
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TARIM MAKİNALARI BÖLÜMÜ
İzmir' de, bulunduğum süre için de, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü' nü, ziyaret ettik. Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Erdem AYKAS, Sayın Prof. Dr. Adnan DEĞİRMENCİOĞLU, Sayın Dr. Arzu YAZGI ve uzman Sayın Nebahat KULDEMİR ile bölümle ilgili sohbet etme fırsatı bulduk.
Bölüm Başkanı, Sayın Prof. Dr. Erdem AYKAS, bir yöneticide olması gereken bilgi, tecrübe, deneyim, ekibini ve öğrencilerini motive edebilme, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme gibi meziyetlere sahiptir. Ziraat fakülteleri ve Türk tarım üzerine yaptığımız sohbette, dikkat çeken görüşlerine de tanık olduk. Tarım konularına yatkınlığı ve yakınlığı ile örnek bir bilim adamı. O' na göre tarım alanında, verimlilik, düşünce ve güven, etkili bir biçimde koordine edildiği takdirde, başarılı olmak için de hiçbir neden yoktur. Ayrıca içinde bulunduğu ve Tarım alanları ile ilgili koşulları çok iyi değerlendiriyor. Olup bitenleri de çok iyi görüyor.
Aslına Sayın Prof. Dr. AYKAS ve ekibinin, icraatı ve uygulamları, örnek teşkil edecek niteliktedir. Nitekim Eskişehir' de, ESOGÜ tarafından düzenlenen, Ali Numan Kıraç Tarım ve Ergonomi kongrelerinde, Ege Üniversitesi Makine Bölümü, öğretim görevlileri ve öğrencisinin gösterdikleri performans, özellikle de sunumlarda konulara hâkimiyetleri, anlatım tarzları, düzgün konuşmaları, vücut dilleri, katılıcılar tarafından övgü aldı. Bu gelişmeler, üniversitelerin geleceği açısından umut vericidir.
Tarım Makinaları Bölüm, Tarım makinalarının imalatı, geliştirilmesi, seçimi ve kullanımı üzerinde eğitim ve öğretim çalışmalarını yürütürken, tarımsal mekanizasyon ile ilgili, yeni gereksinim ve görüşlere uygun tarım makineleri prototiplerini imal ediyor. Mevcut makinaların geliştirilmesi, Çevre dostu alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve kullanımıyla ilgili AR-GE çalışmaları yapıyor, Tarım alet ve makinalarının Ulusal ve Uluslararası standartlara uygunluğunu saptamak amacıyla denemeler yapmak ve tarım makineleri ve tarımsal mekanizasyon konularında danışmanlık hizmeti veriyor.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde, açılan tarım makinaları müzesi' de, Ziraat Fakültesi'nin, 54 yıllık tarihi boyunca laboratuarlarında ve araştırmalarında kullanılan tarım aletleri, etkinlikler boyunca çekilen fotoğraflar ile tutulan notlar, yıllar içinde çıkartılan yayınlar, daktilolar ve fotoğraf makineleri sergileniyor. Müze Türk tarımının geçmişiyle gelecek arasında, bir köprü kuruyor. Ziyaretçilere de nostaljik bir hava yaşatıyor.
Müzeyi gezerken, Büyük Önder ATATÜRK 'ün, Milletimiz çiftçidir. Milletin çiftçilikteki emeklerini asrî, iktisadî tedbirlerle azamî haddine çıkarmalıyız. Köylünün çalışmalarının netice ve semeresini kendi menfaati lehine azamî haddine yükseltmek, iktisadî siyasetimizin temel taşıdır. Onun için, bir yandan çiftçinin emeğini arttıracak ve semereli kılacak bilgi, vasıta ve fennî aletlerin kullanma ve yapılmasına, öte yandan onun çalışmalarının neticelerinden azamî derecede faydalanmasını temin edecek iktisadî tedbirlerin alınmasına çalışmak lâzımdır" sözünü hatırladık.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümündeki model, Amerikan üniversitelerin de uygulamada olan, "Market Model University" = "Pazar Temelli Üniversite" modelini hatırlattı. Modelin, amacı "karı maksimize etme" kuralına uygun işlemektedir. Bu kapsamda, "öğrenci-üniversite", "üniversite-toplum" ilişkisi ve en önemlisi akademik içerik, bu kurala göre yapılandırılmıştır.
Bu üniversite modeli, Amerika'nın sürekli büyüyen sanayisinin, her türlü ihtiyacını karşılamıştır. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü ' de, bu sisteme uygun olarak, Tarım makinaları imalatı, geliştirilmesi, seçimi ve kullanımı üzerinde eğitim ve öğretim çalışmalarını yürütürken, tarımsal mekanizasyon ile ilgili yeni gereksinim ve görüşlere uygun tarım makineleri prototiplerini imal ediyor.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü'nde, AR-GE çalışmaları, planlama, tasarım, imalat, işletmecilik çalışmalarına ek olarak lisans ve lisansüstü eğitim ve öğretim, danışmanlık ve deney çalışmaları yürütülmektedir. Bölümde; tarım alet ve makinaları imalatçılarının, üretimleri denenerek, bunların ülkemiz tarım tekniğine uygun olup olmadıklarına ilişkin raporlar hazırlanmaktadır. Modern laboratuvarları ve deney tesisleri ile her türlü tarım alet ve makinası titizlikle denenebilmektedir.
Ayrıca Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü' de, üretkenlik teşvik edilmekte, çalışmak isteyen kişilerin önü açılmaktadır. Hedefi yalnızca bilimsel araştırma ve tartışma değil; ziraat camiasındaki değişik sektörler arasında, sosyal diyalogun artırılması ve yeniliklerin tanıtılması da hedefleri arasındadır.
Kutluyoruz...