
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TKGM 168.YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün, 168. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdürlüğü ve Mahmudiye Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından , "Tapu ve Kadastro Çanakkale Şehitleri Kütüphanesi" gerçekleştirildi. Ayrıca ESPARK' da, etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen, "Dünden Bugüne Tapu ve Kadastro Karma Sergisi" büyük ilgi gördü.
168. yılını kutlayan TKGM' nin, İlk tapu teşkilatı, 21 Mayıs 1847 yılında, Mahmut Esat Efendi tarafından, "Defterhane-iş Amire Kalemi" adı altında ve taşınmaz mallara ait işlemlerin yapılması amacıyla kurulmuştur. Bu teşkilat, Cumhuriyet, kuruluncaya kadar, "Defterhane-iş Hakani Emaneti" "Defter Eminliği" ve "Defterhane-i Hakani Nezareti" gibi, muhtelif isimler altında varlığını sürdürmüştür.
1924 yılında, Tapu Umum Müdürlüğü Teşkilatı kurulmuştur. Bu teşkilat bünyesine, 1925 yılında, 658 sayılı Kanunla kadastro birimi ilave edilmiştir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün, bugünkü yapısı ve hedefleri, 29 Mayıs 1936 tarih ve 2997 sayılı Kanunla belirlenmiş olup, Teşkilat, Maliye Bakanlığına bağlanmıştır.
Ayrıca 7 Temmuz 1939 tarihinde, Adalet Bakanlığına bağlanmış ve nihayet taşıdığı önem ve bağımsızlığı göz önüne alınarak, 10 Ağustos 1951 tarihinde Başbakanlığa bağlanmıştır. Teşkilat, 26 Eylül 1984 yılında çıkarılan 3045 sayılı Kanunla, bugünkü statüsüne kavuşmuş, 22 Kasım 2002 Tarihinde de Bayındırlık ve İskân Bakanlığına, Bugün i
Bugün TKGM, merkez ve Taşra teşkilatında yaklaşık, 17.000 personelle, 22 Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü, 957 Tapu Müdürlüğü, 325 Kadastro Müdürlüğü ile yılda 20 milyon vatandaşa hizmet getiren yaygın ve köklü bir kurumdur.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, taşınma ilgili akitler ve her türlü tescil işlemini yapmak, tapu sicillerinin düzenlenmesi için, temel prensipleri tespit etmek, tesis kadastrosu yaparak, taşınmazların hukuki ve teknik durumlarını belirlemek ve bunları güncel tutmaktır. Temel olarak, Orta Avrupa Sistemi benimsenmiştir.
TKGM'de, Tapu ve Kadastro Modernizasyon, Bilgi Sistemi (TABİS), Tapu Arşiv Bilgi Sistemi (TARBİS), Harita Bilgi Bankası Projesi (HBB), Sürekli Kurumsal Gelişim Projesi (SKGP) Mekânsal Gayrimenkul Sistem (MEGSİS) yanından, Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi Sürekli Kurumsal Gelişim Projesi, TUSAGA-AFTİF (Corstr), KKTC Kadastro Yenileme Projeleri ve ARIP gibi pek çok proje hayata geçirildi.
TKGM, modern tapu sicili oluşturulmakta, bu çerçevede, Tapulu gayrimenkullerin tapularının yenilenmesi, Tapusuz gayrimenkullerin tapuya bağlanması, Yaşatma, güncel tutma, yenileme, tescile konu her türlü harita ve planların kontrolü ve arşivlenmesi, taleplerin karşılanması, kadastronun kapsamındaki hizmetler arasında bulunmaktadır.
Eskişehir Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdürlüğü'nün çalışmalarını yakından takip ediyoruz .her yıl, kurumda verim arttı. Hizmette kalite yükseldi. Özellikle de kurumda, halkımızın memnuniyeti arttı.
TKGM, müşterinin beklentisini hedefleyen, ekip çalışmasını destekleyen, tüm birimlerin ve faaliyetlerin gözden geçirilmesini ve iyileştirilmesini sağlayan, bir icraatı kuruma hakim kıldı. Ayrıca müşteri tarafından beklenen kalite, verimliliğini artırmayı hedefleyen, bir yönetim anlayışı, kuruma hakim kılındı.
Eskişehir' de, tüm tapu kayıtları, TAKBİS yazılım programı ile bilgisayar ortamına aktarıldı. Bu program sayesinde, mükerrerlik önlendi, en önemlisi de "Bilgi Bankası" oluşturuldu. Bu sistem, hem kuruma, hem de hizmet alanlara zamanda kazandırdı.
TAKBİS, aynı zamanda, bir "VATAN BİLGİ Sistemi" dir. Çünkü MERLİS( Millet Bilgi Sistemi) ve MASAK( ekonomik suçlar) sistemleri ile entegrasyon sağlayacak ve Adalet ve Maliye Bakanlıklarına da tapu işlemleri ve mülkiyet bilgileri, aynı anda aktarımlı olacaktır. Böylece, sahtecilik olayları da önlenmiş olacaktır.
Hizmetler, hızlı, kaliteli, basitleştirilmiş, etkin, verimli, hesap verebilir, vatandaş beyanına güvenen, şeffaf, bir kamu yönetimi oluşturulmuş. Nitekim tapu dairelerine gelen vatandaşlar, numeratörden numarasını alıyor. Evrakını, ilgili tapu dairesine teslim ediyor. Vatandaşa, ' bekleme git' deniliyor. İşi yapacak memur ve vatandaş, birbirini hiç görmüyor.
Evrak başvuru masası üzerinden, içerdeki ilgili memura veriliyor. Memur işi tamamladığında, 'işiniz hazır, harcınızı yatırın, gelin' diyor. Aynı gün sms'le mesaj gönderiliyor. Vatandaş harcını yatırıp, belirtilen saatte geliyor. İşlemini bitirip gidiyor.
Eskişehir 17.Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü ve Tapu Müdürlüklerinde, bekleme salonları, sıramatik standı, sıralamayı gösterir ekran, güvenlik standı, bekleme koltukları, teknolojiyi kullanan, günün koşullarına göre gelişim sağlayan, vatandaşa hizmet noktasında, gerekli her türlü düzenlemeyi yapabilen, örnek bir kurum haline geldi.
Kutluyoruz...