4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TEGV'DE GÖNÜLLÜ OLMAK

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı(TEGV),  14.05. 2017 tarihinde, Eskişehir, Bursa, Edirne, Kocaeli,  Sakarya, çanakkale, İstanbul ve Bilecik’ de bulunan, 18 etkinlik noktasından, davetlilerin katıldığı, “Bölgesel Gönüllüler Toplantısı”, İstanbul’ da gerçekleştirildi.
 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nde de, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), AçEV, öSGD, TEMA, TOG, Ulusal Gönüllülük Komitesi (UGK) ve Birleşmiş Milletler Gönüllüleri (UNV) bir araya geldi. Farklı alanlarda çalışan, yüzlerce gönüllü, bu toplantıda deneyimlerini paylaşarak, gönüllülüğün, önemini vurguladılar.
TEGV, Bölgesel Gönüllüler Toplantılarını,  her yıl yapıyor. çünkü TEGV, gücünü, binlerce gönüllülerinden alıyor. Bütün etkinlikler, gönüllülerin çalışmaları ile hayata geçiriliyor. Nitekim 2016 yılında, her yıl olduğu gibi, gönüllüler ile başarılı projelere, imza attı. Yeni projeleri de, hep birlikte hayata geçiriyorlar.
Aslında gönüllülük, bir yaşam biçimidir. Toplumsal projelere, karşılıksız katılmaktır. Gönüllüler, kendi kendisini motive etme yeteneğine sahip, başarmayı, öğrenmeyi ve paylaşmayı ilke edinmiş, iyi ve doğru olduğuna inandığı, bir amaç uğruna çalışan, emeğinin karşılığını ‘geleceği yakalayarak’ alacağını bilen, nitelikleri olan, insanlarımızdır.
TEGV’ in, 2016-2018 Stratejik Planında, “Gönüllülük” başlığında, yer alan hedeflerinden birisi olan, “Gönüllülerin, motivasyon ve temel eğitimlerinin, tam olmasının sağlanması” hedefi kapsamında, ilk Gönüllü Memnuniyet Anketi, 2016’da yayınladı.
Her 3 gönüllülerden, birisinin yanıtladığı ankette, gönüllülerin, %94’ü TEGV ’de kendisini geliştirdiğini,  %92’si gönüllü oryantasyonunun yeterli olduğunu,  i%91’i TEGV’de motivasyonunun yüksek olduğunu,  %90’ı TEGV’ de gönüllülüğe devam edeceğini  %87’si Vakıf çalışma ve gelişmelerinden, memnun olduğunu tespit edildi.
TEGV’ deki tüm gönüllüler,  gönüllülük faaliyetlerine başlamadan önce, bir günlük Temel Gönüllü Eğitimi almaktadırlar. 2016 yılında, 5.903 yeni gönüllü adayı, temel gönüllü eğitimlerini alarak, TEGV ailesine katıldı.
çocuklarla, eğitim programlarında, bir araya gelecek gönüllüler, etkinliklere başlamadan önce eğitim programına, özel 1-2 günlük program gönüllü eğitimlerine katılmaktadırlar. Gönüllü Eğitimleri’nin amacı; gönüllüleri ve çocukları, etkili bir öğrenme ortamında bir araya getirmek, bu şekilde gönüllülerin etkinliklerde, daha verimli olmalarını ve çocukların etkinliklerden, daha fazla keyif almalarını sağlamaktır.
2016 yılında, 3.125 gönüllü eğitimine, katıldılar. Türkiye’nin, dört bir yanında gönüllüler, kendileri de gönüllü olarak, eğitim veren, yerel eğitmen takımlarımıza katılmak üzere, 2016 yılında,  164 gönüllü eğitmen, eğitimlerini tamamladı.
Hollanda Büyükelçiliği Matra Programı tarafından desteklenen, “Gönüllüler İçin, İnsan Hakları Atölyeleri (GİHA)” gönüllüleri, haklarını bilen, önyargılardan, ayrımcılıktan ve şiddetten uzak, toplumsal konular üzerine eleştirel düşünebilen bireyler olarak birikimlerini, paylaşmalarını sağlamak amacıyla ortaya çıktı.
TEGV’ in, gönüllüleri, atölyelerde İnsan Hakları alanında, kapsamlı bilgiye sahip oluyor, daha da önemlisi, yaşamları boyunca haklarını sahiplenmek, koruyabilmek ve savunabilmek için güçleniyorlar.
TEGV’ in, İnsan Hakları Atölyesinin, yanı sıra tematik atölyelerinde, Ayrımcılık, Barış, çocuk Hakları, Katılım Hakkı ve Toplumsal Cinsiyet konuları özelinde, detaylı bilgi ve deneyim paylaşımı gerçekleştiriliyor. Proje süresi boyunca, 51 yerel eğitmen, çalışmaları ile 120 atölye çalışmalarına, 2,027 gönüllü katıldı.
Yapılan anketlerde, gönüllülerin, yüzde 94’ü katıldıkları atölye çalışmalarının beklentilerini karşıladığını, yüzde 95’i ise atölyeleri, arkadaşlarına tavsiye edeceklerini belirttiler. Proje kapsamında, 40 gönüllünün katılımıyla, 4 gün süren Video Atölyeleri sonucunda gönüllüler, İnsan Hakları konusunda farkındalık videoları hazırladılar.
Tüm dünyada, olduğu gibi, günümüz Türkiye’sinde de gönüllülük kavramı, hızla önem kazanıyor. Geçmiş yıllarda, STK’ da, çalışan gençlere rastlanmazdı. Son yıllarda, STK`larda çalışan genç sayısı hızla arttı. Bu gelişme, ülkemiz ve sivil toplum kuruluşları, açısından, bir zenginliktir.       
TEGV, 21 yıldır, binlerce destekçinin, bireysel veya kurumsal bağışları ve çeşitli kurum, kuruluş, yerel idare ve bireylerin, ayni destekleriyle yürütüyor.  Bakanlar Kurulu Kararı ile “izin almadan yardım toplayabilen kuruluşlar” arasında, yer alan, TEGV, tüm faaliyetleri ve harcamaları, şeffaflık ve hesap verebilirlik esasları temelinde yönetiliyor ve uluslararası bir bağımsız, denetim kuruluşu tarafından da denetleniyor.
2016 yılında, Türkiye’nin, dört bir yanındaki 72 etkinlik noktamızda, 166.903 çocuk etkinliklere katıldı. TEGV ve gönlüleri, kuruluşundan bu yana, 2.401.313 çocuğumuza ulaşarak, eğitimle güçlenmesine, daha iyi bir hayata hazırlanmasına, destek oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi