4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SOSYAL BELEDİYECİLİK

Ülkemizde, Sosyal belediyecilik ön planda tutan, bunu sağlamak içinde, belediyelerin sosyal fonksiyonlarını arttıran ve sosyal yaşam içinde, aktif hale gelmesini sağlayan belediyeler var. Bu belediyelerimizden biri de Tepebaşı Belediyemizdir.
Sayın Dt. Ahmet ATAÇ, dönemlerinde, Tepebaşı Belediyesi, pek çok projeyi hayata geçirdi. Özellikle de "İNSAN" odaklı projeleri ile de dikkat çekti. DSÖ' nün, Sağlıklı Kentler Projesi", Eskişehir' de, Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dr. ATAÇ, tarafından gerçekleştirildi. Hatta Proje ile ilgili yapılan başarılı çalışma, etkinlik ve faaliyetler, sonucu, Tepebaşı Belediyesi, ödül ve övgü de almıştı.
Ayrıca her kent, kendine özgü niteliklerini öne taşımalıdır. Onu diğer kentlerden ayıran özelliklerine ağırlık vermelidir, Kentlerin, fiziksel, kültürel, sosyo-ekonomik ve tarihsel boyutları olmalıdır, kentliler, özgün ve geleneksel yaşam biçimini yansıtmalıdır, geçmişi ile onurlandırmalı, ancak geleceğe de önem vermelidir"
Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dt. Ahmet ATAÇ, bunun fakındadır. O nedenle de belde halkının, yerel ve ortak ihtiyaçlarını karşılamayı görev bilir. "SOSYAL BELEDİYECİLİK" anlayışının, bir gereği olarak, bu alandaki uygulamalarıyla, kentte yaşayanların refah düzeylerini arttırmaya, sosyal dengeyi kurmaya, sosyal barışı ve adaleti sağlamaya çalışarak, yerel ve bölgesel kalkınmaya destek olmayı da sürekli ön planda tutar.
Kent hafızası, bireyin kentle olan ilişkisidir. Bugün, kent hafızası ve kentlerin kimliği, bünyelerinde gerçekleştirecekleri etkinliklerle orantılıdır. Tepebaşı Belediyesi, bunun da bilincindedir. Nitekim ULUSLARARASI ESKİŞEHİR PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU, kent hafızası ve kültürünü, hatırlama ve gelecek nesillere aktarılması açısından olduğu kadar, toprak ve seramik sanayi ve seramik sanatının gelişmesine de ciddi katkıda bulunuyor. Seramik sanatçılarını da onura ediyor. Toprak sanayimizin, dününü, bugününü ve geleceğini sorgulatıyor. Bu alandaki çalışmalara da ciddi katkıda bulunuyor.
Aslında geçmiş yıllarda, toprak sanayi açısından Eskişehir ülkemizin önde gelen kentidir. Kentimizde, Fabrikalar Bölgesi olarak isimlendirilen, 70 hektarlık alanda, 1927 yılına kadar, Marsilya tipi kiremit yurt dışından ithal edilmekteydi. Kurt Kiremit, Çift Kurt Kiremit, Aslan Kiremit, Fil Kiremit, Kartal Kiremit, Güneş Kiremit, Doğan Kiremit, Kılıçoğlu Tuğla ve Kiremit fabrikalarının üretime başlamaları ile r Eskişehir "TOPRAK SANAYİ", sektöründe, ülkemizin en önemli bölgesi olmuştu.
İnsanlık tarihinde, topraktan yapılma çanak-çömlek gibi buluntular, büyük önem taşıyor. Ellerin toprakla olan bu yoğurma-biçimlendirme serüveni, Anadolu'da, Cilalı Taş Dönemi'nde başlıyor. İnsanoğlu, sulu malzemesini koyabileceği çömleği, kap kaçağı yaratıyor. Yaşam kaynağı topraktan, yapılma çanak çömleğin içine, bir başka yaşam kaynağı, besinler konuluyor. Ve sonradan su sızdırmaz, küpler, tabaklar erimiş kumla kaplanıyor, yani sırlanıyordu
5-20 Eylül 2015 tarihleri arasında yapılan 9. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, diğer belediyelere, örnek teşkil edecek ve kentin tanıtılması açısından da, her yönü ile etkili olacak bir etkinliktir.
Nitekim Tepebaşı Belediyesi'nin düzenlediği, 9. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu'nda eserler şekillenmeye başladı. Birbirinden renkli ve başarılı sanatçılar, Eti Eski Fabrika Alanı'nda 15 gün boyunca, eserleri üretmek için çalışmalarına devam ediyorlar.
Pişmiş Toprak. Sempozyumda, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelen, ilgili bölüm öğrencileri de sanatçılara asistanlık yaparak, iyi bir deneyim sahibi oluyorlar.
Ayrıcasempozyuma, farklı ülkelerden katılan sanatçılar da var.
Pişmiş Toprak sempozyumu' kent kimli ve kent hafızasının oluşturulmasına, özellikle de Eskişehir'in, ulusal ve uluslararası alanda tanınmasına ve kentin turizmindeki gelişimine, ekonomisine ve tanıtılmasına ciddi katkıda bulunacaktır.
Elbette uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak sempozyumu' nun, gerçekleşmesinde en büyük pay, Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dt. Ahmet ATAÇ' dır. Ancak Eskişehir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Anadolu ve Osmangazi Üniversiteleri, Kılıçoğlu ve Başak Kiremit kuruluşlarının ortaklığı ve sponsorluğu, diğer kesimlerin katkısı, kentte takım ruhunun oluşmasına ciddi katkıda bulurken, örnek de oluyor.
Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyum, geleneksel pişmiş toprak üretiminin ve sanayisinin gelişimine katkı verecek, pişmiş toprağın sanatsal yönden değerlendirilmesi ile sanata farklı boyut getirecek ve kent kimliğine de ciddi katkıda bulunacaktır. En önemlisi de etkinlikleri ile temelde yaratıcılığı ve estetik duyarlılığı geliştirecek, insanların kendilerini ve iç dünyalarını, özgürce ifade edebildiklerine de olanak sağlayacaktır. Pişmiş Toprak Sempozyumu ile yaşadığımız toprakların en güzel ve en eski macerası yine bu topraklarda hayat buluyor. Ne mutlu, bu güzellikleri yaşayanlara ve yaşatanlara....

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi