4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TÜLOMSAŞ TÜRKİYE'NİN GURURU

Dünya şirketi olmak için, belirli bir büyüklüğe ulaşmak ve belirli özellikleri taşımak gerekiyor. Genel olarak bakıldığında, ciro önemli bir kriter olarak karşımıza çıkıyor. Ancak cironun önemli bir bölümünün, yurtdışından kaynaklanması, faaliyet gösterilen ülkeler ve yönetim yapısı, dünya şirketi değerlendirmesinde ölçüt olarak kabul ediliyor.
TÜLOMSAŞ, dünya şirketi olma yolunda ciddi mesafe aldı. Ancak bu kolay olmadı. Öncelikle, dünyada 100 yıldır faaliyette olan kuruluşlar incelendi. SWOT Analizi yapılarak TÜLOMSAŞ' ın, güçlü ve zayıf yönleri belirlenerek, rakipleri ile kıyaslama yapıldı. "TÜLOMSAŞ Geliştirme Programı" hazırlanarak üretim, pazarlama, malzeme-İkmal, İnsan kaynakları politikaları ile hedefleri oluşturuldu.
2015 TÜLOMSAŞ Vizyonu, hazırlanarak ilan edilmiş ve günümüzün gelişmiş Yönetim Sistemleri ile Üretim Modelleri uygulanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda; Hedeflerle Yönetim, Performans ve Süreç Yönetim sistemleri uygulanmaya başlandı. Yalın Üretim Çalışmaları, 32 ekip ve 200 personelle başlatıldı. TÜLOMSA' da Ansys, solid works, autocad gibi bilgisayar destekli tasarım programları aktif olarak kullanıldı. Erp (kurumsal kaynak planlaması) projesi uygulaması başlatılmış ve halen canlı kullanımı etkin olarak sürdürülmektedir Elektronik bilgi paylaşımı, iyileştirme ve geliştirme faaliyetlerinde innovasyon yöntemleri uygulandı.
TÜLOMSAŞ' da, kurumsal kalite yönetin sistemlerinden, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi 4. dönem belgelerinin (TSE, TÜV) yanı sıra, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi (TÜV) alındı. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgelendirme çalışmaları tamamlanmış, belge alınmaya hak kazanmıştır. EN 15085-2 (Demiryolu Uygulamaları-Demiryolu Araçları ve Komponentlerinin Kaynak İşleri, Bölüm-2 Kalite Şartları ve Kaynaklı İmalat Yapan Üreticilerin Sertifikasyonu Standardı ) belgelendirme çalışmaları hayata geçirildi.
TSI standartlarına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. TULOMSAŞ ve GE tarafından TÜLOMSAŞ tarafından, Avrupa'ya ihraç edilmek üzere ortaklaşa imal edilen ilk Lokomotifin I. Aşama Sertifikasyon denetimi İngiltere'de faaliyet gösteren, yetkili kuruluş INTERFLEET tarafından yapılmış ve başarıyla sonuçlanmıştır.
Yurtiçi ve yurtdışı pazarlara yönelik olarak, GÜ Firması için 100 Adet, ATAKARBON Firmasına 11 Adet, ESRAY Firması için 33 Adet, Konteyner Vagon imalatı sürdürülmektedir. Türkiye Taş Kömürü Kurumu için, 1 ERDEMİR için 2 adet Dizel Hidrolik Manevra Lokomotifinin imalatı devam etmektedir, Gaziantep Büyük Şehir Belediyesi için 15 adet hafif raylı araçlarının yenilenmesi tamamlanmıştır, 10+5 adet daha ilave sipariş verildi.
GE firması ile TÜLOMSAŞ arasında, Yeni Nesil Avrupa Platformu Lokomotiflerin ortak imalatı ile ilgili stratejik ortaklık anlaşması 30.12.2008 tarihinde imzalanmıştır. Bu kapsamda, 2011 yılı Şubat ayında İngiltere için 1 adet lokomotif imalatı tamamlanmıştır. 2011 yılı ikinci altı ayında İhracata yönelik 30 adet lokomotifin GE ile ortak imalatına başlanacaktır. TAYLAND' ta yerleşik bir firma ile Dizel Motor ve Cer motorlarının onarımlarının yapılmasına yönelik stratejik ortaklık anlaşması yapılmış ve iki adet tesis kurulması sağlanmıştır. Bu anlaşma ile Tayland demiryollarının, ihtiyaçlarına yönelik teknik destek ile yedek parça ihracatı sürdürülmektedir.
EUROTEM'den Marmaray Araçları için; 240 adet Cer Motoru imalatı, 330 adet Motorlu Boji Montajı1100 adet Tekerlek-Aks seti Montajı yapılacaktır. Irak demiryollarına 30 adet ana hat lokomotifi ile 12 adet Manevra Lokomotifinin imalatları, İran' a Dizel Hidrolik Manevra lokomotif imalatı, Suriye Demiryollarının yeni Lokomotif ile mevcut lokomotiflerin ve vagonların modernizasyonu Tanzanya Demiryolları için mevcut Lokomotif ve Vagonların revizyonları Bombardier firmasıyla cer motoru imalatı, bakımı ve onarımı, inverter ve konvertör sistemleri ortak imalatı, ROTEM firmasıyla Yurtdışı ve yurt içi pazarlara yönelik ortak cer motoru üretilecektir.
TÜLOMSAŞ Lokomotif imalatında, % 126 'lık, Vagon imalatında, %47 artış sağlanmıştır. Bu dönemde ilk defa özel sektöre 222 adet vagon imalatı yapılmıştır. 2011 yılı sonu itibarıyla özel sektöre üretilen vagon miktarı 366 adet olacaktır.
2010 yılı sonu itibariyle, son 7 yıl içersinde işçi sayısında % 23'lük azalma olmasına karşın işçi başına düşen yıllık üretimde saat bazında % 75'lik verimlilik artışı sağlanmıştır. 2010 yılı sonu itibariyle TÜLOMSAŞ' ın, ihracata yönelik faaliyetleri 20 ülke 34 projeyle Dünya genelinde sürdürülmektedir. Son 8 yıl içersinde, TÜLOMSAŞ' ın ihracatı 40 Milyon Doları aşmış, bir önceki döneme göre % 354 oranında artış sağlanmıştır.
TÜLOMSAŞ, yılda %8 büyüyen, toplam 89.5 milyar _ Dünya demiryolu araç pazarında, söz sahibi olurken, Türkiye ve sektörün de gururu oldu. Kutluyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi