4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TEPEBAŞI DOĞAL YAŞAM MERKEZİ

Çarşamba günü, Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi' ni gezdik. Tepebaşı Belediyesi' nin, bu alandaki icraatı ülkemiz açısından örnek ve önemli bir çalışmadır. Çünkü Avrupa Birliği, tarım politikası ile ilgili mevzuatın, %40'a yakın bir kısmının, Veteriner Hekimlik mesleğinin, görev ve sorumlulukları kapsamaktadır. Bu gerçek göz önüne alındığında, Tepebaşı Belediyesi bünyesinde kurulan Veteriner İşleri Müdürlüğü' nün, taşıdığı önem, ortaya çıkmaktadır. Ancak Türkiye' de, kurum/kuruluşlar, Özelikle de belediyeler, kadro ve bütçe tasarrufu neden gösterilerek, veteriner birimlerine gereken değeri vermiyorlar. Oysa insanlar kadar, diğer canlılar da yaşama hakkına sahiptir.
Tepebaşı Belediyesi, Belediye Başkanı Sayın Dt. ATAÇ döneminde, çok önemli projelere gündeme getiriyor. Bu projelerden biri de "DOĞAL YAŞAM MERKEZİ" dir. Tepebaşı Belediyemiz, bünyesinde gerçekleştirilen, Veteriner İşleri Müdürlüğü, bu merkezde, örnek çalışmalar sergiliyor. Bu mükemmel performansta, en büyük pay, Belediye Başkanı Sayın Ahmet ATAÇ ve Veteriner İşleri Müdürü Sayın Yusuf SELEK ve ekibinindir. Mücavir alan içinde, veteriner işlerinin, sağlıklı yürütülmesi için, her türlü fedakârlık yapılıyor.
Tepebaşı Belediyesi, Başkan Sayın Dt. ATAÇ ve Veteriner İşleri Müdürü Sayın Yusuf SELEK, belediye'ye ait" DOĞAL YAŞAM MERKEZİ" nde evcil hayvan statüsüne giren, sokak hayvanları ile ilgili çok verimli projeleri uygulamaya aldı. Sahipsiz sokak hayvanlarının, sağlık kontrollerini yapıyor ve sıcak barınma mekânları buluyorlar. Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından, şehir hayatında büyük tehlike yaşayan kedilerde, sokaklardan, toplanarak, belediye bünyesinde kurulan 'Doğal Yaşam Merkezi'ne tedavi altına alınıyor. Merkezde belirli bir yaşa ve olgunluğa getirilen sokak kedileri, sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra kısırlaştırılıyor. Eskişehir'in belde ve ilçelerinde bulunan yem depolarına gönderilen kediler, burada depolara zarar veren farelere karşı mücadele için kullanılıyor.
DOĞAL YAŞAM MERKEZİ, genellikle sokakta yetişmiş, kayıp olmuş, ya da sahipleri tarafından dışlanmış, hayvanlara sığınacak geçici bir yerdir, asıl amacı, hayvanlar asıl sahipleri tarafından alınana, yeni bir eve kavuşana veya başka bir organizasyona gönderilene kadar, onlara güvenli ve sevgi dolu bir ortam sunmak ve gerekli tedavilerini gerçekleştirmektedir.
DOĞAL YAŞAM MERKEZİ' nde, sokak hayvanlarına kısırlaştırma, sahiplendirme ve tedavi hizmetleri veriyoruz. 5199 sayılı kanun gereği sahipsiz veya küpesiz sokak hayvanları toplama ekipleri tarafından toplanıp barınağa getiriliyor. Burada kısırlaştırılıp, kuduz aşısı yapılan hayvanlar mikroçip takılıp ve kulağına küpe takıldıktan sonra eğer sahiplenilmezse tekrar alındığı bölgeye bırakılıyorlar.
DOĞAL YAŞAM MERKEZİ' nde, "Sağlıklı Toplum ve Sağlıklı Çevre" hedefleniyor. Ulaşmak için insana, çevreye ve sokak hayvanlarına duyarlı bir biçimde çalışmalar yürütülüyor. Vatandaşlarımızın beklentilerini karşılayabilmek üzere, modern yöntem ve uygulamalarla hizmet veriliyor.. Yasalarla, verilen yetkiler çerçevesinde, sokak hayvanlarından insanlara geçebilecek hastalıklarının önlenmesi amacıyla, sokak hayvanlarının rehabilitasyonunu sağlanıyor. 'Bir Kap Su' projesi sayesinde sokak hayvanlarının susuz kalması engelleniyor
DOĞAL YAŞAM MERKEZİ' nin, amacı, yeterli teknik donanım ve eğitimli personel desteğiyle sağlanacak hizmetlerin kalitesini artırmak, gelişen teknolojiyi takip edip hayata geçirmektir. Ayrıca mevcut şartları insana, çevreye ve sokak hayvanlarına duyarlı bir anlayışla vatandaşlarımızın ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak düzeye getirmek için sürekli geliştirmek, iyileştirmek ve bunu yaparken de hizmet kalitesinden ödün vermemektir. Tepebaşı Belediyesi DOĞAL YAŞAM MERKEZİ' de, misafir edilen kedilere yuva aranıyor. Sahiplendirmeler mesai saati içinde, personel tarafından yapılmaktadır. Sahiplenecek kişinin, bakımevine gelmesi, sahiplendirme formu doldurması ve kimlik bilgilerini vermesi gerekiyor. Aşılı, kısırlaştırılmış, sağlıklı yavruları kimlik kartları ile ücretsiz sahiplenebilirler. 18 yaşından küçüklere sahiplendirme yapılmamaktadır. Eskişehir dışına kargo,otobüs vs.. ile yollanmıyor. Telefon veya mail yolu ile bilgilendirme sağlıklı olmamaktadır. O nedenle bilgi almak isteyenlerin bakımevine giderek sahiplenecekleri hayvanı görmeleri ve bilgi almaları gerekmektedir.
Tepebaşı Belediyesi DOĞAL YAŞAM MERKEZİ, diğer belediyelere örnek teşkil etmeli, Eskişehir'deki tüm belediyeler, sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin aşılama, kısırlaştırma ve küpeleme işlemlerini de yaparak, doğal ortamına bırakmalı veya su ve yemek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarına da sahip çıkmalıdır.
Tepebaşı Belediyesi Başkanı Sayın Dt. ATAÇ ve ekibini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi