4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TEMA BÖLGE TOPLANTISI

Tema gönüllülerinin, bu yılki ilk bölge toplantısı, 28 Mart 2015 tarihinde, Eskişehir'de gerçekleştirilecektir. Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde saat 10.00' da yapılacak olan, Eskişehir bölgesi gönüllü toplantısına, 21 ilden,300 gönüllü katılacaktır.
Bölge toplantısında, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi, Sayın Dr Ümit ŞAHİN, iklim değişikliği ve kuraklık üzerinde duracak. Sayın ŞAHİN, bu alanda neler söyleyecek toplantıda görülecektir. Ancak İklim değişikliği ve kuraklık erozyon ve çölleşme, dünya ve ülkemizin, öncelikli çözüm bekleyen sorunudur
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ( TEMA), yıllaradır, ülkemizde, erozyonla mücadele, toprak örtüsü, özellikle de toprağın korunması ve ağaçlandırılmasının önemi hakkında, kamuoyunu bilinçlendirme ve eğitimi için, ciddi çaba gösteriyor. Ayrıca hükümetleri, erozyonla mücadelede, gerçekçi ve uygulanabilir politikalar üretme ve uygulamaya da teşvik ediyor.
TEMA ülkemizde, ağaç ve orman sevgisini topluma mal etmek yanında, Biyoçeşitlilik, toprak, su ve doğal çevrenin korunmasına ilişkin, milli politikaların oluşturulmasına yardımcı olmak ve bu esaslardan, ödün verilmemesi için de gayret gösteriyor.
Ayrıca hayvancılığın, temeli olan çayır ve meraları koruyup, geliştirmek, doğal zenginliklerimizin bilinçsizce kullanılıp, geri dönüşümsüz bir şekilde yok olmasına izin vermeyerek, korumak, geliştirmek ve Türkiye'nin geleceğini güvenceye almak, çölleşmeyle mücadelede, dünyaya örnek bir hareketi, Türkiye'den başlatmak amaçları arasındadır.
Doğal varlıkların, insan sağlığının, yeşil alanların, toprak ve bitki örtüsünün, ormanların, meraların korunması, geliştirilmesi ve yenilerinin teşkil edilmesini sağlamak için, faaliyette bulunmakta hedefleri arasındadır.
TEMA, bu amaçları gerçekleştirmek için, gerekli teşkilatın oluşturulmasını, yasaların çıkmasını sağlamak ve gönüllü kuruluşları, öncülüğünde, toplumun bütün kesimlerinin desteği ile erozyonla mücadeleyi, ikinci bir İstiklal Savaşı kabul edilerek erozyon tehlikesi ile mücadele edilmesi için de her türlü fedakârlığı yapıyor.
TEMA 'nın, hedefi öncelikle ulusumuza, onun temsilcilerine, siyasal partilere ve hükümetlere, resmi ve özel kuruluşlara, eğitim kurumlarına, basın yayın organlarına, toprak erozyonunun nedenlerini, vahim sonuçlarını ve ülkemizin çöl olma tehlikesini sürekli anlatıyor ve gündemde tutuyor.
TEMA, bugün ülke genelinde, 80 il, 355 ilçe, 122 üniversitede, gönüllü temsilcileriyle, 530 bini aşkın, gönüllüsü ile çalışmalarını sürdürüyor. Tema Gönüllüleri, aslında birer isimsiz kahramandır.
Ülkemizde, TEMA gönüllüsü olmak, herkesin harcı değildir. Çünkü gönüllülük, bir yaşam biçimidir. Toplumsal projelere, karşılıksız katılmaktır. Herkes gönüllü olamaz. Çünkü gönüllüler, kendi kendisini motive etme yeteneğine sahip, başarmayı, öğrenmeyi ve paylaşmayı ilke edinmiş, iyi ve doğru olduğuna inandığı, bir amaç uğruna çalışan, emeğinin karşılığını 'geleceği yakalayarak' alacağını bilen, nitelikleri olan, insanlarımızdır
TEMA, ülkemiz açısından önemli sivil toplum örgütüdür. Çünkü Türkiye'de, erozyonla kaybedilen yıllık toprak miktarının, 1.1- 1.4 milyar ton arasındadır. Bunun da 500-550 milyon tonunu, tarım topraklarında, meydana gelmektedir. Ayrıca Türkiye'de, bir yılda 1 kilometrekare alandan taşınan ortalama toprak miktarı, 600 tondur. Hatta bu miktarın, bazı araştırıcılara göre, 820 ton civarındadır.
Oysa dünya ortalaması için, bu değer yılda 368 ton, Avrupa için, yılda 90 tondur. Buna göre ülkemizde, erozyonla toprak kaybı miktarı, yaklaşık olarak, dünya ortalamasının 2, Avrupa ortalamasının ise 7-8 katıdır.
Türkiye, topraklarının, yüzde 86'sında erozyonun cereyan ettiğini, bu oranın yaklaşık, yüzde 58'ini şiddetli ve çok şiddetli erozyonu oluşturuyor. Bunun anlamı, ülkemizdeki toprakların, yüzde 58'inde toprağa can veren, üst toprağın, hepsi, alt toprağın da yüzde 25-50'si tamamen taşınmış durumdadır.
Türkiye'de, her yıl tarım alanlarından, 500 milyon ton, tüm ülke yüzeyinden 1.4 milyar ton verimli üst toprağın, erozyonla kaybedildiğini, bu toprakların, 25 santimetre kalınlığında, yaklaşık 400 bin hektar genişliğinde, bir araziye eşdeğerdir.
Tema gönüllülerinin, 28 Mart 2015 tarihinde Eskişehir' de yapacağı toplantı, ülke, bölge ve Eskişehir açısından önemli bir toplantıdır. Çünkü bu toplantıda konuşulacak olan ağaçlandırma, çölleşme ve küresel ısınma üzerinde alınacak her önlem veya bilinçlendirme, özellikle de eğitim çalışmaları, yaşam kaliytesine, ciddi katkıda bulunacaktır.

Sayın Halil GÜNGÖR ve Tema Gönüllülerini kutluyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi