
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TERMİK SANTRAL İPTAL Mİ?
Türkiye’de, 80’e yakın termik santral yapılması planlanıyor. TEMA’ya göre, her biri, 150-200 km çaplı, bir alanı etkileyecek olan, bu santrallerin, yaratacağı hava kirliliğinin yanısıra, 15 milyon hektar tarım alanını da etkileyecektir. Ayrıca Türkiye’de, yıllık ortalama sıcaklığın, 2,5 ila 4 derece arasında artacağı söyleniyor.
TEMA, termik santrallerle, ciddi şekilde mücadele ediyor. Son aylarda ise Eskişehir gündeminde olan, Alpu Termik Santrali ile de yakında ilgileniyor. Gerçekleşmemesi için de mücadele ediyor. Halkı da bu alanda bilgilendirmek amacıyla da her fırsatı değerlendiriyor.
Geçen hafta da TEMA VAKFI, “Eskişehir'e ve Türkiye’ye müjde! Eski bakanlarımızdan, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Alpu Ovası'na yapılması planlanan termik santrali projesinin yapılmayacağını, Alpu Ovası'nın Bakanlar Kurulu kararıyla, Büyük Ova Koruma Alanı olduğunu, yani tarım dışı amaçlarla kullanılamayacağını açıkladıktan sonra,. ‘’Eskişehir’in, toprağına, havasına ve suyuna zarar verecek hiçbir faaliyet yapılmayacak.’’ Görüşünü, kamuoyu ile paylaştı,
Yine TEMA Vakfı, Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı'nın, açıklaması ardından” Eskişehir Alpu Termik Santrali'ne dair izin süreçlerini yürüten, tüm kurumlardan termik santral projesinin iptaline dair resmi açıklama bekliyoruz. “ dedi..
Oysa Eskişehir Mlletvekili Sayın Prof. Dr. Nabi AVCI gibi, AKP Tekirdağ Milletvekili Sayın Mustafa Yel çerkezköy Termik Santralin, teknik nedenlerden dolayı yapımından vazgeçildiğini duyurdu ama çerkezköy Termik Santral çalışmalarının, devam ettiği ortaya çıktı.
Nitekim meşe ormanlarına, yapılmak istenen, kömürlü termik santrale karşı mücadele eden, Yeşil Barış Hukuk Derneği ve Silivri çevre Derneği, çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvuruda, “Projenin çED raporu hazırlanma aşamasında olup çED süreci devam etmektedir” yanıtını aldı.
06 Mayıs 2014 tarihli, Alpu Termik Santrali ile ilgili yazımda, “Eskişehir kamuoyu, özellikle de sivil toplum örgütleri, Sayın MERCAN’ ın, müjde olarak verdiği ve Alpu’ya kurulacağı söylenen, termik santrale, tepki göstermeli ve üzerlerine düşen görevleri de yapmalıdır. Aksi halde, Afşin/Elbistan, Gökova, Yatağan, gibi termik santralarının yarattığı çevre felaketi, Eskişehir’de de yaşanacaktır.”demiştik.
. Bugünde, resmi açıklama yapılancıya kadar, Eskişehir halkının, ,Alpu Termik Santrali ile ilgili tedbiri elden bırakılmamasını öneriyoruz. çünkü Alpu Termik Santral, gerçekleşirse, Eskişehir, ekonomisi, turizmi, yatırımlar, doğa, tarım alanları ve yalnız bugünkü insanımız değil, gelecek neslimizde, zarar görecektir.
Ayrıca Alpu termik santrali,, hayata geçerse, İl ve ilçelerdeki yerleşim alanlarıda, hava kirliliği, iklim değişikliği, su tüketimi, su kirliliği, toprak kirliliği, gıda güvenliği, atıklar, ulaşım, gürültü, halkımızın ve çalışanların sağlığı ve güvenliği gibi, pek çok sorunu da beraberinde getirecektir..
Alpu’ da, gerçekleştirilecek termik santral, hava kirliliği, solunum, dolaşım ve diğer sistemlerle ilgili hastalıklara yol açacaktır. Nitekim Dünya Sağlık örgütü, 2013 yılında hava kirliliğini, kansere yol açan etmenler listesine almış; hava kirliliğinin, özellikle akciğer kanserinin nedeni olduğunu ve mesane kanseri riskini artırdığını da açıklamıştır
Uzmanlara göre de termik santralden, çernobil kazasının, yaklaşık 2,5 katı kadar radyoaktif madde yayılmaktadır. O nedenle de Termik santral yerine,”Yenilenebilir Enerji Kaynakları” ön plana getiriilmelidir.
Alpu Termik Santrali, Türkiye’ de, sadece, Eskişehir'de bulunan ve kentinde simgesi de olan ve 'Beyaz altın' olarak adlandırılan, lületaşı, yataklarını da yok edecektir.
Ayrıca Greenpeace, Alpu kömür santralinin, hava kalitesini ve insan sağlığını nasıl etkileyeceğine dair detaylı bir analiz sunulmuştur. Etkiler, Türkiye’nin ve çevre ülkelerin, bir kısmını kapsayan 1500 km x 1500 km’lik bir alan üzerinde modellenmiştir.
Yine Greenpeace, Alpu kömürlü santrali ile artan solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı bebek ölümleri de dahil olmak üzere, PM2,5 ve NO2’ye maruz kalmada öngörülen artış nedeniyle, yılda sırasıyla, 54 ve 19 erken ölüme yol açacak. Santralin 35 yıl çalışması halinde toplamda 3200 erken ölüm yaşanacak.
Cumhurbaşkanı, Sayın ERDOĞAN’ da Eskişehir’ deki, konuşmasında, “Alpu, Günyüzü, Ayvalı ve İnönö’nü Ovalarını, tarımsal verimi arttırmak için, sit alanı olarak koruma altına aldık” sözleri, bazı çevrelerce, termik santralin, iptali olarak yorumlandı
Elbette sit alanı, Alpu Ovasının korunması, Alpu termik santralin, gerçekleştirilmemesi, Eskişehir halkının, ortak isteğidir..Ancak Eskişehir halkı, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, belediyeler, resmi iptal açıklaması yapılancıya kadar, Alpu Termik Santrale, karşı, yaptıkları, mücadeleyi, hukuk içinde, devam etirmelidir.