
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TKGM, DEVLETE EN ÇOK VERGİ SAĞLAYAN KURUM
Geçen hafta, 17. Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret ettik. Bölge Müdürü, Kurum çalışmaları hakkında, bilgi verdi. Eskişehir' de, kadastro ve tapu işlemleri, İl Kadastro Müdürlüğü ve üç Tapu Sicil Müdürlükleri tarafından güvenli ve hızlı bir şekilde yürütülmektedir. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi Projesi'nde, Eskişehir' in, pilot bölge olarak seçilerek, hayata geçirilmesi ve Eskişehir' deki, tüm tapu kayıtlarının, bilgisayar ortamına aktarılması ile de işlemlerde, hem zaman kazanıldı hem de işler daha da kolaylaştı.
Görüşmede, 1.Tapu Sicil Müdürlüğü' ne yapılan atamalarda, konu edildi. Ve 5 yılda, atanan 4 müdürden 3'nün, emeklilik ve atama nedeniyle görevden ayrılığı ve Eskişehir' de, Tapu Sicil Müdürlükleri, 2006 yılında, 13076 adet gayrimenkul,3096 ipotekli işlem yaptığı da söyledi.
Şu bir gerçek ki TKGM, tüm sektörle için önemli bir kurumdur. Kurum, taşınmaz mallarla ilgili akitlerle, her türlü tescil işlerinin yapılmasını, tapu sicillerinin düzenli bir biçimde tutulmasını, siciller üzerinde değişikliklerin takibini, denetlenmesini, sicil ve belgelerinin, korunmasını özenle yapar. Ve her türlü koordinasyonu sağlamak suretiyle, ülke kadastrosunun yapılmasını, uygulanmasını, değişikliklerin takibini, denetimini, teknik ve uygulama niteliğini kaybeden kadastro ve tapulama paftalarının yenilenmesini de sağlar.
Kadastral ve topografik haritaların düzenlenmesi için, nirengi, havadan fotoğraf alımı, havai nirengi, değerlendirme, kartografya hizmetlerinin yürütülmesinde temel prensipleri tespit eder. Denetler ve koordinasyonu sağlar. Tapu kadastro ve tapu kadastro ile ilgili harita hizmetlerinin geliştirilmesini, koordinasyonunu sağlayacak esasları tespit uygulamasını takip eder. Denetler, niteliklerini belirler ve bunların eğitimi ile ihtiyaçlarını planlar.
Son yıllarda, Genel Müdür Sayın Adlı' nın, kurum bünyesinde gerçekleştirdiği projeler, stratejiler, özellikle eğitim faaliyetleri sayesinde, kurum, başarılı performans sergiliyor. Diğer kurumlara da örnek teşkil edecek icraatları ile de dikkat çekiyor
Ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, faaliyet alanında, Türkiye'de, kurumsal olarak, en yüksek vergi geliri sağlayan kurumların da başında gelmektedir. 2006 yılında, Türkiye genelinde, her bir tapu sicil çalışanı, 5000 civarında işlem gerçekleştirdi. Geçen yıl 212 Trilyon TL ( 212 Milyon YTL) Döner sermaye geliri, 1Katrilyon TL ( 1 Milyar YTL) harç elde edildi. Eskişehir' in katkısı ise 8 milyon YTL' dir.
Pek çok kurum, döner sermayeden, personeline pay verirken, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personelinin, bu olanaktan mahrum bırakıldı. Her türlü güçlüğe katlanarak, zor şartlar altında ülkenin her köşesinde, hizmet veren tapu ve kadastro çalışanlarının da, çalışmaları ile oluşturdukları döner sermayeden, pay almaları, en tabii haklarıdır. Bu nedenle de Tapu ve Kadastro çalışanlarına da döner sermayeden, yüzde elliden az olmamak kaydıyla bir pay ödenmelidir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde çalışanlar, Kamu personeli arasında en düşük ücret alan, ücretlerinde herhangi bir yan ödemesi veya iyileştirmesi olmayan, lojman, servis, yemek, döner sermaye ve benzeri sosyal yardımlardan yararlanamayan bir kesimdir.
Her türlü imkândan mahrum bırakılan, Tapu ve kadastrocuların, çalışma şartları ağır ve sorumlulukları yüksektir. Çünkü tapu sicil müdürlüklerinde çalışanların, yapacakları yanlış veya hataların bedeli, birkaç nesil sonra bile torunlarına, hatta torunlarının torunlarına ödetilmektedir. Döner sermayeden pay alamayan personele, sorumluluk tazminatı da ödenmiyor.
Diğer yandan kırsal alandaki çalışanların, can güvenliklerinin olmayışı bir yana, kırsal alanda çalışan kadastro elemanları, ücreti karşılığında bile, ne konaklayacak yer ve yemek temin edebilmekte, ne de diğer ihtiyaçlarını karşılama imkânı bulabilmektedir. Tapu ve Kadastro Personeli, Medeni Kanunun 1007.maddesinden kaynaklanan sorumluluğun, 5 yıllık zaman aşımına tabi olması için, yasal düzenleme yapılması, Maddi sorumluluk tazminatı ödenmesi, Toplanan tapu harçlarından, belirlenecek bir kısmın Noterler örneğinde olduğu gibi, bir sigorta fonunda toplanması ve oluşabilecek tazminatların, bu fondan karşılanması için, yasal düzenleme yapılmasını istemektedir.
Ayrıca çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, kurumlar arası ücret adaletsizliğinin giderilmesi, Tapu ve Kadastro çalışanlarına, "Döner Sermayeden" pay verilmesi, insanca yaşanacak ücretin ödenmesi, gerekir. Çünkü tapu ve kadastro hizmetleri, çeşitli, karmaşık, zor ve mesuliyetli bir iştir.