4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TEMEL BİLİMLER

                                              
             ESOGü Fen-Edebiyat Fakültesi’ ni, ziyarette, ülkemizde, bu fakültelerin, temel bilimleri” (Fizik,   Kimya,   Biyoloji,   Matematik) bölümlerine, tercihlerin her geçen yıl azaldığını öğrendik.
 Geçen yıl da lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre, 80 bin 228 kontenjan, boş kaldı.  Boş kalan fakülteler arasında ise en fazla açığı olanın, fen edebiyat fakülteleri, olması dikkat çekti. Son yapılan LYS tercihlerine göre, köklü üniversitelerin, fizik, biyoloji, kimya, matematik bölümleri, yeterince tercih edilmedi.
             Ayrıca üniversite kontenjanlarında, doluluk oranını, ilk sırada, hukuk ikinci sırada ise ilahiyat fakülteleri oluşturdu. Uzmanlar, ilahiyatın, yüzde 100 dolmasının nedeninini, adayların bu alanda, “gelecek görmesi” olarak açıkladılar.
            ülkemiz, her alanda geleceği,  refah, özgür ve sürdürülebilir kalkınma için, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi,  yaşamı kolaylaştıracak, teknoloji geliştirmek için,  temel  bilimler   (Fizik,   Kimya,   Biyoloji,   Matematik) alanlarında, önemli   buluşlar   gerçekleştirilmekten geçmektedir.
             çağımızda,  temel bilimlere, (fizik, biyoloji, kimya, matematik) dayalı olarak gelişen,  İletişim,   Ulaşım,   Uzay,   Enerji,   Nükleer,   Biyoteknoloji,   Nanoteknoloji, Savunma,  Genetik ve Hızlandırıcı teknolojiler gibi, teknolojiler, öne çıkmaktadır.
                Temel bilimlerin (fizik, biyoloji, kimya, matematik), bu kadar önemli iken, ülkemizde,  son yıllarda, “Temel Bilim Bölümleri”nin tercih edilmemesinde, ciddi problemler yaşanmaktadır. Her geçen yıl da Fen Ve Edebiyet Fakültelerinde,  “Temel Bilim Bölümleri”nin, toplam kontenjan sayısının düşürülmesine rağmen,  yerleşen öğrenci sayısı   gittikçe azalmaktadır.
            Şu bir gerçek ki ülkemizde, eğitim programları ve sistemleri, öğrencileri, ezberciliğe itmekte, kritik ve yaratıcı düşünceyi, yeterince geliştirmemekte, üretici yetenekler ve insan hayatını kolaylaştıran, becerilere de gereğince yer verilememektedir.
           ülkemiz, temel bilimlere, önem vermek, ezberci eğitimden de vageçmek zorundadır  Nitekim Pakistanlı yazar, Dr. Faruk Saleem, Neden Müslümanlar, bu kadar güçsüzdür? Sorusuna,  “Yanlış eğitim verdikleri ve gelişime yararı olmayan, birer eğitim sistemi uyguladıkları için (Büyük oranda din eksenli, sorgusuz, araştırmasız, ezberci ve dayatmacı eğitim) dir demiştir.
          Yine Dr. Faruk Saleem, islam ülklerinin, gelişmemesinin, nedeni olarak da  kalitesiz-ezberci eğitim ve ARGE’ye (araştırma geliştirmeye) yeterli kaynak ayrılmaması… çünkü Müslümanlar gayri safi milli gelirin yalnızca % 0,2’sini araştırma-geliştirme bütçesi olarak ayırıyor. Buna karşın Hristiyan dünyası araştırma-geliştirmeye % 5 oranında, yani 25 kat daha fazla fon ayırmaktadır. “ tespitini yapmıştır.
             Pakistanlı yazar Dr. Faruk Saleem göre, temel bilimlere, önme verilmeyen,  her 1 milyon Müslüman Arap nüfus içinde 50 teknisyen bulunmakta iken,  Temel bilimlere öenem veren, Hristiyan dünyasında, ise her bir milyon kişi içinde 1000 teknisyen bulunmaktadır.  
          Dr. Faruk Saleem , “ABD’de toplam bilim insanı sayısı 4.000, Japonya’da 5.000’dir. 57 Müslüman çoğunluğa sahip ülkelerdeki, toplam bilim adamı sayısı ise sadece 230 kişidir. (Akademisyenlerin hepsi bilim insanı değildir. Bilim insanı demek, pozitif bilimlerle aktif olarak uğraşan kişi demektir). Ve her 1 milyon Müslüman kişiye, sadece 1 bilim insanı düşmektedir.” demiştir.
            Ayrıca Dr. Faruk Saleem  “Gezegenimizde, 1.476.233.470 Müslüman yaşamaktadır. Yani, toplam dünya nüfusu içinde, her 5 kişiden biri Müslümandır. Her bir Hindu’ya 2 Müslüman, her bir Budist’e karşılık 2 Müslüman vardır ve her bir Yahudi’ye karşılık 100 Müslüman bulunmaktadır. Müslümanlar, bu kadar kalabalıklar ama neden güçsüzler? Nedeni eğitim(sizlik) dir.”demiştir.
            ülkemiz, akılcı ve bilimsel düşünen, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişiliği gelişmiş, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve üretken bireyler yetiştiren; özelikle de temel bilimleri, öncelikli tutan, eğitimi sistemini, hayata geçirmek zorundadır.
            Toplumlarda, refah düzeyini arttıran, yerli otomobil, uçak, hızlı tren, cep telefonu, uydu, bilgisayar, görüntüleme ve tedavi cihazları, ilaç, hızlandırıcı ve detektör gibi ürünlerin, üretebilmenin, önemi dikkate alındığında,  Temel Bilimlerin, (fizik, biyoloji, kimya, matematik) , önemi kolayca anlaşılmaktadır.
            O nedenle de temel bilimlerle ilgili, sorunların, nedenleri araştırılmalı, çözüme ulaştırılarak da Fen-Edebiyat Fakülerine, tercih, cazip hale getirilmelidir. özellikle de temel bilimler, (fizik, biyoloji, kimya, matematik),bölümlerinden, mezun olan öğrenclerin, istihdam sorunu, ivedilikle çözüme ulaştıırılmalıdır.


















Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi