
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SİYASET ÜSTÜ STK OLMAK
Ülkemizde, siyaset üstü örgütlenme, hep söylemlerde kaldı. Siyaset üstü örgütlenme de siyasi partilere, onlara bağlı oluşumlara, her türlü etnik, dini ve kültürel gurup ve akımlara karşı, mutlak bağımsızlık ilkesiyle hareket edilir. Hiç birinin maddi ve manevi desteği ve hedeflerle ilgili, yönlendirmesine fırsat verilmez.
Sivil toplum örgütleri, siyaset üstü kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri, her görüşten ve her kesimden, üye ve temsilciler bulunuyor. Fakat bir örgüt, her hangi bir partinin arka bahçesi, yan kuruluşu, eklentisi şeklinde görüntü veren faaliyetler içinde bulunması doğru değildir.
Sivil toplum örgütlerindeki, üyelerinin siyasi ve ideolojik görüşleri olabilir ama Sivil toplum örgütleri siyaset üstü kalmak zorundadır. Çünkü STK' lar da, her düşüncede insanlarımız vardır. Belli siyasi partiye ve düşünceye, yer veren Sivil Toplum örgütleri kamuoyunda itibar görmediği gibi, zamanla da yok olmaya mahkûmdur.
Ayrıca içinde bulunduğumuz çağ, örgütlü insan topluluklarından oluşmaktadır. Bu örgütlü toplumsallaşma, kolektif özgürlükleri, ön plana çıkarırken, ülke ve yerel temeldeki, hatta bireysel sorunların çözümüne de, ciddi katkıda bulunmaktadır. Sivil Toplum Kuruluşları'nın, insan refahının iyileştirilmesine yönelik, aktif rolleri de bulunuyor.
Sivil Toplum örgütlerinin, toplum, hükümet ve devlet kuruluşlarını, belirli konularda buluşturan ve görüş alışverişi yapılmasını sağlayan, STK' lar, son yıllarda, her alandaki etkinlikleri ile de dikkat çekiyorlar. STK' lar, Siyaset üstü kalarak, toplumda oluşan tepkilerin esnetilmesinde de önem rol alıyor.
Ayrıca demokratik toplumlar, sivil toplum örgütleriyle sorunlarını siyaset üstü strateji izleyerek, daha bilinçli ve sağlıklı bir şekilde çözerler. Çağdaş demokrasilerde, kamuoyu oluşturmada sivil toplum kuruluşları, toplumun vazgeçilmez öğeleri arasındadır.
Örgütlenme, modern yaşamın ve demokrasi geleneğinin, en önemli öğesidir. Demokratik kuralların, işleyebilmesi için de örgütlenme şarttır. Örgütlenme, birey ve toplumun sorunlarını çözme yanında, toplumun ihtiyaçlarının, en uygun şekilde karşılanmasını da sağlar.
Ayrıca da toplumun, kişi/kişilerin, her türlü düşünceden arınarak, kendileri ile ilgili olaylarda karar verme sürecine katılması halinde, alınan kararlar, topluma, daha iyi yansıtılır. Ayrıca bu tür örgütlenme, toplumdaki kaynakların harekete geçmesini sağlar.
Sivil toplum örgütleri, başarılı olması ve daha da güçlenmesi, siyaset üstü tutumu ile de orantılıdır. Bu ilkeyi ülkemizde ve kentimizde, başarıyla hayata geçiren Sivil toplum örgütlerimiz var. Bu derneklerimizden biri de Bozüyük Sivrihisarlılar Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Tanıtım Derneği' dir.
BOSDER, Bilecik'in, Bozüyük ilçesinde, 27.04, 2013 tarihinde kuruldu. İlçede yaşayan ve sayıları 2 bini geçen, Sivrihisarlıları, bir çatı altında toplamak için kurulan BOS-DER, bugüne kadar da başarılı bir performans sergilerken, Sivrihisar'ı, en iyi şekilde temsil etti. Düzenledikleri etkinlikleri ile de dikkat çekti.
BOSDER, geçen hafta, Çarşamba günü düzenlediği Sivrihisarlılar dayanışma ve kaynaşma etkinliğinde, güzel bir organizasyonla gerçekleşti. Etkinliğe, Bursa, Eskişehir, İstanbul, Sivrihisar ve Bozüyük'ten, çok sayıda davetli iştirak etti.
BOSDER, Dernek Başkanı Sayın Taner GÜRKÖK yaptığı konuşmada; "BOS DER ve bir Sivrihisar sevdalısı olarak, elimizden ne geliyorsa Sivrihisar ve Bozüyük için varız." dedi. Ayrıca Sivrihisar Belediye Başkanı Sayın Hamit YÜZÜGÜLLÜ' ye, Derneğe sağladığı katkılardan dolayı, onurluk takdim edildi.
BOSDER, hemşeri ilişkileriyle, toplumu bir araya getirerek, sosyal faaliyetlerde ve etkinliklerde bulunuyor. Gücünü de üyelerinden almaktadır. Her türlü etkinliklerde dayanışmayı ve uzlaşmayı ön planda tutar. Bu dayanışma ile de üyesinin ve yöresinin hak ve menfaatini korur.
Elbette BOSDER' in, başarısında, en büyük pay, Dernek Başkanı Sayın Taner GÜRKÖK' ündür. Derneği, siyaset üstü tutar. Özellikle de siyasi partilerle ilişkilerini, üye ve her alandaki yöneticilerle özellikle de siyasi partilerle ilişkileri, eşit mesafededir. Yenilikçi, sempatik ve insanı rahatlatan, analitik düşünceye sahip, birleştirici, saygın davranmayı benimseyen örnek bir dernek başkanıdır.
BOSDER için, insani ilişkiler önemli olup, Faaliyetlerde, güveni ön plandadır. Derneğin icraatında, şeffaflık ve hesap verilebilirlik önemlidir, İnanç, etnik köken, siyasi düşünce, cinsiyet, sosyal konum farklılıkları gözetilmeksizin, her kişi ve kesime eşit yakınlıktadır. Ayrıca derneğin amaç ve hedefleri doğrultusunda, dayanışma ve etkinlikleri geliştirme arzusu, örnek teşkil edecek niteliktedir.
Kutluyoruz.