4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TERMİK SANTRAL PROJESİ

                             
             Beyazaltın (Sebetcioğlu),köyünde, köy halkı ve Eskişehir’ deki bazı sivil toplum örgütleri ve TEMA’ nın, katılımı ile Alpu’ da gerçekleştirilecek, termik santralle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.
             Toplantının konusu, “Alpu Termik Santrali B Sektörü Yer altı Maden İşletmesi ve Kül Düzenli Depolama Tesisi Projesi,” olmasına rağmen, bilgilendirme toplantısının, Alpu İlçesi’ nde değil de Beyazaltın (Sebetcioğlu),köyünde yapılması. özellikle de halkı bilgilendirme toplantısında, ilgillerin, Eskişehir’ den, katılan,  işin de uzmanı olan, kişi ve sivil toplum örgütlerine ve halka, söz vermemek için, gayret gösterilmesi dikkat çekti.
              Toplam kurulu gücü, 3x360 MWe, ısıl gücü ise 900x3 MWt olarak planlanan, Alpu Termik Enerji Santralinde, ana yakıt olarak yılda, yaklaşık 6.316.812 ton yerli kömür (linyit) tüketilecek. 1,8 milyar dolar bedelli proje kapsamında 1.125 hektarlık üretim alanının yaklaşık 116,8 hektarlık kısmında santral sahası, yaklaşık 30 hektarlık kısmında ise kömür stok sahası tesis edilmesi ve işletilmesi planlanıyor.
                Termik Santral, işletmeye geçtiğinde yılda, 1.600.000 ton taban külü ve uçucu kül ile 350.000 ton alçıtaşı olmak üzere toplam, 1.950.000 ton atık oluşacak. Santrale sadece 1.787 hektarlık alan kaplayan B sektör sahasından kömür sağlanacak. B sektör sahasında belirlenen A3/4 ve C damarlarının, tam mekanize bir sistemle üretilmesi durumunda toplam kaynağın %52’ si oranında değere karşılık, 296 milyon tonluk bir tüvenan rezervi hesaplandı.
                Tepebaşı İlçe sınırları dahilinde, yer alan Termik Santral Sahası, Eskişehir İl Merkezi’ne, yaklaşık 32 km mesafede, Tepebaşı İlçe Merkezi’ne ise 25 km mesafede yer alıyor. Santral sahasına, en yakın yerleşim merkezleri ise  1.810 m mesafede Beyazaltın Mahallesi, yaklaşık 3.180 m mesafede, Kozlubel Mahallesi ve yaklaşık 5.450 m mesafede Gündüzler Mahallesi’dir. Santral sahasına, en yakın konut ise santral sahasının, en yakın sınır noktasının kuzey batı istikametinde ve yaklaşık 1.450 m mesafede Beyazaltın Mahallesi dahilinde bulunuyor.
             Toplantıda, konuşmacılar termik santralle ilgili, kaygılarını ilgilerle paylaştılar. Santrale, Beyazaltın (Sebetcioğlu),köyündeki bazı kişiler ve muhtar Sayın GİRGİN, hariç, katılımcıların tamamına yakının, santrallerle ilgili, ciddi kaygıları var
              . çünkü Türkiye’deki, fosil kaynaklı yakıt, düşük-kaliteli ve yüksek derecede kirlenmeye yol açan linyittir.  Ancak bu tür kömürün, kullanımı çok yüksek miktarlarda, kükürt dioksit (SO2), azot oksitler (NOx), karbonmonoksit (CO), Ozon (O3), hidrokarbonlar, partiküler madde (PM) ve kül oluşturmaktadır. Bu atıklar, çevre sağlığına çok yönlü etki eder.
              Mevcut gazlar, asit yağmurlarının oluşumundan birinci derecede sorumludurlar. Bacalardan atılan, kükürt ve azot oksitler, rüzgârlarla ortalama 2 - 7 gün içerisinde taşınırlar. Bu zaman süresi içinde, bu kirleticiler, atmosferdeki su partikülleri ve diğer bileşenlerle,  sülfürik asit ve nitrik asiti oluştururlar  
                İlgilerin, yalnız çevresindeki köyleri etkiler, görüşü de yanıltıcıdır, çünkü oluşan sülfürik asit ve nitrik asiti,  yeryüzüne yağmur ve kar ile ulaşır. Böylece, baca gazları ikinci kez ve daha geniş bir bölgeye etki etmiş olurlar.
                Bölgenin arazi yapısı ve hava koşullarına bağlı olarak,  termik santrallerin etkisi yüzlerce kilometreye, ulaşmaktadır. Yani Eskişehir, il merkezi, ilçe ve köylerine ulaşacak olan asit yağmuru,  yalnızca tarım alanları ve canlılar için değil, taş yapıtlar ve eski sanat eserleri için de önemli bir tehlike oluşturmaktadır.
                Alpu’ da,  gerçekleştirilecek  olan Termik santrallerde, soğutucu, buhar elde etme ve temizleme  amaçlarla kullanılan suların, sıcaklık dereceleri yükselmiş olarak toprağa, yeraltı sularına,Porsuk nehrine boşaltılacaktır..
                Suyun sıcaklığı yüksek olduğu için, sularda yaşayan canlıları etkileyecektir. özellikle de ilgililerin, Alpu termik Santraline, Gökcekaya  Baraj suyunun yetmeyeceğini belirterek,  ismini bilmedikleri, ikinci bir barajın gerçekleştirileceğini söylemeleri, sularla ilgili kaygıları daha da artırdı.,
                 Şu bir gerçek ki Termik santralleri, "hava kirliliği", "su kirliliği",  toprak kirliliği yanında, canlılar  ve arazi kullanımı üzerinde,  çeşitli sorunlar yaratmaktadır. İklim deşikliği, üzerindeki etkileri ise bir felakettir.
               Termik santrallerin, sağlığı olumsuz etkilediği kesindir ve bir takım önlemlerle (Desülfürizasyon üniteleri, elektrostatik filtreler vb.) bu etkilerin tamamıyla ortadan kaldırılabileceğine ilişkin iddialar, dünyanın, en gelişmiş ülkelerinde bile kanıtlanamamıştır.   
                Ayrıca İnsanın, ”sağlıklı yaşamak” en temel insan hakkı ise, bu hakkı kazanmak için de toplumun bütün kesimlerinin, termik santrallerin yapımına karşı çıkmalıdır..özellikle de Eskişehir, halkına ve  tüm sivil toplum örgütlerine, bu alanda ciddi görevler düşüyor. çünkü söz konusu olan, Eskişehir il sınırları içindeki yaşamdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi