4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TARIM MAKİNELERİ

1.Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Fuarı, 148 firmanın katılımı ile açılmıştı. Üretici üzerinde etkisi hala devam ediyor. Fuarda, çiftçilerin tarımda, en çok kullandıkları traktör, çapa makineleri, ot biçme makineleri, ziraat aletleri gibi daha birçok tarım aleti sergilendi. Fuarda kurulan sergilerde, tarım aletleri tanıtılırken aynı zamanda satış da yapıldı Çiftçilerle firma yetkilileri, fuarda bir araya gelerek, tarım aletlerini hem deneme, hem ayrıntılı bilgi alma imkânı buldular.
Türkiye'de, tarım makineleri alanında ciddi çalışmalar yapılıyor. Özellikle de son yıllarda, Üniversitelerde, " Tarım Makineleri Bölümleri" açılıyor. Bu bölümlerden biri de Ege Üniversitesi Tarım Makineleri Bölümüdür. Nitekim Uluslararası Destekli 1.Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarında, Ege Üniversitesi Tarım Makineler, Bölümü Öğretim üyeleri, dikkat çekti. Özellikle Sayın Prof. Dr. Adanan DEĞİRMENCİOĞLU, akıcı İngilizcesi ve oturumlarda göstermiş olduğu performansıyla, Sayın Yrd. Doç. Hülya ÖZ "Bağımsız Meme Başı Sağım Sistemlerinin Geleneksel Sağımhanelere uygunluğunun Yaş ve Dinamik Ölçü Yöntemleri ile Belirlenmesi" konulu sunumuyla, Sayın Dr. Arzu Yazgı da, "Tek Dane Şeker Pancarı Ekiminde Makine Performansının Matematiksel Modellemesi ve Optimizasyonu isimli tezi ile dikkat çekti ve en başarılı tez olarak seçildi. Uzman Sayın Nebahat KULDEMİR' in, katılımcılarla diyalogu ise her türlü takdirin üstündeydi.
Aslında bu verimli ve başarılı tablo, tesadüfen ortaya çıkmıyor. En önemli unsur Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümündeki, birlik, beraberlik, takım ruhu, eğitim, Ar-Ge çalışmaları ve nitelikli personelidir.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü, ilk olarak 1972 - 1973 eğitim ve öğretim döneminde öğrenci alarak mezun vermeye başlamıştır. Kürsü olarak kurulduktan sonra, 1975 yılında bölüm olarak adı değiştirilmiştir. Bölüme ait bir anfi, atölye, pompaj tesisi ve Tarım Makineleri Müze'si bulunmaktadır.
Tarım Makineleri Bölümü, tarım makinelerinin, imalatı, geliştirilmesi, seçimi ve kullanımı konularında, eğitim ve öğretim çalışmalarını yürütme yanında, tarımsal mekanizasyon ile ilgili yeni gereksinim ve görüşlere uygun tarım makineleri prototiplerini imal eder. Var olan tarım makinelerin geliştirilmesi ve kullanımına ilişkin araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütür.
Ayrıca tarımsal mekanizasyon için, gerekli çevre dostu alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve kullanımıyla ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları yapma yanında, tarım alet ve makinelerinin Ulusal ve Uluslararası standartlara uygunluğunu saptamak amacıyla, denemeler yapar ve test raporları verir.
Tarım Makineleri Bölümü, çağdaş ve yeterli tarımsal ve tarım teknolojileri bilgileriyle donatılmış, sorgulayan, analitik düşünebilen, sentez yapabilen, sorunlara çözüm üretebilen, ulusal ve uluslararası yayınları izleyebilen, toplumda saygın ve söz sahibi elamanlar yetiştirmek, hedefleri arasındadır.
Tarım Makineleri Bölümü, tarımsal mekanizasyonunun gelişmesine çağdaş çözümlerle katkıda bulunmak, Ülkemizin Tarım Makineleri İmalat Sanayii' ne Ar-Ge
Test ve Deneme, destekleri sağlayarak ülkemizin ihtiyaçlarına uygun, sağlam, kaliteli,
ucuz ve uluslararası pazarlarda satılabilen tarım Makinelerin üretilebilmesine yardımcı olur.
Türkiye, yalnız üniversitelerde değil, özel sektörde de tarım makineleri üretme de arayış içindedir. Nitekim Fuarda da yer alan ve Sivrihisar' da,1975 yılında A.Kadir Çakır ve Ahmet Çakır tarafından kurulan, Çakır Tarım Makineleri, kısa sürede sektörünün lokomotif firmalarından birisi olarak yerini almıştır. Hizmette kalite anlayışını ilke edinen Çakır Tarım, her geçen gün kadrosunu ve hizmet alanlarını geliştirmektedir. Firma tarafında yenilenen makinelerde, orijinal parçalar kullanılmaktadır ve teslim edilen ürünler 2 yıl garanti kapsamına girmektedir.
Ülkemizde, tarımsal mekanizasyon, tarım alanlarını geliştirmek, her türlü tarımsal üretim yapmak ve tarımsal ürünlerin değerlendirilmesi işlemlerini yerine getirmek amacı ile kullanılan, her türlü enerji kaynağı, mekanik araç ve gerecin tasarımı, yapımı geliştirilmesi, dağıtımı, pazarlaması, yayımı, eğitimi, işletilmesi ve kullanılması ile ilgili konuları içermektedir. Bu alanda da ciddi mesafe alınmıştır.
Aynı zamanda, tarımsal mekanizasyon, bir üretim teknolojisidir. İhtiyaca göre mekanizasyon, farklı düzeylerde gelişme ve uygulama göstermektedir. Bu farklılık özellikle tarımsal işletmelerde de izlenebilir. Diğer bir deyişle mekanizasyon, her tarımsal işletmede, işletmenin teknik ve ekonomik yapısına bağlı olarak, hem de tarım alandaki ihtiyaçlara göre farklı düzeylerde uygulanmaktadır, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makine Bölümü, bunu başarabilmiş ender kurumlarımızdan biridir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi