4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TEMA VAKFI TOPRAKLARIMIZIN TEMİNATIDIR

Türkiye' de, sorumluluk anlayışıyla, çıkar gözetmeksizin bilgi, zaman, beceri, tecrübe ve kaynaklarını, kendi özgür iradeleriyle, bir sivil toplum kuruluşunun amacı doğrultusunda kullanan, pek çok isimsiz kahraman vardır. Bu isimsiz kahramanlar, aynı zamanda ülkenin, toplumun ve sivil toplum kuruluşlarının da var oluşunun temel unsurlarıdır.
İsimsiz kahramanlar, istediği zaman kuruma, topluma ve sivil toplum örgütlerine gelip çalışmak veya faaliyetlerine katılmakla kalmazlar, bilakis taşın altına elini koyarlar ve bunun sorumluluğunu da sürdürürler.
Nitekim TEMA Vakfı' nda görev alan, faaliyetlerine katılan, tüm bireyler, aslında birer meçhul kahramandır. Hiçbir menfaat gözetmeden, ülkemizde, doğal varlıkların, çevrenin, toprak örtüsünün ve toprağın korunmasında, erozyonla mücadelede ve ağaçlandırmada, zaman ve mekân gözetmeden, her şart ve zeminde görev alırlar. Tek bir düşünceleri vardır. mevcut doğayı korumak, geliştirmek ve Ağaç ve orman sevgisini topluma mal etmektir. Bu insanlarımızı, ne kadar takdir etsek azdır.
Elbette TEMA VAKFI' nın, hedefleri, bununla da sınırlı değildir. Ülkemiz genelinde, çayır ve meraları koruyup, geliştirmek, doğal zenginliklerimizin bilinçsizce kullanılmasını önlemek, çölleşmeyle mücadele etmek, doğal varlıkların, insan sağlığının, yeşil alanların, toprak ve bitki örtüsünün, korunması, geliştirilmesi ve yenilerinin teşkil edilmesini sağlamaktır. TEMA VAKFI' ın, temel değerler ise güvenilirlilik, saygınlık, şeffaflık, gönüllülük, katılımcılık, siyasi tarafsızlık, bilimsellik ve herkesi kucaklamaktır.
TEMA VAFI' nın, çalışmalarında ve ülke topraklarının bilinçli kullanılmasının önündeki, en önemli engellerden biri de kadastro çalışmalarının, hala bitirilememesidir. Oysa gelişmiş ülkeler, yüzyıl evvel kadastro çalışmalarını bitirmiş, ülke mastır planlarını hazırlayarak sanayi, konut, tarım ve orman alanlarını belirlemişlerdir. Ayrıca gelişmiş ülkelerde, bir yatırım yapmak istendiğin zaman, gidilen yer arazi bürosudur, araziyi onlar gösterir, mülkiyeti onlar vermez ama kullanıma açık araziyi gösterir. Bizde olduğu gibi, herkes her istediği yere, tesis ve konut yapamaz veya başka bir amaçla kullanamaz. Türkiye ise bu alanda hala hazırlıksız olup, somut bir çalışma da yoktur. Hâlbuki Türkiye' de, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, Türkiye toprak haritası revize edilerek, tarım, mera, orman, sanayi ve yerleşim alanlarını içeren, "TÜRKİYE ARAZİ KULLANMA HARİTASI" hazırlamalıdır.
Kadastro çalışmalarının bitirilememesi, ülke MASTIR PLANI" nın olmayışı sonucu, tarım toprakları, yağmalama derecesinde yok olmaktadır. Ülkemizde, son 5 yılda yok olan tarım alanları, Seyhan sulamasının 4 katı, Manisa sulamasının 20 katı, Eskişehir Ovası Sulamasının 25 katıdır.
Yine dünya topraklarının, %25i, erozyondan etkilenmekte, 20 yılda erozyon yüzünden dünyada canlı toprak kaybı 480 milyar tondur. Türkiye' de ise toprakların yaklaşık %80 inde erozyon yaşanmaktadır. Erozyon yüzünden bir yılda kaybettiğimiz toprak, en az 500 milyon ton civarındadır. Bu toprakla birlikte kaybedilen, çok kıymetli mineraller ve organik maddeler ise 9 milyon ton ve değerinin de en az 25 trilyon TL olduğu söyleniyor. Hülasa Türkiye erozyon nedeniyle, yılda bir Kıbrıs büyüklüğünde toprak kaybediyor.
Bu tablo, TEMA VAKFI' nın, topraklarımız, açısından, ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Aslında TEMA Vakfı, topraklarımızın ve geleceğimizin teminatıdır. Ancak son yıllarda, TEMA VAKFI' na, ne devletten, ne de toplumdan, beklenen destek yok. Oysa TEMA VAKFI' nın, hedefleri, "TOPLUM" ve "DEVLET" politikası olmak zorundadır.
Eskişehir' de, TEMA VAKFI' nın şubesi var. Kurulduğu günden beri de hem bu şubesinin, hem ülke genelindeki, çalışmalarını yakından izliyoruz. Kıt imkânlara ve her türlü engellemelere rağmen de verimli ve başarılı bir çalışma segiliyorlar.
Pazartesi günü, Eskişehir TEMA Vakfı' nı ziyaret ettik. TEMA Vakfı Eskişehir Şube sorumlusu Halil GÜNGÖR ve ekibini, hummalı bir çalışma içinde bulduk. Kutsal bir görevi yapmanın mutluğu, yüz ve sözlerine yasıyordu. Sayın GÜNGÖR ve ekibi, TEMA VAKFI gönüllüleri, faktörler ne kadar değişse de değişen koşullara uyarlar. Çünkü onlara göre, verimlilik, güven ve düşünceli olabilme yetenekleri, birbirinden soyutlanmış öğeler değildir. Etkili bir biçimde koordine edildiği takdirde, güven ve iyi ilişkilerin, TEMA VAKFI' nın, hedeflerini gerçekleştirme de başarılı olacağını çok iyi bilirler.
Sayın GÜNGÖR, yıllardır TEMA VAKFI' nın, Eskişehir Şube sorumlusudur. Bir yöneticini sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, işini takip etme, ekibini ve gönüllülerini, motive etme gibi, meziyetlere sahiptir. TEMA VAKFI' nın, Eskişehir Şubesi' deki yetki ve sorumluluk trafiğini, en iyi şekilde yönlendirir ve başarı ve başarısızlıkları da kendine özgü bir üslupla herkesle paylaşır. Ayrıca Tema Vakfı ve Eskişehir için de bir şanstır.
Sayın GÜNGÖR ve TEMA VAKFI gönüllülerini kutluyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi