4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ, SEÇMENİN ELİNDEDİR

Türkiye'de yasalar çıkıyor veya yasalarda, insanımız açısından, hayati önem taşıyan değişiklikle yapılıyor ama kamuoyu, bu yasa ve değişikliklerden, yeteri kadar bilgi sahibi yapılmıyor. Sonuçta devletin işi zorlaşıyor, vatandaş ise mağdur oluyor.
Maalesef halkın mağduriyeti önlemek ve halkı bilgilendirmek için, bu kanunları çıkartan siyasi otorite, tek lira harcamıyor ama 22 Temmuz seçimleri dolayısıyla, devlete ve millete hatta partilere, hiç fayda getirmeyecek, üstelik hazineden alınan yardımlarla yapılan, parti flama ve lider posterleri, cadde ve sokakları dolduruyor
Ayrıca halk, çıkan yaslar hakkında bilgilendirilmiş olsa, güvenlik güçleri veya devlette görevli diğer personelle vatandaş, karşı karşıya gelmeyecek, zaman da kazanılacaktır.
Bir müddet önce, Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer, 5681 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu onaylandı Ancak yapılan bu değişikliklerden vatandaşın hiç haberi yok. Oysa kanunda yapılan değişiklikler, polis açısından olduğu kadar, vatandaş açısından önemli hükümleri içeriyor.
Kanuna göre, polis, kişileri ve araçları; bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek, suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlayacak. İşlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit edecek ve hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş kişileri tespit edecek. Kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik, mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek amacıyla da, durdurabilecektir.
Polis, kişiye durdurulma sebebini bildirecek ve durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilecek; kimliğinin veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini de isteyebilecektir.
Görevlerin yerine getirilmesi sırasında, polis tarafından gerekli işlemler için durdurulan kişiler ve araçlarla ilgili hükümler saklı kalacaktır Polis, görevini yerine getirirken, kendi kimliğini gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilecektir. Kişi/kişilere de, polis tarafından kimliğini ispatlamalarında gerekli kolaylık gösterilecektir.
Kimliği tespit edilemeyen kişinin, yabancı olduğunun anlaşılması halinde, Pasaport Kanunu ve Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun hükümlerine göre işlem yapılacaktır
Bu değişiklikle de Polisin, parmak izi ve fotoğraf kaydı almasına ilişkin yetkisi yeniden düzenleniyor. Polis, suç işleyenlerin dışında, bazı kişilerin parmak izini de alacaktır.
Vatandaş, her çeşit silah ruhsatı, sürücü belgesi, pasaport veya pasaport yerine geçen belge almak için, başvuruda bulunabilecektir. Ancak polis, başta polis olmak üzere, genel veya özel kolluk görevlisi, ya da özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilen, Türk vatandaşlığına başvuruda bulunan, sığınma talebinde bulunan veya gerekli görülmesi halinde, ülkeye giriş yapan yabancılardan, gözaltına alınan kişilerin de parmak izini alacaktır.
Gönüllü olan kişilerden, rızalarıyla alınacak parmak izleri de sisteme kaydedilecek. Alınan parmak izi, ait olduğu kişinin kimlik bilgileriyle birlikte, ne zaman ve kim tarafından alındığı belirtilerek, bu amaca özgü sisteme kaydedilerek saklanacaktır. Ancak parmak izinin hangi sebeple alındığı, sisteme kaydedilmeyecektir. Olay yerinden, elde edilen ve kime ait olduğu henüz tespit edilemeyen parmak izleri, kime ait olduğu tespit edilinceye kadar, ilgili soruşturma dosya numarasıyla birlikte sisteme kaydedilecektir.
Bu sistemde yer alan bilgiler, kimlik tespiti, suçun önlenmesi veya yürütülen soruşturma ve kovuşturma kapsamında maddi gerçeğin ortaya çıkarılması amacıyla, mahkeme, hakim, cumhuriyet savcısı ve kolluk tarafından kullanılabilecektir. Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkili olacak. Zor kullanmadan önce, ilgililere direnmeye devam etmeleri halinde, doğrudan doğruya zor kullanılacağı ihtarı yapılacaktır. Ancak direnmenin mahiyeti ve derecesi göz önünde bulundurularak, ihtar yapılmadan da zor kullanılabilecektir.
Polis, bir suça ilişkin olarak kendisine yapılan sözlü, ihbar ve şikâyetleri ile görevi sırasında öğrendiği suça ilişkin bilgileri, yazılı hale getirecektir. Polis, olaydaki failin, gözaltına alınan şüpheli ile aynı kişi olup olmadığının belirlenmesi bakımından zorunlu olması halinde, cumhuriyet savcısının talimatıyla, teşhis yaptırabilecektir.
Değişikler, vatandaşı rahatlatacak, güvenlik güçlerimizin işini de kolaylaştıracaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi