
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TEGV VE YAZ ETKİNLİKLERİ
Çocuklarımız, serbest zamanlarını, en iyi şekilde değerlendirmesi, gelecekleri için önemli bir konudur. Özellikle de duyusal ve düşünsel gelişimlerini ve bedensel beceri gelişimini sağlayacak, uygun faaliyetlerin seçimi ile olumlu yeni özellikler edinecektir.
Serbest zaman, daha müreffeh bir yaşama hazırlanma ve kişiliğin geliştirilmesi için kullanılması yönünde, iyi bir fırsattır. İnsanlar, serbest zamanlarını, en değerli ve en yararlı bir biçimde değerlendirecek, etkinlikleri seçmelidirler. Kuşkusuz serbest zamanın, özel bir etkinlikle değerlendirilmesi, bireyin ilgi, yaş, cinsiyet, öğrenim, kültürel ve toplumsal durumuna bağlıdır.
Serbest zaman eğitimi, Türkiye'de, henüz yeni gelişmekte olan bir alan olmakla birlikte, son yıllarda, bu alanda yapılan çalışmalarda, artış gözlenmektedir. Bu alanda, kurum ve kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine, özellikle de velilerimize, ciddi görevler düşmektedir. TEGV, bu kuruluşlarımızda biridir.
Atatürk Eğitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi, "YAZ ETKİNLİKLERİ" çocuklarımızın serbest zamanlarını, en iyi bir şekilde değerlendireceği ve yeni arkadaşlıkların oluşacağı, var olanların da pekişeceği, bir ortam, en önemlisi de çocuklarımızın ruh sağlığı ve kendilerini tanımaları açısında da, önemli bir fırsattır.
Çocuklar, anne ve babalarından aldıkları kromozom ve genlerin sonucu değil, aynı zamanda toplumun yaratığı, bir çevrenin de mahsulüdür. Bu çevre, ne kadar verimli olursa, çocuklarda, kişilik gelişmesi de, aynı oranda olumlu bir seyir izler.
Öte yandan, İnsanların gülümseyişi veya kaşlarını çatması, her anki ifade ve hareketleri, her davranışı, çocukların kişiliğine şekil verir. Her türlü duygusal ortamı da kavrarlar. İnsanların ifade, davranış ve ruh hallerini benimseyip taklit ederler.
Toplum ve aile olarak, çocuklara sağlanan yiyecek ve giyecekler, daha iyi sağlanabilir; daha iyi okul ve sınıflardan yararlanabilmelerini temin edilebilir. Oysa duygusal çevreleri, diğer bir deyimle, çocuklarımızın davranışlarını, tutumları ve hareketleri de önemlidir. Özelikle de çocuğun, kendisini anlamasına, ortam yaratmak gerekir. Atatürk Eğitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi, bu ortamı sağlayacak imkânlara sahiptir.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın (TEGV), yaz aylarında sürdürdüğü ve çocukların tatilde, eğlenceli vakit geçirmelerini sağlayan ve eğitimlerine katkıda bulunan "Yaz Etkinlikleri"nin, birinci dönemi 16 Haziran tarihinde başlıyor.
Türkiye'nin, eğitim alanında, faaliyet gösteren, en yaygın sivil toplum kuruluşlarından biri olan, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın, her yıl gerçekleştirdiği Yaz Etkinlikleri; çocukların yaz dönemini çeşitli aktiviteler yaparak geçirebilecekleri, pek çok açıdan olanaklar sunuyor. 3 haftalık 2 dönem halinde uygulanan, Yaz Etkinlikleri'nin hedef kitlesini ilköğretim okullarının, tüm sınıf düzeylerine devam eden çocuklar oluşturmaktadır.
TEGV' in, yaz etkinliklerinde, uygulanan programlar, çocukların bilinçaltı duygu ve düşünceleri hissettirmeden, iyi yönde etkileyecek, onların bugünkü ve gelecekteki, arzu etmediğimiz duygu ve düşüncelerden de uzak tutacaktır.
Yaz etkinlikleri, 3'er haftalık iki dönem halinde gerçekleşen, TEGV' in, Atatürk Eğitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi' deki, Yaz etkinliklerinin birinci dönemi, 16 Haziran 4 Temmuz tarihleri arasında, ikinci dönemi ise 7 Temmuz 25 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. TEGV' in, Türkiye geneline yayılmış 10 Eğitim Parkı, 44 Öğrenim Birimi, 24 Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimi ve 3 İl Temsilciliği'nde, ilköğretim çağındaki tüm çocuklara yaz etkinlikleri açık olacaktır.
TEGV' in, "Yaz Kulübü" eğitim programının yanı sıra, içerikleri gönüllüler tarafından hazırlanan müzikten sinemaya, edebiyattan spora, birbirinden farklı ve eğlenceli kulüp etkinlikleri de çocukların tercihine sunuluyor. Çocuklar, ayrıca gönüllüler ile birlikte kültür ve çevre gezilerine katılıp, bahçe oyunları oynayıp, sportif aktivitelerde bulunarak tatil günlerini eğlenceli ve verimli bir şekilde değerlendirebilecekler.
TEGV' in, yaz etkinliklerinde çocukların, zamanı etkin kullanma, grup çalışması, eleştirel ve yaratıcı düşünme gibi, yaşam becerilerinin gelişmesine katkı sağlanırken, aynı zamanda çeşitli temalar aracılığıyla, farklı kültürleri tanımaları, çevre bilinci kazanmaları, haklarını öğrenmeleri ve okuma alışkanlıklarını geliştirmeleri hedefleniyor.
TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI, çocuklarımızın; Cumhuriyet temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde, cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen, bireyler olarak yetişmelerine, katkıda bulunacak, okul dışı eğitim programları oluşturmak ve uygulamaktır. Bugüne kadar da binlerce çocuğumuza, bu alanda hizmet götürdü. Başarılı da oldu. Kutluyoruz...