
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
STGM VE ESYO'NUN ÇALIŞMALARI UMUT VERİCİ
Sivil Yerel Oluşumu'nun, genel kurul toplantısı geçen hafta Cumartesi günü, STGM Eskişehir Yerel Destek Merkezi' nin, açılışı da, Perşembe günü gerçekleşti. Her iki etkinlikte de konuşma yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Sakallı, " STGM ve ESYO 'nun, gerçekleştirdiği faaliyetleri ve kurumsal yapısı, katılımcı ve çoğulcu demokrasinin gelişmesi açısından, Türkiye için örnek bir model olduğunu" söyledi.
STGM ve ESYO Eskişehir' de, arzu edilen başarıyı yakalar mı zaman gösterecek ama her iki kuruluşun, Eskişehir'de hayata geçirilmesi bile başlı başına bir başarıdır. Bu başarı da Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Sakallı ve STGM ve ESYO yönetim ve üyelerinin payı büyüktür.
Eskişehir, STGM ve ESYO ve diğer sivil toplum örgütleriyle, daha sağlıklı bir görünüme kavuşacaktır. Bugün çağdaş demokrasilerde, sivil toplum kuruluşları, toplumun, vazgeçilmez öğeleri olarak gündemdedir. Çoğulcu ve katılımcı toplumun oluşmasında da olmazsa olmaz konumdadırlar.
Yıllardır, Eskişehir' de, sivil toplum örgütlerinin, kente sorunları karşısında birlikte hareket etmesinin gereğini ve yararlarını, sürekli gündeme getirdik. Hatta kentteki bireysel ve genel sorunların çözümünü de sivil toplum örgütlerinin, proje, etkinlik ve çalışmaları ile eşdeğer tuttuk. Ancak istenen birlik ve beraberlik bir türlü sağlanamadı.
Aslında katılımcı yönetim konusunda, yalnız Eskişehir' de değil, Türkiye'de de ciddi deneyim eksiklikleri söz konusu. Gerek yerel yönetimler, gerekse sivil toplum örgütleri katılımcı mekanizmaların nasıl ve ne gibi bir yapıyla başlatılacağı, sürdürüleceği konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip değil. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak, STGM "Katılımcı Demokraside Yerel Yönetim-STK İşbirliği" adı altında bir dizi toplantı düzenledi, düzenliyor. Bu çalışmalara gönüllü olarak Mardin Kızıltepe Belediyesi, Nevşehir Kaymaklı Belediyesi, İzmir Seyrek Belediyesi ve Samsun Gazi Belediyesi temsilcileri ile bu ilçelerde bulunan STK temsilcileri yanında, Eskişehir'den de Odunpazarı Belediyesi katıldı.
STGM, Türkiye'de yerel yönetimlerin, bölgelerindeki sivil toplum örgütleriyle birlikte, katılımcı yönetim yapıları oluşturmalarını desteklemeyi amaçlıyor.
Ve nihayet! 2006 yılında, Odunpazarı Belediyesi' nin, öncülüğü ve desteği ile Eskişehir, ili sınırları içindeki sivil toplum kuruluşları ile birlikte, ortak çalışmalar yapmak üzere, sivil bir platform olan "Eskişehir Sivil Yerel Oluşum Platformu" hayata geçirildi.
ESYO, kısa sürede etkili ve verimli çalışması ile dikkat çekti. Eskişehirlilik bilincinin gelişmesine önemli katkıda bulundu. STK' lar, yerel yönetimler ve diğer sivil aktörler arasında iletişim ağı kurmak için, ciddi gayret gösterdi. En önemlisi de, kentin, sosyal ve ekonomik sorunlarına çözümler üretiyor, araştırma yapıyor, yapılan araştırmaları destekliyor ve elde edilen bilgileri de kamuoyu ile paylaşıyor.
Ayrıca ESYO, yerel yönetimlerle birlikte, kente sivil örgütlenmeyi teşvik ediyor. Onlara donanım ve teknik destek sağlıyor. Sivil toplum örgütleri ile ilgili, eğitim çalışmaları düzenliyor. Özellikle de kitle iletişim olanaklarını kullanarak, sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını duyurması ve kamuoyu oluşturma faaliyetleri yürütmesi, sosyal ve sivil girişimciliği özendirmesi, kentin ve sivil toplum örgütlerini gelecek açısından, umut vericidir.
STGM ve ESYO' yu, STGM Eskişehir Yerel Destek Merkezi Koordinatörü, Sayın Banu Gültekin Kocaman' la, tanıdık. Sayın Gültekin Kocaman' ı, STGM ve ESYO ile ilgili olarak oldukça donanımlı ve bilinçli olarak gördük. ESYO' nun, elde ettiği başarıları ve projelerini, özellikle de kent için ne ifade ettiği anlatırken, duymuş olduğu haz yüzüne yansıyor. STGM ve ESYO' nun, hemen her etkinliğini, projelerini ve çalışmasını da sürekli kamuoyu ile paylaşıyor. Tanıtımı için de ciddi gayret ve caba gösteriyor.
Dikkat ettik ESYO, etkinlik ve çalışmalarında, "ORTAK PAYDA" , "ORTAK AKIL" , "TAKIM RUHU", en önemlisi de "TOPLUM KATILIMI" gibi kavramları, sürekli ve kalıcı bir şekilde ön planda tutuyor. Başarılı da oluyor.
Öte yandan STGM ve ESYO' nun, yerel yönetimler ve diğer sivil aktörler arasında bilgi paylaşımını sağlaması, sivil örgütlerin bilgi, ekonomik güç ve deneyim eksikliklerini giderecek çalışmalarıyla verimliliklerinin artırılmasına yardımcı olması, Sivil toplum örgütlerini daha da güçlendirdiği gibi, kentte sayılarını da artıracaktır. Yeter ki STGM ve ESYO' nun etkinlik, Proje ve diğer çalışmalarına destek verilsin...