep mağdur edildi. Bugünde, mağdur ediliyor
Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı da, Sivrihisar'a, arzu edilen hatta istenen katkıları sağlamadı. Nitekim Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Sayın Naci ŞAKAR, gönderdiği e-mail' de: " Saygıdeğer Hocam, ...Maalesef 2013 Türk Dünyasının Kültür Başkentliğini sürdüren şehrimizde, tarih, kültür ve evliyalar diyarı Sivrihisar, hiçbir alanda, zerre kadar nasiplenmemiş, tarih ve kültür adına, bir çivi dahi çakılmamıştır. Bizler, konularımızı dile getirip, projeler hazırladığımız halde, dikkate alınmayıp, onca tahsisat ve zaman heder olup gitmiştir. ... " diyerek bir gerçeği ifade etti.
2009'dan bugüne kadar, mevcut teşvik uygulaması kapsamında, 11 bin 382 adet teşvik belgesi düzenlendi. Bu kapsamda, 157 milyar dolar yatırım öngörüldü ama AKP iktidarı, Sivrihisar'da, her dönen birinci parti olmasına ve yerel seçimlerde, fark yaparak belediyeyi kazanmasına rağmen, teşviklerden yararlandırmadı.
Çok partili dönemde mağdur edilen, SİVRİHİSAR, 12 Ağustos 1921 tarihinde Kurban Bayramı' nın birinci günü Yunan Ordusu tarafında işgal edildi. Türk Ordusu, işgali 20 Eylül 1921 tarihinde bitirdi.
SİVRİHİSAR, Kurtuluş Savaşı' nda, önemli görevler üstlendi ve olaylara da tanıklık etti. Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Anadolu'da ilk kez, Sivrihisar ZAİMAĞA KONAĞI' ın da, Atatürk'ün katılımıyla toplandı. Önemli kararlar alındı.
SİVRİHİSAR halkı, da tüm mal varlığını bir araya getirerek, Türk Ordusu`na, yeni bir uçak alınması için, bağış da bulundu. Bağış ile alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına ise, "Sivrihisar Tayyaresi" adı verildi.
Öte yandan Kurtuluş Savaşında, ilk mücadeleyi yapan ve kıvılcımı yakan da bir Sivrihisarlı olan Mülazım Ahmet Hamdi Bey'dir. Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış, 9 Mart 1919' da, İngilizler de, Samsuna 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı. İngilizler, bir müfrezesini de Merzifon'a gönderdiler.
Bu gelişmelere ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun'daki, Türk Birliği' nden geldi. Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı.
Mustafa Kemal Paşa'nın, Samsun' dan, 22 Mayıs 1919 da, hükümete verdiği raporda: " İngiliz kıtasının, Samsun' a çıkması üzerine, memleketin yabancı istilasına uğradığı hissine kapılan ve Rum taşkınlıklarına kızan, 15. fırka (Tümen) makineli Tüfek Subayı Ahmet Hamdi Efendi, Rum çetelerinin, Türk Köylerine ve halkına yapmakta oldukları zulüm ve tecavüzden üzülerek, bir makineli tüfek ve emrindeki askerlerle, 17- 18 Mart gecesi dağa çıkmıştır. " tespitleri yer almıştı.
Kurtuluş Savaşı'nda, ilk kıvılcımı yakan, Sivrihisarlı, Yedek Subay, Halil İbrahim oğlu 1316- 1900 doğumlu Ahmet Hamdi Bey(AYKER)" in, bu kahramanlığı, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Rahmetli Fevzi Çakmak Paşa' nın, anılarında da görmek mümkündür. Yine Kamuran Gürün, "Savaşan Dünya ve Türkiye" adlı kitabında," Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa'nın görevlendirilmesine, KURTULUŞ SAVAŞI' NIN, DOLAYISIYLA DA OLSA, BAŞLANGICINA SEBEP OLMUŞ OLUYORDU." ifadelerini kullanmıştır.
Ayrıca SİVRİHİSAR, Frig ve Eti uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Bünyesinden, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Sinan Paşa, Mehmet Kaptan, Hızır bey, mülazım Hamdi Efendi, Selman-ı Farisi, Aziz Mahmut Hüdai gibi insanlar yetiştirmiş, zengin tarihi dokusu ve kültür değerleri, İstiklal Savaşı'nda üstlendiği görev ve ilçe sınırları için yetişen ürünleri, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları ile de her dönem dikkat çekti.
Ne var ki bu konumu, en önemlisi de Sivrihisar'ın, Kurtuluş Savaşına ve Cumhuriyetimize ciddi katkısına rağmen, ilçe her alanda, arzu edilen kalkınmayı gerçekleştiremedi. Her dönemde, mağdur edildi .Özelikle de ekonomisi, sürekli kan kaybetti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi