4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TARİHİ MİRASIN HAMİSİ

Ülkemizde, toplumun her noktasında, iş yaşamının her alanında, görev paylaşımının her kademesinde, kadınlar vardır. Ve kadınlar, kendi güçleriyle, kendi kişilikleriyle, kendi başarılarıyla var olacaklarının da bilincindedir. Onların başarıları, her zaman su yüzüne çıkamasa da, son yıllarda iş yaşamındaki başarılı çalışmaları ile övgü ve beğeni alıyorlar Türk kadınları yaşadıkları onca ağır soruna rağmen, yaşamın her alanında var olmaya çalışıyor. Ekonomiden sanata, siyasetten spora, her alanda başarılı oluyorlar. Artık her sektörde başarılı kadın girişimcilerimizden bahsetmek mümkündür. Bu kadınlarımızdan biri de Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü, Sayın Hülya ÇOPUROĞLU' dur.
Geçen hafta, Sivrihisar'daki tarihi miras, özellikle de Ulu Cami ile ilgili gelişmeleri görüşmek üzere, Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü, Sayın Hülya ÇOPUROĞLU' nu, ziyaret ettik.
Sayın Hülya ÇOPUROĞLU' nu, hummalı bir çalışma içinde bulduk. Alanında donanımlı, hazırlıklı; bilinçli olarak, her görevi başarıyla yürütür. Yaşadıklarını ve yaşananları sorgulayarak ve bunlardan ders çıkartarak, hizmet verir. Tarihi mirası korumak içinde ciddi gayret ve çaba gösteriyor. Çünkü kültürel miraslar, atalarımız tarafından bizlere bırakılmış en değerli hazinelerdir. Bu nadide eserlerin gelecek nesillere taşınması, kıymetini bilen her bilinçli kişinin hayalidir
Sayın ÇOPUROĞLU, tarihi mirasımız için, büyük şanstır. Kurumun, iş hacmi çok büyük olmasına rağmen, Restorasyon uygulamalarına geçmeden önce, yapılan araştırmalar ve belgeleme çalışmaları (yapının tarihi, estetik ve teknik yönden incelenmesi, rölövesinin hazırlanması ve bozulmalarının saptanması) binanın ayrıntılı olarak tanınması hususundaki işlemlerden asla taviz vermez.
Tarihi mirasın korunması yanında, bakımlarının sağlanması içinde gayret gösterir. Bu icraatı ile dünyadaki gelişmeleri hatırlattı. Çünkü günümüzde, anıtların korunmasındaki temel yaklaşım, sürekli bakımlarının sağlanmasıdır. Birçok ülkede tarihi yapılar, yıllık ve beş yıllık programlar çerçevesinde incelenir ve saptanan hasarlara göre gerekli bakım ve onarımları yapılır; böylece yüksek maliyetli müdahalelere gerek kalmadan korunmaları sağlanır.
UNESCO'nun, "İnsanlığın Kültür Mirası" kavramının, çok önemli bir gelişmeyi benimsettiğini sevinerek görmekteyiz. Yaşanan en son anlaşmazlıkların gösterdiği gibi, çoğu zaman tüm üzücü sonuçlarıyla kendisine yüklenen son derece milliyetçi anlayıştan sıyrılan Kültür mirası, böylece anıtlar ve simgesel alanlar aracılığıyla, uygarlıkların farklılığının ötesinde tüm ulusların ortak mirası haline gelebilmektedir.
Sayın ÇOPUROĞLU' na göre, tarihi mirasın, onarımları için genel olarak, sağlamlaştırma, bütünleme, yenileme, yeniden yapma (Rekonstrüksiyon), temizleme, taşıma, tekniklerinden yararlanılır. Çoğu kez, bir anıtın restorasyonu için yukarıda sıralanan tekniklerden, birkaçı bir arada uygulanır. Bu aşmalarda, çalışmaların aslına uygun olması için kurula verilen dokümanları sabırla inceler.
Sayın ÇOPUROĞLU ile Sivrihisar'daki tarihi mirası da konuşur, soruları üzerinde görüşlerini alırız. İlgi, tecrübe ve deneyimleri sayesinde, isabetli çözüler üretir, Çünkü SİVRİHİSAR, Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi, önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. İlçedeki Hamamlar, Bedestenler, Camiler, Kümbetler, Türbeler Sarnıçlar, Şadırvanlar, Mozaikler, Minyatürler Hatlar, Tezhipler, Ağaç Oyma, Kalem İşleri, Halı ve Kilimler, Giysiler, el işleri, İşleme ve Oyalar, gibi pek çok tarihi ve kültür mirası, ülkemiz ve ilçe açısından büyük zenginliktir.
Sayın ÇOPUROĞLU, SİVRİHİSAR' da, mevcut tarihi zenginliği korumak, gelecek nesillere de aktarmak amacıyla ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca, belirlenen sit alanları ile ilgili "Koruma Amaçlı İmar Planı" hayata geçirmesi gerektiğini hep söyledi. Ve nihayet plan yapıldı. Planın yapılmasından önce, kültür ve tabiat varlıklarının sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda korunması amacıyla, arkeolojik, tarihi, doğal, mimari, demografik, kültürel, sosyo-ekonomik, mülkiyet ve yapılaşma verilerini içeren alan araştırma yapılarak gerçekleştirilmesi, uygulanabilirlini artırdı.
Hülasa Sayın ÇOPUROĞLU, tarihi mirasın, torunlarımızın emaneti olduğunu da her vesile vurguluyor, korumak için de her türlü fedakârlığı yapıyor. Ayrıca Atatürk' ün, "VATAN SEVGİSİ, ONA HİZMETLE ÖLÇÜLÜR." sözünün, gereğini de yapan kadın yöneticilerimizden biri olup, tarihi mirasın da hamisidir.
Kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi