4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SKANDAL KİTAP

Okullarda, tavsiye edilen, okuma listeleri arasında yer alan, Oscar Brenifier ve İsabelle Millon imzalı, "Nasreddin Hoca ile Düşünmeyi Öğrenmek" adlı skandal kitaptaki, "Seçme ve Fark Etme" bölümünde, yer alan, "İki Eş" başlıklı öykü, kamuoyu, özellikle de veliler tarafından, tepkiyle karşılandı.
CHP, İstanbul Milletvekili Sayın Didem Engin ise 8 yaş üzeri çocuklara, yönelik olarak basılan ve okullara dağıtılan bu kitapta, "Çok eşliliğin" olağan ve sevimli gösterilmeye çalışıldığını" savundu. Milli Eğitim Bakanı SayınNabi Avcı' nın, yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.
Sayın Engin, "Kitabın, arka kapağında, çocuklara Nasreddin Hoca fıkraları üzerine biraz daha düşünerek, alt metinlerini okuma becerisi kazandırmanın ve derinlerde yatan felsefi kavramlarla tanıştırmanın amaçlandığı yazılı. Fakat gerçekte, çok eşliliği gencecik zihinlerin bilinçaltına, sinsice yerleştirme ve sevimli gösterme çabasını yansıtmaktadır. Bu durum çağdaş Türkiye'nin, aile yapısına ve toplumsal değerlerine de aykırıdır." demiştir..
Kitaptaki öyküye göre, Nasreddin Hoca, Leyla ve onun teyzesinin kızı, Ceren isimli iki eşi olan biri olarak yansıtılıyor. Leyla ve Ceren de, kimi daha çok sevdiğini öğrenmeye çalışmak için, Nasrettin Hoca'yı, sıkıştıran ve bu sebeple sürekli birbirleriyle tartışan kadınlar olarak anlatılıyor.
Kitapta, öyküye ilişkin sorularda ise ilginç olduğu kadar, dikkat çekicidir. Nitekim "Nasreddin Hoca iyi bir koca mıdır?", "Nasreddin Hoca'nın, verdiği cevap iki kadını da mutlu eder mi?", "Nasreddin Hoca, neyi ölçüt alarak iki eşi arasında seçim yapmaktadır?" gibi çocuklarda, kafa karışıklığı yaratabilecek sorular yer alıyor.
Uzmanlara göre, bu kitap, gerçekte, çok eşliliği gencecik zihinlerin bilinçaltına sinsice yerleştirme ve sevimli gösterme çabasını yansıtmaktır. Bu durum, çağdaş Türkiye'nin, aile yapısına ve toplumsal değerlerine de aykırıdır.
Gelişmiş ülkeler, okul öncesi eğitimden başlayarak, yaratıcı beyinler yetiştirmeye çalışırken, ülkemizde, bu tür kitapların, okullarımızda tavsiye edilmesi, geleceğimizin umudu olan çocuklarımıza, nasıl çağ dışı, bir eğitim sunulduğunun ve geleceğimizi, nasıl kaybetmekte olduğumuzun tipik bir göstergedir.
Nasreddin Hoca ile ilgili, bu kitap, ne amaçla yazıldı, en iyi yazanlar bilir ama bu kitap Nasreddin Hoca'ya da yapılmış bir haksızlıktır. Çünkü Japon Halk bilimcisi MİTSUKO KOJİMA' ya göre, Nasreddin Hoca, bir "DÜŞÜNÜR", "HALK FİLOZOFU", "SOSYOLOĞ" , "MÜDERRİS" ", " BİLGİN ", "HUKUKÇU" ve" TASAVVUFÇU" demişti.
Halk Bilimcisi MİTSUKO KOJİMA, İnceleme ve araştırmaları ile fıkraların, Nasreddin Hoca'y, ait olup, olmadığını analiz edecek kadar da, O'nu, her yönü ile tanıdı.
Türkiye' de, onca üniversite var. Bu üniversitelerde, onlarca Halk Bilimcisi var ama hiçbir öğretim görevlisi, Nasreddin Hoca'yı, tanımak için, ciddi, bir inceleme ve araştırma yapmadı. Yani, Türkiye'den, bir tek MİTSUKO KOJİMA çıkmadı.
MİTSUKO KOJİMA' ya göre, Nasreddin Hoca, Anadolu halkının yaşama biçimini, güldürü öğesini, alay ve eğlenme türünü, övgü ve yergi becerisini dile getirmiştir. O' nunla ilgili gülmeceleri oluşturan öğelerin odağı da, sevgi, yergi ve övgü vardı.. Pek çok fıkranın da Nasrettin Hoca'ya ait olmadığını da söylemişti.
Türkiye ve Eskişehir' de, Nasreddin Hoca' ya, ilgiliyi gösterilmezken, Japonya' da "Türkiye Yılı" nedeniyle, açılan, `Türkiye`de, Üç Büyük Medeniyet sergisi" çerçevesinde,, Nasreddin Hoca" konulu konferans, büyük ilgi görmüştü..
Ayrıca " YAYINLAR", çocuğun, hayatının şekillenmesindeki en önemli unsurdur, O nedenle de "ÇOCUK KİTAPLARI", çocuklar kadar narin olmalıdır. Kitap seçiminde, öğretmen, veli ve çocuk üçlüsünün, birlikte karar vermelidir.
Bu konuda yapılan araştırmalar, "KİTAPLARIN", çocuk üzerinde, çok ciddi etkileri olduğunu göstermektedir. Bu durum, anne, baba ve öğretmen olarak, yavrularımıza verdiğimiz yayınlar konusunda, ne kadar titiz olmamız gerektiğini gözler önüne sermektedir.
Çocuklara önerilecek yayınlar, içerik olarak doğru mesajlar vermeli ve ruh dünyasında, yaralar açmaması gerekmektedir. Çocuklar yalanlarla, aldatmacalarla ve boş şeylerle, bir zihin karmaşasının içine itilmemelidir.
Çocukların, çoğu, eserlerdeki kahramanlarla kendilerini özdeşleştirmekte ve okuduklarından etkilenmektedirler. Bu nedenle de seçilen kahramanlar, olumlu karakterler olması gerekmektedir. Çocuğun bilinçaltına, iyi örnekler sunulmalıdır.
ÇOCUK KİTAPLARI, hurafe ve batıl inançlardan arındırılmış olmalıdır. Saldırganlık, korku, şiddet, öfke, çocuk kitaplarından uzak tutulmalıdır." Çocuklara yönelik, yayıncılık, ciddiye alınmalıdır. Çünkü İyi bir kitap, iyi bir arkadaştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi