
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TAKBİS ENTEGRE BİR BİLGİ SİSTEMİDİR
Cuma günü, Ankara da çeşitli ziyaretlerde bulunduk. TKGM' deki çalışmalar ve projeleri karşısında, kurumun, ülke açısından önemine, bir kez daha tanık olduk. .
Ülkemizde, İlk tapu teşkilatı, 21 Mayıs 1847 yılında Mahmut Esat Efendi tarafından, "Defterhane-iş Amire Kalemi" adı altında kurulmuştu. 1924 yılında Tapu Umum Müdürlüğü Teşkilatı kurulmuş, 1925 yılında 658 sayılı Kanunla kadastro birimi ilave edilmiştir. TKGM' nin, bugünkü yapısı ve hedefleri 29 Mayıs 1936 tarih ve 2997 sayılı Kanunla belirlenmiş olup, teşkilat, Maliye Bakanlığı'na, bağlanmıştır. 7 Temmuz 1939 tarihinde, Adalet Bakanlığı ve 10 Ağustos 1951 tarihinde Başbakanlık ve nihayet, 26 Eylül 1984 yılında çıkarılan, 3045 sayılı Kanunla, bugünkü statüsüne kavuşmuş, 22 Kasım 2002 Tarihinde de Bayındırlık ve İskân Bakanlığı bünyesinde yer almıştır.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü' nü, ülkemizde, çok az insan tanır. Oysa hemen her sektör için olmazsa, olmaz konumdadır. Kurum, Kadastral ve topoğrafik haritalar düzenler. Modern ve düzenli, tapu sicillerini tutar. Akit ve taleplerini karşılar. Maliklerin üzerindeki ayni ve sınırlı hak ve mükelliyefetleri belirler.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü' nü ziyarette, Genel Müdür Sayın M. Zeki ADLI ile kurumun çalışmaları ve projeleri üzerinde konuşma fırsatı da bulduk. Kurumla ilgili, bilgili, deneyimli ve tecrübesi ile de dikkat çekti. Kurumun her kademesinde çalışarak, bu göreve gelmesi ise TKGM için de bir büyük şanstı.
O' na göre, Tapu ve Kadastro Teşkilatın da, işlerin doğru yapılıyor olması yeterli değildir; aynı zamanda doğru işlerin yapılıyor olması da gerekir. Kendine özgü bir kişiliği var. Güvenirlik, değişmezlik, bütünlük, olmazsa olmazları arasındadır. Zamanı, iyi ve verimli kullanıyor, Personelin, daha nitelikli ve kaliteli hizmet vermesi için de her türlü olanağı sağlıyor. Herkese, aynı oranda saygılı, olaylar ve gelişmeler karşısında, pozitif düşünüyor. stratejik ortaklıkları ve güç birliklerine önem veriyor. Son yıllarda kurumun işlerinde, görev alan özel sektörle de uyum içinde çalışıyor. Personelin özlük hakları, özellikle de TBMM' de bekleyen döner sermaye, yasa taslağının, hayata geçirilmesi içinde, gayret sarf ediyor.
TKGM' deki, atamalarda, liyakat, beceri, deneyim ve tecrübe ön planda tutuluyor. Hizmet içi Eğitim çalışmaları ile personel, sürekli tapu ve kadastro alanındaki teknolojilerden ve yeniliklerden haberdar ediliyor. Her yıl da kurumun, icraatı sorgulanıyor ve eksiklikler gideriliyor. Doğrular, özellikle de başarılı ve verimli çalışmalar teşvik görüyor. Kurumda, teknoloji, küresel bağımlılık, birleşme ve el değiştirmeler, kuralların kaldırılması ve yönetmelikler, toplumsal istatistikler ve değerler, sürekli gözetim altında tutuluyor.
Sayın M. Zeki ADLI döneminde, ülkemizin en hayati projelerinden biri olan, Tapu Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS), hayata geçirildi. TAKBİS, aynı zamanda entegre bir bilgi sistemidir. Proje sayesinde, tapu bilgilerine daha çabuk ulaşılacak. TAKBİS ile bütün olumsuzluklar ortadan kalkacak, sistem sayesinde, belirli kişi ve grupların çıkar elde etmelerinin önüne geçilecektir. Müdürlüklerde, üretilen veriler, direkt olarak Genel Müdürlükte kurulacak sisteme aktarılabilecek. Vatandaşlar, sistem sayesinde satış ve benzeri işlemlerini, Türkiye'nin herhangi bir yerinden yapabilecektir. Ayrıca TAKBİS, bir nevi "Vatan Bilgi Sistemidir". Çünkü MELİS(Millet Bilgi Sistemi) ve MASAK(Ekonomik Suçlar) sistemleri ile entegrasyonu sağlanacaktır.
Diğer yanda, özellikle de Marmara Bölgesi' nde, MERLİS Fotoğramatik harita üretim çalışmaları başlatılmıştır. Sabit CBS istasyonları ile de (Real Time Kinematik-RTK) 365 günün, 24 saatinde, taşınmazların ölçümleri yapılmaktadır.
TKGM' de, düşey ve daha az hiyerarşik yapılanma hedef alınmış, daha bağımsız üniteler hedefleniyor. Ancak kendi kendilerini disipline etmeleri içinde, her türlü önlem düşünülüyor. Kurumda, hassasiyet, esneklik, hızlı bir şekilde kendini yenileyebilme, her kademede, lider yöneticilerin yetiştirebilme hedefleri, sürekli ve kalıcı hale getiriliyor.
Kurumundaki hemen her kararda, dün, bugün ve gelecek çok iyi değerlendiriliyor. Başarı ve başarısızlıklar paylaşılıyor. En önemlisi de dünya ve ülkemizde, kurumla ilgili gelişmeler ve teknoloji, kurumun sahip olduğu koşullara, başarıya adapte edilebiliyor ve bu unsurlara, yeni bakış açısı kazandırılıyor. Ayrıca kurumun, tarihi misyon ve vizyonu, yapılanması, icraatı ve projeleri, özellikle de" E- Devlet " projesine katkısı, örnek teşkil edecek niteliktedir. Sayın M. Zeki Adlı ve ekibini kutluyoruz.