4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TÜLOMSAŞ VE YALIN ÜRETİM PROJESİ

TÜLOMSAŞ, Genel Müdür Sayın Hayri Avcı ve ekibi ile birlikte yeniden yapılandı. Pek çok proje, kurum bünyesinde hayata geçirildi. Bu projelerle de hedefleri büyüttü ve dünya şirketi olma yolunda da ciddi mesafe aldı. Bugün de " Yalın Dönüşüm Projesi" ile gündemde.
TÜLOMSAŞ ve ABİGEM (Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi) işbirliğiyle gerçekleştirilen, "Yalın Dönüşüm Projesi"nin uygulanmasına yönelik açılış toplantısı, 29 Haziran 2009 tarihinde, TÜLOMSAŞ Brifing Salonunda yapıldı.
Proje uygulama çalışmasına, TÜLOMSAŞ ve ABİGEM arasında imzalanan protokol gereğince, yalın üretim kabiliyetlerinin artırılmasına katkıda bulunmak amacı ile önceden belirlenmiş olan, 10 özel sektör firması da katılacak. Çalışmalara, öncelikle firma sahipleri, üst düzey yöneticiler ve mühendis ekiplerine verilecek olan ve 3 günlük Farkındalık oluşturma ve eğitim faaliyetleri ile başlanacak, "Yalın Dönüşüm Projesi", Yalın Enstitü Derneği tarafından yürütecektir.
TÜLOMSAŞ, bu proje ile mevcut durumu tespit edecek, yeni hedeflerin ve stratejilerin belirlenmesi, çalışmalarını hızlandıracaktır. Bunun içinde, şirket hedef ve strateji değerlendirme ve belirmeye radikal şekilde yaklaşan, bir yöntem kullanacaktır. Başta Genel Müdürü Sayın Avcı veya ekibi, çalışmanın içinde, pozitif bir tutum ile yer alacaklar ve çalışmalara, önderlik edecek, yol açacak, yol verecek, yöneticileri ve çalışanları yüreklendireceklerdir. Çünkü projenin, alışılmış yöntem ve şekillerle, gerçekleştirilmesi mümkün değildir.
Gerekli eğitimlerden sonra, proje ile ilgili, uygulama çalışmalarına başlanacak ve aşama aşama şirket genelinde yaygınlaştırmalar yapılacaktır. TÜLOMSAŞ, "Yalın Dönüşüm Projesi" ile israf kaynaklarını minimize etmek, iş güvenliği şartlarını, daha iyi hale getirmek, faaliyetleri çevreye zarar vermeden sürdürmek, müşteri ve çalışan memnuniyetini sağlamak, katma değer sağlamayan işlerden kurtulmak ve nihayetinde ise maliyetleri de düşürmeyi hedeflemiştir.
TÜLOMSAŞ, "Yalın Dönüşüm Projesi" ile gereksiz işgücünden, nakliyeden, malzeme kullanımından, işçiliklerden, kontrol ve testlerden, müşterilerimizi gereksiz maliyet yükünden kurtarmaktır. En önemlisi de, şirket, rekabetçi bir ortamda, kalite ve maliyet olarak rakiplerinin önüne geçirmekte ve her türlü israfla mücadeleyi etmekte kararlıdır. .
Derin mali ve reel krizin, tüm dünyayı ve Türkiye'yi sarstığı şu günlerde "Yalın Dönüşüm Projesi"nin, hayata geçirilmesi, şirketin verimliliğini, özellikle de rekabet gücünü artırırken, Eskişehir'deki diğer şirketlere de örnek teşkil edecektir.
TÜLOMSAŞ' da, yalın dönüşüme başlarken, yeni ürünü devreye alma zamanlaması ve hızı; üretim faaliyetlerin performansını; çalışanların morali, iş güvenliği ve ergonomi; siparişten teslimata sürecinin toplam akış süreleri ve değer katan akışın hızı; İlk seferde kalite; toplam ekipman etkinliği; toplam üretim maliyetleri; kriterleri bazında, izlenmeye en kısa zamanda başlayacaktır. Her seviyedeki yöneticinin, kişisel performansları, bu kriterlere göre değerlendirilecek, haftalık, aylık ve 3 aylık, kokpit toplantıları ile söz konusu kriterler bazında, performanslar gözden geçirilecek ve düzeltici önlemler alınacaktır.
Şu bir gerçek ki TÜLOMSAŞ, mevcut ekonomik krizden etkilenmemek, ulusal ve global pazarlarda rekabet edebilmek için, sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir şekilde, dünyadaki olay, gelişme ve teknolojileri, yakından takip ediyor. Çünkü dünyadaki, her alandaki gelişmelerin, bugününü ve geleceğini tahmin etmek, nedeyse imkânsız hale gelmiştir. Çağımızda önceden kestirim metotları ile tahminde bulunarak, planlama yapma imkânı ortadan kalkmıştır. Bu nedenle de dünyadaki teknolojileri, üretilen projeleri ve gelişmeleri sürekli takip etmek gerekiyor.
Yalın Dönüşüm Projesi, şirketler açısından önemli bir projedir. Proje ile hedef başarılı olmaktır. Bunu içinde, ürün grubu içinde üretim, malzeme, metot mühendisliği, maliyet muhasebesi, kalite gibi üretim fonksiyonlarında çalışanlardan, oluşan bir ekip ile birlikte çalışılarak, hedeflere ulaşılmaya çalışılacaktır. Üretim takımlarına, takım olma, yüksek performanslı takım haline dönüşme, iyi insan ilişkileri, birey olarak çalışanın güçlendirilmesi, eğitimleri, Yalın Enstitü uzmanlarınca verilecektir.
TÜLOMSAŞ, her projede olduğu gibi, asırlık bilgi birikimi, Sayın Avcı ve ekibinin tecrübesi ve başarıya olan inancı, şirketin misyon ve vizyonu ile "YALIN DÖNÜŞÜN PROJE" inde de başarılı olacaktır. Ancak Sayın Avcı' nın söylediği gibi, "yalın dönüşüm"ün kolay olmadığında bir gerçektir ama imkânsız da değildir. Çünkü TÜLOMSAŞ, yeterli bilgi birikimi ve altyapı ve ekibe sahiptir.
Sayın AVCI ve ekibini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi