4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TOPLUMSAL KURUMLAR

Halkın, memnun olduğu kurum/kuruluşlar, halkın, ihtiyaçlarını, etkin ve verimli biçimde karşılarlar. Hizmet alan kişilerin, memnuniyetini, ön planda tutarlar. İnsan haklarına saygılı, dil, din, felsefi inanç, siyasi düşünce, ırk, yaş, bedensel engelli, ayrımı yapmazlar. Kamu yararını gözetirler.
Toplumsal kurum/kuruluşlar, insanların gereksinmelerinden doğar ve gereksinimlerini karşıladığı oranda, varlığını sürdürürler. Halka ve kamuya, hizmetin bilincindedir. İcraatlarında, standart vardır. Herkese karşı tarafsızdırlar. Saydamlık, katılımcılık, dürüstlük, hesap verebilirlik ilkeleri arasındadır.
Toplumsal kurumlar, kendi bünyelerinde ve diğer kurumlarla organik ve göreli bir bütünlüğe sahiptir. Bireylerin, değerlerin, normların ömründen, daha uzun süre devam eder. Toplumsal kurumdaki değişme, diğer toplumsal kurumları da etkiler. Kurumlar arasındaki değişme, zincirleme olarak gerçekleşir.
Toplumsal kurum/kuruluşlar, proje bazında çalışırlar. Çünkü proje, geleceği düşlemektir. Güzellikleri yaratmanın da ilk adımı olup, aynı zaman da zenginliktir. Çünkü Ülkelerin, şirketlerin, kurumların zenginliği, bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor.
Günümüzde, yönetme ve çalıştırma yöntemleri, değişen koşullarına ve içinde bulunduğu özelliklere göre değişiklik gösterir. Toplumsal Kurum/kuruluşlar, muhtelif görevleri çalışanlarının, bilgi, yetenek ve deneyimlerine göre, en uygun kişilere dağıtmak ve takip etmek suretiyle, en iyi sonucu alırlar.
Eskişehir' de, icatları ile örnek teşkil edecek, toplumsal kurum/kuruluşlar var. Bu kurumlarımızdan, biri de IŞKUR ESKİŞEHİR İL MÜDÜRLÜĞÜ' dür. Yıllardır, icraatlarını yakından izliyoruz. Toplumsal kurum olarak çalışıyor. Kurum, hem kendi içerisinde, hem de diğer Kurum/kuruluşlarla, organik ve göreli bir bütünlüğe sahiptir.
İŞKUR Eskişehir il Müdürlüğü, aktif işgücü piyasası programları, yaygın eğitim faaliyetleri, işgücü yetiştirme, meslek araştırma ve geliştirme, iş ve meslek danışmanlığı ve işletmelerde, eğitim çalışmalarından oluşmaktadır.
İşgücü yetiştirme programları ile de kadınlar, gençler, uzun süreli işsizler, özürlüler, hükümlü ve eski hükümlüler ile işgücü piyasasında geçerli bir mesleği olmayan vasıfsız işsizlere yönelik, işgücü yetiştirme kursları düzenlemektedir.
Ayrıca İşgücü yetiştirme programı ile istihdam garantili işgücü yetiştirme kursları, kendi işini kuracaklara yönelik düzenlenen kurslar, işsizlik ödeneği ve İş kaybı tazminatı alanlara yönelik düzenlenen kurslar, özürlü ve eski hükümlülere yönelik düzenlenen kurslar, toplum yararına çalışma programları ve diğer hizmetleri yürütmektedir.
İŞ Kur Eskişehir il Müdürlüğü, İş ve meslek danışmanlığı faaliyeti, iş ve meslek seçme aşamasında bulunan, meslek eğitimine başlayacak olan gençlere, meslek danışmanlığı boyutunda yardımda bulunuyor.
Kurum ilk kez çalışma hayatına atılacaklara, uzun süreli işsizlere, işsizlik sigortası ödeneği alan işsizlere, meslek edinmek, meslek değiştirmek, mesleğinde ilerlemek isteyen yetişkinlere, iş danışmanlığı boyutunda, bireysel ve gruplar halinde görüşmeler yapar. Onların meslek ve iş seçiminin, önemi konusunda bilinçlenmelerine, işyerleri, meslekler ve eğitim olanakları hakkında bilgi sahibi olmalarına ve kendilerini tanımalarına yardımcı olur.
İŞKUR Eskişehir il Müdürlüğü, mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyon faaliyetleri kapsamında düzenlediği, işgücü yetiştirme kurslarıyla, işsizlikten en fazla etkilenen ve bu nedenle de işgücü piyasasında, dezavantajlı grup olarak görülen engellileri, iş piyasasında ihtiyaç duyulan mesleklerde yetiştirerek, istihdam edilebilirliklerini arttırmaya çalışmaktadır.
Kuruma, 2015 yılında, normal iş başvuru sayısı, 30.394, Engelli 1.161, eski hükümlü 96 kişi olmak üzere toplam, 31.651 kişidir. Özel sektör işgücü talep sayısı, 27.559, kamu 274, olmak üzere toplam 27.813 kişidir. Özel sektöre yerleştirme sayısı, 13.149, kamuya ise 324 kişi olmak üzere, toplam 13 473 kişidir.
Elbette bu başarılı performans da, İŞ KUR, İl Müdürü Sayın Hasan Yoldaş ve ekibinin payı büyüktür. Kurumda, sorumluluk trafiğini, doğru yönlendiriliyor. Başarı ve başarısızlıklar paylaşılıyor. Dil, din, felsefi inanç, siyasi düşünce, ırk, yaş, bedensel engelli ayrımı yapmadan, hizmet getiriliyor.
Kurum Müdürü, Sayın Hasan Yoldaş, işinin ehlidir. Var olan sorunu belirler, ihtiyacı tespit eder ve gerekli müdahaleyi yapıp, sorunu çözer. Her zaman güven ve ihtiyaç duyulan kişidir. Kaynak yaratır, ya da var olan kaynakları, en iyi şekilde değerlendirir, insanları takım haline getirir, doğru insanları, doğru yerlere yerleştirir ve ihtiyaçlarını karşılar.
Sayın Yoldaş, İş ve işçi arama faaliyetlerini düzenler. Kuruma müracaat eden her kişiyi, işe yerleştirmek, kurumda verimi ve kaliteyi artırmak için de yoğun şekilde caba gösterir. Kurum/kuruluşları, özellikle de OSB' yi, bizzat ziyaret ederek, kuruma, müracaat eden, kişi/kişilere, istihdam olanağı sağlar. Kutluyoruz

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi