
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
TÜLOMSAŞ VE NİTELİKLİ İŞGÜCÜ
21.yüzyılda, bilim ve teknolojinin, doğrudan bir üretici güç haline dönüştüğü, sanayinin, teknoloji içeriğinin arttığı bir gerçektir. Sanayimizin, bu gelişmelere ayak uydurması ve küresel pazarlarda, rekabet edebilmesi, bünyesindeki kullandığı ve ürettiği teknoloji yanında, nitelikli işgücü ile de eşdeğerdir. O nedenle de ülkeler, işgücü politikalarını, "stratejik" bir yaklaşımla ele almak zorundadır.
Nitelikli işgücü, sadece Türkiye'nin, değil, dünya ekonomilerinin de en büyük sorunlarından biridir. Çünkü şirketlerin, bilim ve teknoloji alanındaki değişime ayak uydurabilmenin yolu, nitelikli eğitim almış, insan gücüne sahip olmaktan geçiyor. Toplumların, refah içinde yaşamalarının, ülke ekonomilerinin büyümesi ile mümkündür Bu da eğitimli ve nitelikli işgücü ile orantılıdır.
Bu gerçeği göz önünde tutan, TÜLOMSAŞ, düşündüğü makro hedefler için, nitelikli iş gücüne sahip olmak istiyor. Bu alanda da sürekli proje üretiyor. Eğitim, kurum/kuruluşları, özellikle de üniversiteler ile işbirliği içindedir. Hedef, raylı sistemler sektöründe, nitelikli işgücünü artırmaktır. Çünkü TÜLOMSAŞ' ın, global pazarlarda rekabet edebilmesi için, yetişmiş insan gücüne ihtiyacı var
Bu ihtiyacını karşılamak için de ilimiz meslek liselerinde, eğitim görmekte olan son sınıf öğrencileri arasından, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce belirlenen 80 öğrenci, meslek stajı kapsamında, TÜLOMSAŞ' da, eğitime başlamıştır.
Ayrıca Raylı sistemler sektöründe, faaliyette bulunan özel firmaların, ihtiyaç duyduğu alanlarda, nitelikli işgücü ihtiyacını giderebilmek için de Eskişehir Valiliği koordinatörlüğünde, TÜLOMSAŞ, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Raylı Sistemler Kümelenmesi Başkanlığı ve İŞKUR tarafından, bir protokol yürürlüğe girmiştir.
Öğrenciler için, TÜLOMSAŞ tarafından raylı sistem araçlarının üretimi, üretim kontrol teknikleri, ölçü ve test cihazlarının kullanımı, iş sağlığı ve güvenliği, test ve sertifikasyon gibi, asli faaliyetlere dayalı konularda. haftada bir gün, TÜLOMSAŞ eğitim merkezinde eğitim verilmekte, eğitim sonrası ilgili işyerine gidilerek, işbaşında teorik eğitim pratik eğitim ile desteklenmektedir.
Proje sonucunda, demiryolu araçlarının, üretimi, bakımı, onarımı ve buna bağlı sistemlerin, malzemelerin, üretim yöntemlerinin meslek lisesi öğrencilerine uygulama esaslı olarak aktarımı sağlanarak, Eskişehir İli, demiryolu sektöründe faaliyette bulunan firmalarda, nitelikli işgücünün istihdam edilmesi sağlanacaktır.
Tüm sektörlere, örnek olacak bir projede, TÜLOMSAŞ ile Osmangazi Üniversitesi arasında hazırlanmakta olan protokol sayesinde, her iki kurumun, ortak Ar-Ge ve lisansüstü çalışma konuları üretilmesidir.
Ayrıca TÜLOMSAŞ, personelinin lisansüstü çalışmaları, raylı sistemler ekseninde olmak kaydı ile desteklenmesi, böylelikle şirket personelinin, akademik alandaki bilgi ve tecrübelerinin artırılması, önümüzdeki yıllarda, demiryolu sektöründeki stratejik alanlarda personelin, ihtisaslaşmasının sağlanması, ortak çalışma ve Ar-Ge konularının artırılarak, protokol çerçevesinde gereken hizmet içi eğitimlerin, süratli bir şekilde gerçekleşmesi amaçlanmaktadır.
TÜLOMSAŞ, teknik imkân ve kabiliyetlerini, ESOGÜ, akademik personeli ve lisansüstü öğrencilerine sunmasıyla, akademisyenlerin demiryolu ve buna bağlı sistemler üzerindeki araştırmalarına, destek sağlanarak, teorik eğitimlerin, pratik uygulamalara dönüşmesi noktasında, önemli bir görev üstlenecek.
TÜLOMSAŞ' ın, nitelikli iş gücü alanındaki çabaları, örnek teşkil edecek niteliktedir. O nedenle de tüm sektörlerde, eğitim sistemini, sanayinin dinamizmine uygun hale getirmek ve nitelikli işgücü yetiştirmek, endüstriyel trendleri dikkate alarak o alanlara yönelik, mesleki eleman yetiştirmek gerekmektedir.
Türkiye' de, sanayimiz, teknolojik değişikliklere uyum sağlayabilecek, işyerlerinde, rekabet avantajı yaratacak, katma değeri yüksek, mesleki ve teknik bilgileri gelişmiş nitelikli işgücüne ihtiyaç duymaktadır.
Üniversitelerin, bilimsel araştırma yapmak, insanlığın ve ülkenin sorunlarına çözüm üretmek, ülkenin gereksinim duyduğu, insan gücünü yetiştirmek, elde ettiği bilgi, beceri, duygu ve sezgiyi diğer insanlara öğretmek görevidir. Nitelikli insan gücü yetiştirme de en önemli sorun iş uygulamadadır. TÜLOMSAŞ ve eğitim kurumları ile olan işbirliği uygulama sorununu da ortadan kaldıracaktır.
TÜLOMSAŞ ve ESOGÜ, nitelikli işgücü yetiştirme alanındaki işbirliği diğer tüm sektörlere örnek olmalıdır. Çünkü ülkemizin, her alanda kalkınması, arzu edilen bilgi ve teknoloji üretimi yanında, küresel pazarlarda, söz sahibi olması, her alanda yetişmiş, nitelikli işgücü ile orantılıdır. Kutluyoruz...