4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TEKNOLOJİ ÜRETİMİ AR- GE ÇALIŞMALARI İLE EŞDEĞER

Perşembe günü, ATAP A.Ş Genel Müdürü, Sayın Fazıl Aydımakine' yi, hayırsever, Sayın Tayfur Bayar' la birlikte, ziyaret ettik. Ziyarette, Ar-Ge çalışmaları ile ilgili, görüşleri dikkat çekti. "Ar-Ge" çalışmalarını, bilgi toplumu olma ve teknoloji üretme yolunda, olmazsa olmaz konumda görüyor. Türkiye ve Eskişehir' in, ulusal ve global alanda, rekabet edebilmesini de, Ar-Ge çalışmaları ile eşdeğer tutuyor.
Eskişehir teknoloji Geliştirme Bölgesi, Ar-Ge çalışmaları, özellikle de teknoloji üretimi açısından, önemli bir mekândır. Küçümsenmeyecek, altyapıya da sahiptir. Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde, 20 civarında şirket, Ar-Ge çalışması yapmaktadır. Özellikle de ATAP A.Ş, Üniversiteler, ESO, ETO ve işletmelerin, bir ekip oluşturması büyük güvencedir.
Bugün bilimin, doğrudan güç haline dönüştüğü, sanayinin teknoloji içeriğinin hızla arttığı gözle görülür bir biçimde ortadadır. Bunun bilincinde olan dünya, üzerindeki gelişmiş ülkelerde, bilim ve teknolojide için, GSMH' nin yüzde 2-4'ünü Ar-Ge çalışmalarına ayırıyor
Ülkemizde, Ar-Ge harcamaları için ,GSMH' dan ayrılan pay ise %0.6'dır.
Türkiye'nin, A+G faaliyetlerindeki giriş parametrelerinin bu değerleri, gelişmiş ülkeler göre yaklaşık on kez ve BT sisteminin, etkinlik kazanması için, gerekli eşlik değerlerin ise yarısından azdır. Ülkemizde, Ar-Ge faaliyetlerine tahsisi edilen kaynaklar yetersizdir. Daha da önemlisi, araştırıcı sayısı, hem mutlak sayı, hem de uluslararası düzeyde üretim yapabilmek bakımında son derece yetersizdir. Tablo bu olunca da, Ar-Ge faaliyetlerinde Eskişehir teknoloji Geliştirme Bölgesi' nin, işinin ne kadar zor olduğu da ortada.
Öte yandan dünya ekonomilerini, radikal bir şekilde etkileyen gelişmiş ülkelerin ve şirketlerinin, en büyük kozlarından biri, Ar-Ge çalışmaları ve harcamaları olmuştur.
Bugün küresel pazarlarda, söz sahibi olan çokuluslu şirketler, Ar-Ge' ye, büyük paralar ayırıyorlar. Nitekim, geçmiş yıllarda, General Motors, 5.917 milyar dolar, Siemens ,5.322 milyar dolar, IBM,5.083 milyar dolar, Ford-motor,4.332 milyar dolar Hitachi,3.907 milyar dolar Ar.Ge çalışmalarına para harcıyorlar.
Ayrıca geçmişte, 248 büyük şirketin, Ar-Ge departmanı başkanları arasında yapılan bir ankete göre," Ar-Ge" üretkenliğinin ve verimliliğin ölçülmesi, geliştirilmesi, bu birimlerin, en fazla öncelik tanıdıkları hedeflerin başında yer almıştır.
Eskişehir Sanayisinin, ulusal ve global pazarlarda rekabet edebilmesi ve söz sahibi olması için, Teknoloji Geliştirme Bölgesi' nin, Ar-Ge harcamaları çok uluslu şirketlerin seviyesinde olmasa da, imkanlarının elverdiği boyutlarda, maddi imkanlara sahip olması gerekir. Aksi halde Eskişehir sanayisi, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olamadığı gibi, sürekli de teknoloji ithal etmek zorunda kalır.
Elbette Türkiye şartlarında yapılacak Ar-Ge faaliyetlerinde, Teknoloji Geliştirme Bölgesi' nin, işi hayli zor. Ancak Ar-Ge alanında ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı bir uygulama ve evrensel düzeyde bilgi üretebilme potansiyeline sahip doktoralı elemanlarla da, pekâlâ istenen sonuca ulaşılabilir.
Ar-Ge çalışmaları, ciddi miktarda kaynak gerektirir. Bu kaynağın sağlanabilmesi için Eskişehir' deki işletmeler arasında, "ÇATI " veya " SEKTÖREL" şirketler oluşturulmalıdır.
Diğer yandan, Ar- Ge çalışmalarında, başarıya ulaşılabilmesi için, Teknoloji Geliştirme bölgesi ile Üniversiteler arasında işbirliği şarttır. Bu işbirliği, hem Teknoloji Geliştirme Bölgesi, hem de üniversitelerimiz açısından, çok yararlı olacaktır. Bu işbirliğinde en büyük sıkıntı, evrensel düzeye bilgi üretecek doktoralı elaman sağlamada yaşanacaktır. Bunun sürekli ve kalıcı olarak aşılabilmesi için, ATAP A.Ş, ESO ve ETO, bu alandan, başarılı olacak Üniversite öğrencilerine, hem yurt içinde, hem yurtdışında, şartlı burs vererek temin edebilir.
Eskişehir' de bilimsel ve teknolojik araştırmalar için, ayrılan pay, Eskişehir' in gelişmişlik düzeyinin bir göstergesi olarak kabul görecektir. Onun içinde Eskişehir teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde, yapılacak her çalışmada, özellikle de Ar-Ge faaliyetlerinde elde edilecek her başarı, kentin gelişmişliğine, ciddi katkıda bulunurken, Eskişehir' i de, her alanda, ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi yapacaktır. Daha da önemlisi, Eskişehir teknoloji ihraç eden bir kent haline gelecektir.
Ülkemizin kalkınmasında ve uluslararası rekabet gücümüzün artırılmasında, araştırma ve geliştirmeye yönelik harcamaların, gayri safi millî hasıla içindeki payının artırılması ile eşdeğerdir. ATAP A.Ş Genel Müdürü Sayın Aydınmakine, bunun bilincindedir. Nitekim ATAP A.Ş, finans sağlamak için, devlet ve özel sektör bazında, ciddi çalışma içindedir .

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi