
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TSH PROJESİ'NE İLGİSİZLİK HALKA FATURA EDİLDİ
Sağlık Müdürü, Sayın Uz. Dr. Hüseyin Seyhan fidan' ı, Bayram öncesi göreve başlaması dolayısıyla ziyaret ettik. Eskişehir' in, sağlık literatüründeki sorunlarını da konuşma fırsatı bulduk. Sayın Fidan' ı, Sağlık literatürü hakkında oldukça bilinçli ve donanımlı bulduk. En önemlisi de ilgili, istekli ve kararlı gördük. Özellikle güler yüzü, sorunlara ve eleştirilere pozitif bakması, ekip çalışmasına değer vermesi, Vatandaşların, yalın yurttaş kimliği ile sorunlarını, kendisine iletebileceğini söylemesi, umut vericidir
Elbette Eskişehir' in, sağlık hizmetlerinde geldiği seviye küçümsenmemelidir Ancak kentin, sağlık sektöründe, eğitim, altyapı, personel, finans ve planlama gibi alanlarda, çözüm bekleyen sorunlarının olduğu da bir gerçektir. Sayın Dr Fidan, bu problemleri çözebilecek bilgi ve deneyime sahip olduğu gibi, Temel Sağlık Hizmetleri, özellikle de aile hekimliği üzerinde de ciddi hedefleri var.
Ayrıca Eskişehir ilinde, sağlık hizmetleri 1983 yılında, gerekli altyapı çalışmaları tamamlanmadan, sosyalleştirme kapsamına alınmıştı. Ancak bu tarihten sonra, sağlık alanında kentin gündemine gelen veya düşünülen sağlık projelerinin, büyük bir kısmı hayata geçirilemedi. Bu projelerden biri de, "TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ PROJESİ " idi.
Eskişehir ve Bilecik illerinde, 1998- 2000 yılları arasında toplam bütçesi 18.5 milyon dolar olan, Temel Sağlık Hizmetleri Projesi' nin ikraz antlaşması, 22 Eylül 1997 tarihinde imzalanmış ve 17 Aralık 1997 tarih ve 23203 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak, proje uygulamaya girmişti.
Temel Sağlık Hizmetleri Projesinin, üç temel amacı vardı."Yeterli altyapı ile desteklenen "Aile Hekimliği" ve etkili sevk sistemine dayanan pilot bir temel sağlık hizmetleri, sistemi geliştirilmesi ","Ülke çapında bir uygulamaya geçmeden önce geliştirilen sistemin değerlendirilmesi" ve "Sağlık Bakanlığı bünyesinde, "Sağlık Ekonomisi" kapasitesinin geliştirilmesi" idi.
Bu proje kapsamında, Eskişehir ve Bilecik'te mevcut, 33 sağlık evi,21 şehir tipi sağlık ocağı, 35 köy tipi sağlık ocağı onarılarak, "AİLE HEKİMİ OFİSİ" haline ve mevcut birici basamak sağlık kuruluşlarından 26 adeti de kamu sağlık merkezine dönüştürülecekti.
Sağlık hizmetlerinde geliştirilecek sevk sisteminin ve Aile Hekimliği sisteminin işlerliğini sağlamak üzere, kapsamlı eğitimler yapılacaktı. Proje kapsamında verilecek eğitimler ile Bilecik ve Eskişehir, illerindeki Birinci Basamak sağlık personeli eğitilecek, mevcut 350 aile hekimi, uyum eğitimleri ve açık öğretimde olduğu gibi uzaktan eğitim alacak, yine bu illerde mevcut, 1500 pratisyen hekime uyum eğitimi, uzaktan eğitim ve hastane rotasyonları verilecekti.
Temel Sağlık Hizmetleri Projesi'nin, önemli bölümlerinden biri de, Bilgisayar teknolojilerine dayanan Birinci Basmak Sağlık Hizmetleri Bilgi Sisteminin geliştirilmesi ve kurulması idi. Birinci Basamak sağlık Hizmetleri Bilgi Sistemleri, bilginin il Sağlık Müdürleri ile birinci basamak sağlık kuruluşları arasında, doğru ve hızlı bir şekilde aktarılmasını ve hastalarla ilgili sağlık bilgilerinin de izlenmesini sağlayacaktı.
Temel Sağlık Hizmetleri Projesi, çerçevesinde yapılan yatırımların ülke çapında uygulanabilirliğinin sağlanması amacıyla, etkin bir izleme ve değerlendirme sistemi kurulacak ve Sağlık Bakanlığı'nın, sağlık ekonomisi analizleri konusundaki kapasitesi geliştirilecekti.
Şayet Temel Sağlık Hizmetleri Projesi gerçekleştirilmiş olsa idi, Eskişehir ve Bilecik İlleri Temel Sağlık Hizmetlerinde, özellikle Aile Hekimliğin de, ABD ve Avrupa Birliği standardında, imkân ve olanaklara sahip olacaktı.
Temel Sağlık Hizmetleri Projesi ile yakından ilgilendik. Köşemizde sıkça gündeme getirdik. Eskişehir'de, o yıllarda görev alan Valilere ve Sağlık Müdürlerine, özellikle de milletvekillerine, projeye sahip çıkmalarını sürekli hatırlattık. Ancak arzu ettiğimiz şekilde ilgilenen olmadı. Hatta Eskişehir'e, ziyarette bulunan Sağlık Bakanı Osman Durmuş'a, proje ile ilgili bilgileri aktardık. Proje ile ilgili bir de kendisine dosya verdik. Bakanlık ilgilisi ile ayakta konuştuktan sonra " ... Ankara'da durumu inceleteceğim ve sizi de haberdar edeceğim "demişti. Aradan aylar geçti, hale haber gelecek.
Sağlık Bakanlığı' nın, özelikle de Eskişehir ve Bilecik'teki valilerin, ilgilerin, siyasi parti il yönetimlerinin, özellikle de milletvekillerinin, ilgisizliği nedeniyle, proje hayata geçirilemedi. O yıllardaki ilgisizlik, sonucu, Temel Sağlık Hizmetleri'nde, meydana gelen faturayı, Eskişehir ve Bilecik, halkı yanında, örnek proje olduğu için, Türk halkı da ödüyor.