
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SİYASİLERİN HATALARI EMEKLİYE FATURA EDİLİYOR
Salı günü, TİED Eskişehir Şube Başkanı Sayın Duru, işçi emeklilerinin, sorunlarını ve sosyal güvenlik alanındaki gelişmeleri anlattı. Maliye Bakanı Sayın Unakıtan' dan, 5510 Sayılı Yasa Taslağında " Enflasyon artışı ile birlikte, emeklilere de refahtan pay verilmesi" ifadesinin, yer almasını istemiş. Gerçekleşir mi bilinmez ama O'nun, "Sosyal Güvenlik Kurumundan istifade eden emekliler, geçmişte pirim ödeyerek bugün ücret almaktadır. Oysa prim ödemeden, kurumdan pek çok kesim istifade etmektedir." Sözleri doğru ve dikkate alınması gereken bir tespittir.
Ülkemizde, İsteğe bağlı sigortalılar, sigortalı sayılmayanlardan yeşil kart verilen kişiler, vatansızlar ve sığınmacılar, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alanlar, şeref aylığı alanlar, vatani tertip aylığı alanlar, 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alanlar, SHÇEK Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz yararlananlar, harp malulü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlar, geçici köy korucuları, oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler, sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir ve aylık bağlanmış olan kişiler, işsizlik ödeneğinden yararlananlar, bunların dışında kalan ve başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan kişiler, kamu idarelerinin dış temsilciliklerinde istihdam edilenler, Genel Sağlık Sigortalısı sayılacak. 18 yaşından küçük çocuklar da genel sağlık sigortası kapsamında olacaktır Bu tabloda yer alanlar Genel Sağlık Sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere koruyucu sağlık hizmetleri, hastalık ve analık nedeniyle ayakta veya yatarak, acil sağlık hizmetleri verilecektir.
Elbette böyle bir tablo, Sosyal Güvenlik Kurumu'na büyük yük getirecektir.
Sayın Duru, Başbakan Sayın Erdoğan' ın, 994-2007 tarihleri arasında Sosyal Güvenlik kuruluşlarının 851 Katrilyon açık verdi görüşüne de katılmıyor. Ve " kurum senede ortalama 23 katrilyon açık verse, 14 senede 322 katrilyon eder" diyor.
Ayrıca Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, 20-30 yıl sonra sosyal güvenlik alanında iflas noktasına geleceğini kaydetti ama CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, açıklamanın tamamen yanlış olduğunu ifade ederek, "Açık, açıklanandan çok daha az. Devletin yükümlülükleri bile sosyal güvenlik açığı olarak yansıtılıyor" dedi.
Tespitler doğrudur. Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminin açığı, bu yıl 2006'ya göre 8.4 milyar YTL artarak 18 milyar YTL' den 26.4 milyar YTL' ye ulaştı. Böylece açık 2007 için belirlenen 205 milyar YTL' lik bütçenin yüzde 12.8 'ini oluşturdu. Oysa 2007 bütçesinde sosyal güvenlik açığı 23 milyar YTL olarak öngörülmüştü.
Sosyal Güvenlik Kurumu için esas ve dikkate alınması gereken sorun, Ülkemizde, emekli başına düşen aktif çalışan sayısının bu yıl ilk kez 2'nin altına düşerek 1.99 olmasıdır. Bir başka ifadeyle, bir emekliye karşılık Türkiye'de şu an 2'den daha az kişi çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in verdiği bilgiye göre, SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur olarak sosyal güvenlik sisteminin geçen yıl 53.8 milyar YTL olan gelirleri, bu yıl sadece 2.2 milyar YTL artarak 56 milyar YTL' ye ulaştı.
Oysa Batı Avrupa'da 1 emekliye 4 çalışan düşüyor. Buna karşılık giderler 10.6 milyar YTL artışla 71.9 milyar YTL' den 82.5 milyar YTL' ye yükselecek. Böylece sosyal güvenlik sisteminin açığı 18 milyar YTL' den 26.4 milyar YTL' ye yükselirken, bütçeden sosyal güvenlik sistemine yapılan toplam transferler ise geçen yılki 22.9 milyar YTL' lik seviyeden bu yılın sonunda 11 milyar YTL artarak 33.2 milyar YTL' ye ulaşacak. Sosyal güvenlik sistemi açığıyla, bütçeden yapılan transferler arasındaki fark, devletin şehit, gazi, malul vb kesimler ile yeşil kartlılar ve 65 yaş aylığı alanlar için, yaptığı çeşitli ödemelerden kaynaklanıyor. Bu yıl sosyal güvenlik sisteminin, tüm çalışanlardan elde ettiği toplam prim geliri 44.1 milyar YTL' de kalırken, sadece emekli aylıkları için, yapılan ödeme 52.4 milyar YTL' yi bulacak. Bir başka ifadeyle, prim gelirleri emekli aylığı ödemelerini karşılamak bir yana, aylıkların sadece yüzde 84'lük bölümünü ödemeye yetiyor. Sosyal güvenlik sisteminin emekli aylığı ödemelerinin dışında sağlık harcamaları da önemli bir meblağı buluyor.
Hülasa Sosyal Güvenlik alanında, hem emeklilerin, hem de Türkiye' nin işi hayli zor. Ayrıca yıllardır, siyasilerin hataları, elit güç karşısındaki aczi ve yatımlardaki beceriksizlikleri, Siyasi iktidarlar tarafından, halkımıza, özellikle de emekli, dul ve yetimlere fatura ediliyor. Çok yazık...