4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TARIM VE EĞİTİM

Dünyada, güçlü devletler tarıma, özel bir önem verdiler. çünkü tarım, ekonominin ve ülkenin temelini oluşturur. Uluslararası ticarette, sıra tarım ve tarım endüstrisine gelince, içe dönük kapalı politikalar izlemişlerdir. Bunun sebebi bu ülkelerde, tarım, ülkenin üretiminde, birinci sırada yer almaktadır. Sanayi ise ikinci sırada gelebilmektedir.
Ayrıca tarım, insanlık tarihinin başlangıcından, bu yana, en önemli geçim kaynağı olması, ekonomik disiplinlerin gelişmesinde, dikkat edilen ilk sektör olması sebebiyle de varlığını, her dönem, hassasiyetle sürdürmüştür
ülkemizde ise tarım sektörü, sahip olduğu özellikleri ve içeriği ile karmaşık bir yapıya sahiptir. Tarımın, hava koşullarına ve toprağa bağlılığı onun süreklilik arz etmemesine, istikrarlı bir yapıda seyretmemesine; bu nedenle de ekonomistler tarafından, geri planda tutularak, sektörün gelişim evresinde, bir takım aksaklıkların oluşmasına sebebiyet vermiştir.     
Tarımsal politikaların, göz ardı edilmesinde etkili olan, bu olumsuz düşünce, reel tarımsal ürün fiyatlarını düşürerek, tarımsal faaliyette bulunanların refah seviyesini azaltmıştır. Verimlilik konusunda, ciddi sıkıntıların yaşanmasına kaynak teşkil etmiştir.
ülkemizde uygulanan ekonomik politikaların, sanayiye yönelik, teşvik çalışmalarını destekler nitelikte olması, kalkınma sürecinde tarım sektöründeki aksaklıkların, fark edilememesine yol açmaktadır.
Ayrıca tarımın gelişmesi, eğitim çalışmaları ile eşdeğerdir.. Aslında tarımsal öğretim, aslında ilk çağlardan, günümüze kadar gelen bir eğitimdir.  Yerleşik hayata, geçen insanlar tarım yapmaya başladıkları, andan itibaren  bilgi ve görgülerini, gelecek kuşaklara aktararak, bir tür eğitim uygulamışlardır.
Günümüzde ise bilginin, hızla gelişmesi beraberinde, sürekli eğitimi de zorunlu hale getirmiştir. O nedenle de ülkemizde, Ziraat Fakülteleri, bu alanda önemli görevler üstlenmiş olup,  tarımda, evrensel ve çağdaş gelişmeye katkıda bulunurlar. Tarım alanında ileri düzeyde bilimsel çalışma ve araştırma yaparak, bilgi ve teknoloji üreterek, bilim verilerini yayarlar çünkü. Tarımda verimliliği artması, çiftçi eğitimiyle yakından ilgilidir. Tarımda teknolojilerin uygulanması, her şeyden önce bilgi ve eğitim gerektirir.
Her alanda, küreselleşmenin kızıştığı, rekabet ve teknoloji üretmenin ve Ar-Ge çalışmalarının, ön plana çıktığı dünyamızda, Eskişehir’ de, ESOGü Ziraat Fakültesi’ nin, yeniden yapılandığını ve kurum/kuruluşlarla, işbirliği sağlamayı, hedef olarak seçtiğini görmek, Türk tarımı, açısından umut vericidir.
ESOGü Ziraat Fakültesi, 1995 yılında kuruldu. Fakülte, halihazırda dört bölümde lisans eğitimine devam edilmektedir. Genç ve dinamik bir akademik kadroya sahip olan fakültede, eğitim araçları açısından çağa uygun yeterli donanıma sahiptir ve her geçen gün bu donanımlara yenileri eklenmektedir. Bağımsız yerleşkeye sahip olan fakülte laboratuar çalışmalarına ilaveten arazi çalışmaları içinde yeterli alana ve altyapıya sahiptir.
Salı günü ESOGü Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Ali KOç’ la, Sarıcakaya vadisinin sorunları ve Türk tarımı üzerinde, sohbet etme imkânı bulduk. Ona göre, tarımda ürünlerin kalitesi, sağlıklı gıda üretimi için, ciddi araştırma ve eğitim gerekiyor. Bütün bu problemler, ancak etkili bir tarımsal eğitimi ile sağlanabilir.
Sayın Prof. Dr. KOç, bilgi, deneyim tecrübesi ile dikkat çekti. özellikle de önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini, doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi, meziyetlere de sahiptir.
O’na göre,  tarım alanın da, verimlilik, düşünce ve güven, etkili bir biçimde koordine edildiği takdirde,  başarılı olmak için de hiçbir neden yoktur. Yönetici olarak da alanında sahip olduğu, koşulları çok iyi değerlendiriyor.
Sayın Prof. Dr. KOç ve öğretim elemanları, yürütülen araştırma ve çalışmalarının sonuçlarını, bilim dünyasına yansıtmak üzere, kitaplar, makaleler, bildiriler yayınlamakta ve sunumlar yapmaktadır.  Sahip oldukları ve  Ar-GE çalışmaları sonucu elde etikleri bilgileri de Türk ve Eskişehir çiftçisi ile paylaşıyorlar.
ESOGü Ziraat Fakültesi Araştırma bulgularını paylaşmak ve değerlendirmek, sorunlara çözüm yolu arayabilmek, yeni projeler üretme ve bilgi alışveriş ortamı yaratmak, araştırıcıların bir araya gelmelerini sağlamak üzere yapılan ulusal ve uluslararası düzeydeki bilimsel toplantılara,  katılıyor ve ev sahipliği de yapıyor.      
ESOGü Ziraat Fakültesi’nde, tarım alanında, üretkenliğin teşvik edilmesi, Türk  tarımın da, tekelciliğin ortadan kaldırılması, çalışmak isteyen kişilerin, önünün açılması, özellikle de araştırma ve geliştirme çalışmaları, "eğitim-öğretim" ve diğer hizmetlerinde, kalitenin hedef alınması, var olan kaynakların, verimli kullanılması ve yeni kaynaklar yaratılması.  ESOGü Ziraat Fakültesi’ ni, ulusal ve uluslararası alanda, söz sahibi yapacaktır.
Sayın Prof. Dr. KOç ve ekibini kutluyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi