
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SİVRİHİSARLILAR BULUŞUYOR
BOS-DER Başkanı Sayın Taner GÜRKÖK, Ağustos ayı içinde, başka kentlerde ve ülkelerde, yaşayan, Sivrihisarlıları, Ağustos ayı içerisinde, dünyanın merkezi olan Sivrihisar' da, buluşturacaklarını, mesafe aldıklarını da söyledi.
Bu proje, Sivrihisar ve Sivrihisarlılar, özelikle de ilçenin sorunları için, önemli bir projedir. Çünkü toplumsal dayanışma, toplumun bütünü ile ortak değerlerde, birleşmesi ve birlikte hareket etmesidir. Günümüzde, toplumsal dayanışmayı önemsememek, ya da toplumsal dayanışma olarak, ortaya konulan faaliyetlerde, toplumun, herhangi bir kesimini, ya da yaşadığı yeri, yok saymak, toplumsal dayanışma değil, toplumu ayrıştırma olur.
Öncelikle, her birey ve kesim, her düşünce ve kurum, dayanışma içersinde yer alması gereken herkes, karşısındakini öteki olmaktan çıkartıp, kendinden kabul etmelidir. Bu da aynı duygu, düşünce, örf, adet, gelenek ve görenekleri, birlikte yaşamakla mümkün olur.
Toplumsal dayanışma için, dayanışmaya etki eden faktörlerin, hayata geçmesi gerekir. Ayrıca toplumsal dayanışmayı sağlayacak, insanlar, sosyal bir varlık olarak yaşadıklarından ve çevresinden mutlaka etkilenir.
Toplumlar, bireylerden oluştuğuna göre, bu etkileşme aynı zamanda, toplumlara da yararlı, ya da zararlı olur. Eğer bu etkileme, pozitif yararlı yönde ise bireyler, toplumun ve ülkenin yararlanacağı güzel sonuçlar ortaya çıkar.
Proje, hem Sivrihisar, hem de Sivrihisarlılar açısından, önemli olduğu kadar birlik ve beraberlik açısından da ciddi bir etkinliktir. Bu buluşma Sivrihisar' a, ciddi imkanlar sağlayacak, Sivrihisarlılar, hasret giderirken, nostalji de yaşayacaklar.
Sivrihisar buluşmasına katılanlar, anne, babalarını ve ilçenin bünyesinden çıkan Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Sinan Paşa, Mehmet Kaptan, Hızır bey, Selman-ı Farisi, Aziz Mahmut Hüdai gibi insanları bir kez daha hatırlayacaklar.
Sivrihisarlılar, Sivrihisar'ın, taş kaplı sokaklarında dolaşarak, sıla özlemi giderecekler. Evlere, misafir olacaklar, büyük haz da alacaklar. Çünkü Sivrihisar evlerinin içi, insana büyük haz verir. Tavan ve dolaplar ahşap süslemedir. Ocak başı kandillik, raf ve sergenler, özel tarzda ahşaplarla süslenmiştir. Merdiven tırabzanları da ahşaptır. Ahşap süslemeli, cumbalı evlerde, kalem işçiliği ve oyma sanatının, en güzel örnekleri vardır.
Merdivenlerden çıkınca, odaların açıldığı üst hanaya girilir. Burası boydan boya uzanır. Hanaya açılan odalarda mutlaka gusülhane bulunur. Hanayın bir başında abdestlik, öbür başında balkon yer alır. Balkonların, bazıları bahçeye, bazıları da cadde ve sokağa bakar. Bunların, cumbalı ve kafesli olanları da var. Çatı, ilçedeki evlerin büyük çoğunluğunda, ahşap olup, üstü kiremitle örtülüdür. Sivrihisar evleri, ilginç ve güzeldir.
Öte yandan Sivrihisarlılar, nostalji yaşatan çarşısında, dolaşacaklar. Keçeciler arastadaki, keçe yapılışı, duvarlara asılı kepenekleri, Demirci, ustalarının çekiç seslerini, sırımdan yapılmış halaçların yün atışını, susam ve haşhaştan, yağ çıkaran, yağhanelerin güzel kokularını, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, berberleri, saraçları, nalbantları, semercileri, terzileri, sarafları ve manifaturacıları, hatırlayacaklar.
Sivrihisar' da, buluşanlar, her beldeye nasip olmayan İlçenin, yemek kültürüne, bir kez daha tanık olacaklar. Bazlama veya mayalı ile sıcak bamya çorbası içecekler. Yufka ile kelem ve yaprak dolması yiyecek, baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, göce dolması gibi daha pek çok yemeğin, damak zevkini hatırlayacaklar.
Buluşmanın, Ağustos ayı içinde olması, Sivrihisar' da yetişen, Koçaş patlıcanı, Kepen lahanası ve pırasası, Dürmek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâl bağı mercimeği ve mülk soğanı ve diğer ürünlerin, kendilerine has özellikleri ve damak zevklerinden oluşan yemekleri yiyecekler, kışlıklarını da alıp memleketlerine döneceklerdir.
Sivrihisarlılar, buluşmada dayanışma ruhu ile hareket edecekler, birlik ve beraberliğin hazzını yaşayacaklar. Bu beraberlik, ilçeye, sosyal, ekonomik, iktisadi, eğitim, kültür alanlarda olanaklar sağlayacaklar.
Birlik ve beraberlik içinde olan Sivrihisarlılar, karşılaştıkları sorunları dahi kolaylıkla çözecekler. Buluşmadan sonraki yıllarda, fikir birliği, gönül birliği ve eylem birliği içersinde, hareket ederek, hem kendi sorunlarını, hem de ülke ve ilçenin sorunlarını çözüme ulaştıracaklardır. Nasreddin Hocanın diyarı, onun tabiri ile de dünyanın, merkezi olan Sivrihisar buluşanlar, bu buluşmayı gelenek haline getirecek, her yıl, ilçenin, taşlı sokaklarında dolaşmak, mevcut çeşmelerden su içmek, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet etmek, ahşap evlerinde, yaşamak veya konaklamaktan, büyük keyif alacaklar, gelecek buluşmayı da özlemle bekleyeceklerdir.