
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
SUNUMLARI ÖVGÜ ALDI
ESOGÜ tarafından düzenlenen, Ali Numan Kıraç Tarım ve Ergonomi kongrelerinde, Ege Üniversitesi Makine Bölümü, öğretim görevlileri ve öğrencileri gösterdikleri performans, unutulacak gibi değildir. Özellikle de sunumlarda konulara hâkimiyetleri, anlatım tarzları, düzgün konuşmaları, vücut dilleri, görülmeye değerdi. Bu gelişmeler, Üniversitelerin geleceği açısından umut vericidir.
EGE ÜNİVERSİTESİ MAKİNE BÖLÜMÜ, katılımcıları, her iki kongrede farklılıklarını bariz şekilde gösterdi. Aslında bu durumu yadırgamadık. Çünkü bölümün, en önemli hedefi, ulusal ve uluslararası yayınları izleyebilen, toplumda, saygın ve söz sahibi, sorgulayan, analitik düşünebilen, sentez yapabilen, öğrenciler yetiştirmektir.
EGE ÜNİVERSİTESİ MAKİNE BÖLÜMÜ, ülkemizde tarımsal mekanizasyonunun gelişmesine, çağdaş çözümler üreterek katkıda bulunur. Bunu sağlamak içinde, Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) ve test deneme çalışmaları yapar. Küreselleşmenin kızıştırdığı, rekabet, teknoloji üretmeyi zorunlu hale getirdi. Bu çalışmaları ile de sağlam, kaliteli, ucuz ve global pazarlarda satılabilen, makinelerin üretiliyor.
EGE ÜNİVERSİTESİ MAKİNE BÖLÜMÜ, tarım makinelerinin imalatı, geliştirilmesi, seçimi ve kullanımı konularında, Eğitim ve Öğretim çalışmalarını yürütme yanında, gereksinim ve görüşlere uygun tarım makineleri prototiplerini imal eder, mevcut makinelerin geliştirilmesi ve kullanımına ilişkin ve tarımsal mekanizasyon için gerekli çevre dostu alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve kullanımıyla ilgili AR-GE çalışmalarını yürütür. Ayrıca Tarım alet ve makinelerinin, ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunu saptamak amacıyla denemeler yapar ve test raporu verir.
EGE ÜNİVERSİTESİ MAKİNE BÖLÜMÜ, 9'u yabancı uyruklu 90 Yüksek Lisans 43 doktora öğrencisi yetiştirilmiştir. Bölüm, 8'i ulusal, 4'ü uluslararası düzeyde 12 Tarımsal Mekanizasyon ve Tarımsal mekanizasyonla ilgili çeşitli konularda 4 ulusal ve 5 uluslararası düzeyde 9 çalıştay düzenlemiştir. Ayrıca 2009 yılı International Soil Tillage Research Organization (ISTRO) dünya kongresi bölüm tarafından gerçekleştirilmiştir.
ERGONOMİ KONGRESİ' nde, oturum yöneten bölüm öğretim görevlisi, Sayın Prof Dr. Fazilet N. ALAYURT, Evrensel düşünen, objektif, öngörüsü yüksek, bir kişiliğe sahip. Düşünceleri, fikirleri ve konuşmaları, sade, duru, pak ve moral vericidir. Kendisini, risk almaya yatkın, zamanı iyi kullanan, alçak gönüllü, fırsatları en iyi şekilde değerlendiren, gelişmelere çok iyi adapte olan, ufku geniş, bir yapıda gördük.
ERGONOMİ KONGRESİ' nde, Prof. Dr. Fazilet N. ALAYURT ve Doç Dr. Erdal ÖZ tarafından hazırlanan Hayvancılık Sektöründe İş Güvenliği ve Muhtemel Risklerin Değerlendirilmesi" konulu bildiriyi, Sayın Doç Dr. ÖZ, sundu. Konuya hâkimiyeti, ciddi, ağırbaşlı, temiz ve derli toplu görünümü, ses tonunu, jest ve mimiklerini, kürsüyü rahat kullandı. Vücut diliyle, iletişim kurdu.
İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ile ilgili tedbirlerin alınmasında risklerden kaçınılması, risklerle kaynağında mücadele edilmesi, işin kişilere uygun hale getirilmesi için iş yerlerinin tasarımı ile iş ekipmanı, çalışma şekli ve üretim metotlarının seçiminde özen gösterilmesi gerektiği söyledi. Özellikle sağlık ve güvenliğe olumsuz etkilerinin önlenmesi, önlenemiyor ise en aza indirilmesi, gibi konuları, ergonomi açısından resimlerle değerlendirdi.
Nahide Anıl KARAKİTAPOĞLU ve Sayın Prof. Dr. Fazilet N. ALAYURT, tarafından hazırlanan, " Antalya Yöresinde Tarımsal Ürün İşleyen Kuruluşlarla Ergonomik Sorunlar" bildirisini Öğrenci Nahide Anıl KARAKİTAPOĞLU aktardı. Konuyu ergonomi açısından değişik bir yöntemle sundu.
Ayrıca dinleyicilerin verilen bilgileri iyi algılamaları ve fikirleri sağlamlaştırmak, için iyi hazırlanmış görsel malzemeyi, konuyla güzel ve uyumlu bir şekilde kullandı. Sunumda, gerektiğinde daha önce hazırlanmış, bazı grafikler ve şekiller kullandı. Sunum sonrası sorulan sorulara da net cevaplar verdi.
Ege Üniversitesi Makine bölümü katılımcıları, her iki kongredeki sunumları ile hem örnek oldu. Hem de izleyicilerde övgü aldılar.
ESOGÜ tarafından düzenlenen, Ali Numan Kıraç Tarım ve ve Ergonomi kongrelerinde, EGE ÜNİVERSİTESİ MAKİNE BÖLÜMÜ' nün gösterdiği performans, tesadüfen ortaya çıkmıyor. En önemli unsur, bölümün verdiği eğitim, yönlendirme, cesaretlendirme ve ulusal ve uluslararası ilişkilerin de bir sonucudur. Bu özenli süreç, eğitimde ve hizmette kaliteyi hedefliyor.
Kutluyoruz.