
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TOPLUMSAL DİYALOG PLATFORMU
Ülkemizde ve Eskişehir'de, sosyal tarafların, bir görüşme masası etrafında toplanarak, konulara yapıcı, yerel ve milli menfaatlere uygun düşen, karşılıklı fedakârlık içeren yaklaşımları benimsemeleri gereklidir. Genellikle "sosyal diyalog süreci" diye adlandırılan böyle bir modelde, tüm kesimlere, önemli görevler düşmektedir.
Eskişehir'de," ŞİMDİ BİRLİK OLMA ZAMANI" sloganı ile hep eleştiren ötekileştiren, olmak yerine, ülkemizde yaşanan ortak sorunlar, birlikte dur demek için kentte sivil toplum örgütleri, partileri, gönüllüleri ve hiza önderleri, bir araya gelerek ülke ve yerel sorunlarını ortaya koyup, ne yapabileceği, tartışılacak ve çözüm önerileri üretilecek olan bir toplumsal diyalog platformu oluşturuldu.
Elbette Toplumsal Diyalog platformu, ne kadar başarılı olacak, önümüzdeki zaman içinde görülecektir. Ancak Eskişehir'de, " TOPLUMSAL DİYALOG PLATFORMU" nun, düşünülmesi bile başlı başına bir başarıdır.
Eskişehir' de, toplumsal ve Sosyal diyalogun, güçlülüğü ve işlerliliği, sosyal tarafların, kapasitesi ve konuya olan ilgisi ile doğrudan ilgilidir. O nedenle de bu tür oluşumlarda, toplum tüm kesimlerinin, sorunları ele alınmalı ve çözüm üretilmelidir. Bu tür örgütlenmelerde, Kaynaklarını ve kapasitesini, "bir kez daha nasıl seçilirim." konusuna odaklandıran, bir sosyal taraf temsilcisi sosyal diyalogu geliştiremeyeceği gibi, sosyal diyalog yoluyla çözeceği sorunlardan da uzaklaşır ve yalnızlaşır, diyalog da ortadan kalkar.
Toplumsal diyalog, toplumdaki farklılıkların, sorunlarını çözmeleri için, bir zorunluluktur. Ayrıca farklılıklar, toplumu tamamlayan zenginliktir. Bu nedenle farklılıklara saygı duyulmalıdır. Çünkü toplumdaki farklılıklara, saygı, kişiye, farklı inançlara, görüşlere, yaşayış biçimine saygıdır. Farklılıklar, demokrasini de, zenginliğidir.
Toplumdaki farklılıklar, her türlü sorunun çözümünde, "ORTAK PAYDA" da birleşmelidir. Farklılıklar, bir gerginlik ve ayrıştırma sebebi değil, bir kültür zenginliği ve karşılıklı yardımlaşma, bir ilerleme aracı olarak algılanmalıdır Farklılıkları, ahenkli hale getirmek ise birlik, beraberlik ve dayanışmaya katkı yapar.
Eskişehir'de, oluşturulmak istenen toplumsal diyalog, ülke Eskişehir bireysel çıkar ve her türlü sorunun, çözümü açısından, örnek bir girişimdir. Çünkü içine bulunduğumuz çağda, sorunlar taraflar arasında oluşacak, "DİYALOG" , "ORTAK PAYDA" ve " ORTAK AKIL" gibi kavramlarla çözülüyor.
Elbette toplumsal diyaloglarda, fikir ayrılıkları olacak. Hatta bu fikir ayrılıkları tartışılırken, katılımcılar heyecanlanılacak, sinirlenilecektir. Ancak ortama sağduyu hakim olduğu sürece de sonuçta da çözüme ulaşmanın iç huzuru yaşanacaktır.
Toplumsa diyalogu ortamında, kişi/kişiler, başkalarının üzerinden prim yapmayı düşünmemeli, profesyonelliğinin yanı sıra, vicdanının da sesini dinlemelidir. Toplumsal diyalog da, bütün üyelerin işbirliği yapması ve uyumlu çalışmaları sonucu oluşacaktır.
Bu atmosferi yakalamış üyeler, "DİYALOĞ" " oluşturan, diğer üyelerle uğraşmamalı, takımda oluşan, küçük sorunlara veya olaylara takılmamalıdır. Siyasi, ideolojik düşünceler, "DİYALOG" önünde, engel teşkil etmemelidir. Eskişehir'deki kurum/kuruluşlar ve kişi/kişiler, "DİYALOGU" içinde, belirlenen hedefe doğru ilerlemeli, detaylara takılmadan bütüne bakmalıdır. Ayrıca Toplumsal diyalogda, halkın öneri, görüş ve istekleri de dikkate alınmalıdır.Çünkü çağımızda halka rağmen, başarılı olmak,sorunları çözmek zordur.
Toplumsal diyalogda farklıkların, düşünce birliği daha da önemlidir. Çünkü evrenin, en büyük gücü, düşüncedir. İnsan yaşamını, yöneten şey aslında düşünme biçimidir. Düşünme biçimi, insanı başarıdan başarıya, ya da tam bir başarısızlığa götürebilir; Düşünce insana, sevgi ve mutluluk, ya da yalnızlık ve sefil bir yaşam verebilir. O nedenle de her türlü düşünceye saygı duyulmalı, sorunlar da "ORTAK AKIL" veya "ORTAK PAYDA" gibi kavramlarla, sonuca ulaşılmalıdır.
Ayrıca toplumsal diyalogda elde edilecek sonuçlar, düşüncedir ve düşüncenin de ürünüdür. O halde İnsana seçim yapma ayrıcalığının, düşüncelerini yönlendirme otoritesinin ve fikirlerini, ifade etme hakkının verildiği alan, bireysel yaratıcılık alanıdır. O nedenle de bireysel, öneri, istek, icraat ve projelere destek verilmeli ve en azından dikkate alınmalıdır.
Öte yandan toplumsal diyalog, kişisel, ideolojik ve siyasi çekişmeler, kesinlikle, düşüncelerde, birlikte hareket etmenin önünde, engel teşkil etmemelidir. Nitekim Türkiye'de, her alanda söz sahibi olmuş iller, kentin sorunlarının çözümünde ve ilin menfaati olan gelişmelerde, kent bazında, birlikte düşünüyorlar, hem de merkezi idareye karşı, birlikte hareket ediyorlar;
Eskişehir' de, oluşturulmaya çalışılan,"TOPLUMSAL DİYALOG PLATFORMU ", Vilayet, Belediyeler, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, bürokratlar, milletvekilleri ve kent halkına, toplumsal ve sosyal diyalogda, örnek olacaktır.
EKMM koordinatörü, Sayın Sevim Şahin ve katılımcıları kutluyoruz.