Tarihte ilk ehliyet

Trafiğe araçla çıkabilmek için şart olan bu minik evrak, "Ben resmen araba kullanıcısıyım."ın bir alameti vesikasıdır.
İlk kez Paris'te verilmeye başlanmıştır. 14 Ağustos 1893 tarihinde Paris emniyet müdürlüğünce yayınlanan bir kararnamede:
"Bundan böyle hiçbir motorlu araç, sahibinin başvurusu üzerine tarafımızdan verilecek sürücü belgesi olmadan kullanılamaz. Kullanmaya kalkanların paçası aşşaa alınacaktır. Sürücülerin hataları nedeniyle, ehliyetlerini de iptal edip, el koyma hakkına bizzat sahibiz." Denilmesiyle, bu ehliyet meselesi start almıştır.
Bu duyuru üzerine arabası olan herkes, "Eyvah araba süremiycez. Çabuk bize de ondan verin." Diye Paris emniyet müdürlüğüne hücum ederler. Hepsi tek tek sınavdan geçirilen sürücülerin başarılı bulunanlarına ehliyetleri verilir.
10 Mart 1899 tarihinde Fransız hükümeti tarafından yayınlanan bir kararnameyle, sürücülerin ehliyetlerini almadan yola çıkmamaları ve istenildiği zaman göstermeleri istenmiştir. Üzerlerinde araç sürücüsünün bir adet de vesikalık fotoğrafının yapışık olduğu bu belgeler, o zamandan beri sürücülerin arabalarının torpido gözünde ya da ayna arkasında sıkışık olarak durmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
AKTÜEL Arşivi