4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TEGV İLE NİCE 20.YILLARA...

                                 
        Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, 1995 yılında kurulmuş olan ve 6-14 yaş arasındaki çocuklarımıza, “okul dışı eğitim desteği” sağlayan, bir sivil toplum kuruluşudur. çocukları,  dünyadaki, en gelişmiş eğitim programlarıyla buluşturan TEGV, Türkiye’de, eğitim alanında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sonra, en çok çocuğa ulaşan eğitim organizasyonudur.
          Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türkiye’nin, dört bir yanındaki etkinlik noktalarında, ilköğretim çağındaki çocuklara, eğitim desteği sağlamak için, tamamen ücretsiz ve tüm çocuklara, açık olan, Türkiye’nin, çeşitli illerinde, faaliyet gösteren, 72 etkinlik noktasında, ilköğretim çağındaki çocuklara, eğitim desteği veriyor.  
          TEGV,  kuruluşundan bugüne kadar, 2.642.437 çocuğumuza, toplam 82.373 gönüllü, ile   ateş böcekleri ise   168.417 km yol kat ederek, 418 bölgeye  ulaştı. Bu hizmetleriile de dünya çevresini ,4.2 kez dolaşarak, 1.050.782 çocuğa ulaştı.
            TEGV’ de,  gönüllü olmaki herkesin harcı değildir. çünkü gönüllü olmak, toplumsal projelere karşılıksız katılmaktır. Herkes, gönüllü olamaz. Gönüllüler, başarmayı, öğrenmeyi ve paylaşmayı, ilke edinmiş, iyi ve doğru olduğuna inandığı, bir amaç uğruna çalışan, emeğinin karşılığını geleceği yakalayarak, alacağını bilen, nitelikli insanlarımızdır.
              TEGV’ de, gönüllü insanlarımmzı, sorumluluk anlayışıyla, çıkar gözetmeksizin, bilgi, zaman, beceri, deneyim ve kaynaklarını, kendi özgür iradeleriyle, kuruluşun, amacı doğrultusunda kullanmaktadırlar.  Gönüllüler, birer isimsiz kahramandırlar. Aynı zamanda, gönüllüler TEGV ve STK’ ların, en önemli zenginlik kaynağıdır.
          TEGV’in, 1999 yılında, Eskişehir’de kurulan, ATATüRK EĞİTİM PARKI, 5 Nisan tarihinde hayata geçmiştir. Kuruluş, eğitim dostları, gönüllüler ve çocuklarla birlikte, 20. Kuruluş Yıldönümü, ilgililer ve veliler ile birlikte kutldılar. Geniş bir ketılım vardı. Kutlamada, ATATüK EĞİTİM PARKI ’ndan, yararlanan çocuklarımızın, gururu, yüzlerine ve vücut dillerine yansıdı. Coşkulları ise görülmye değerdi.
               TEGV, çocuklarımızın; Cumhuriyet temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını, harekete geçirebilen, farklı düşünce ve inançlara, saygılı, insan ilişkilerinde, cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bireyler olarak, yetişmelerine, katkıda bulunacak, okul dışı eğitim programları oluşturmak ve uygulamaktır.
               TEGV’ de, çocuklarımız, bilgi ve beceri yönlerini tanırlar,  bedensel, duygusal, düşünsel ve sosyal yeteneklerini, kendisi ve toplum için, en uygun şekilde geliştirir, kendisi için gerekli ve yararlı donanımları kazanır, bireysel farklılıklarını görür, güçlü, sınırlı yönlerini anlar. Eğitim parklarındaki çeşitli aktiviteler ve yaşantılar içinde kendini keşfeder.
              TEGV, eğitim etkinlikleri, dört ana alanda gerçekleşiyor:  Matematik, Fen, Okuma ve Sanat. Bu dört alan birbirini tamamlar ve hepsinin ayrı işlevleri bulunur. Matematik, mantık yürütmeyi ve akılcı düşünmeyi; Fen, bilimsel düşünceyi; Okuma, araştırmayı ve kendini ifade etmeyi; Sanat ise yaratıcı düşünceyi ve yeteneklerini keşfetmeyi öğretir.
              TEGV’ in, etkinlik noktalarında kurumsal işbirlikleri çerçevesinde, gerçekleştirdiği eğitim projeleri ile çocukların, serbest zamanlarını, en iyi şekilde değerlendirmeleri amaçlanmıştır. Bugüne kadar da, “Vücudumuz ve Sağlık”,  “Düşler Atölyesi”,  “Genç Mucitler”,  “İngilizce Oyun Saati”, “Trafik Eğitimi” , “Bilgisayar Eğitimi”,   “Basketbol Gönüllüleri” , “Düşler Yolunda”  ve “Daha İyi Bir Dünya İçin Atölyeler” projesi, gibi pekçok projenin, başarı ile uygulandığına da tanık olduk..
           Ayrıca TEGV öğrencilerimizin, serbest zamanlarını derledirmeleri açısından da önemli bir imkândır. çünkü öğrencilerin, serbest zamanlarını değerlendirme, ciddi bir sorun. Serbest zaman eğitimi, değişen eğitim anlayışı içinde, önemli bir unsuru oluşturmaktadır.
              TEGV, serbest zaman eğtimi ile birey, ya da grupları, bazı özel alanlarda beceri sahibi kılmayı, toplumun gelişimine, katkı sağlamayı ve onun yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlamaktadır. çünkü serbest zaman, daha müreffeh bir yaşama hazırlanma ve kişiliğin geliştirilmesi için, kullanılması yönünden, iyi bir fırsattır. öğrenciler, TEGV’ de, serbest zamanlarını, en yararlı bir biçimde değerlendiriyorlar.
              Serbest zaman eğitimi, Türkiye’de, henüz yeni gelişmekte olan, bir alan olmakla birlikte, son yıllarda, bu alanda yapılan çalışmalarda artış gözlenmektedir.  Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, bu alanda, örnek teşkil edecek uygulamları ile de dikkat çekiyor.
                 Atatürk Eğitim Parkı, Eskişehir’ deki çocuklarımız için, büyük bir imkândır. Parka her gidişte, parkla ilgili mücadelemizi ve Adalet İlkokulu’ da, görevli olduğum yıllarda, öğrencim,  Başak Büker’ in, " Bize gelecek diyorsunuz, bizce gelecek, bizim haklarımıza gösterilecek saygıdadır." sözünü hatırlar. ATATüRK EĞİTİM PARKI’ nın, çocuklarımız, dolayısıyla da, ülkemizin, geleceği açısından, ne kadar önemli olduğuna da tanık oluruz.
                TEGV ve ATATüRK EĞİTİM PARKI ile nice 20.yıllara…

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi