4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ VAKFI

Eskişehir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansının, icraatı ve harcamaları ile ilgili çok şey söyledi. Oysa harcamalar ve etkinliklerle ilgili, kamuoyu sürekli bilgilendirse, söylentiler olmayacak, ilgiller de kamuoyundan, takdir görecekti.
Ayrıca Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI' nın, "Eskişehir'e, hem kalıcı eserler bağlamında, hem de diğer kültürel etkinlikler bağlamında, pek çok hizmet Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı (TDKBV) üzerinden gelmeye devam edecek." Sözleri ise yeni bir tartışma yarattı.
Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın, mal varlıklarının, CHP'li bir belediye olan, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılmaması için, kurulduğu iddiaları var.
İddialar, ne kadar doğru bilinmez ama 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, 3/5/2012 tarihli ve 6303 sayılı Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hakkında Kanun ile kurulmuştu. Bu yasanın 6. Maddesinin, 2. fıkrasında; Ajansın tasfiyesini takiben "toplanan ödenek, gelir ve bağışlardan artan meblağ, tasfiyeyi müteakip iki eşit parçaya bölünüp, kültür ve sanat etkinlikleri için, kullanılmak üzere Eskişehir İl Özel İdaresi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bütçelerine gelir olarak kaydedilir." denilmektedir.
Öte yandan Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı' nın, icraatı hakkındaki iddialar ve söylentiler, TBMM'ye de taşındı. CHP Parti Meclisi üyesi ve Eskişehir milletvekili Sayın Prof.Dr.Gaye USLUER; Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVACI'nın, Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı hakkındaki açıklamalarının ve Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Kazım KURT 'un, Vakıf ile ilgili yönelttiği soruların ardından, konuyu Meclis'e taşıyarak, hem İçişleri Bakanının, hem de Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI 'nın yanıtlaması istemiyle, soru önergesini, TBMM Başkanlığı'na sundu:
Önergede, 6303 sayılı yasaya göre kurulan, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın toplam bütçesi, Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın toplam harcaması, toplam etkinlik sayısı, etkinlik listesi ve her bir etkinliğe ayrılan bütçelerin, ne kadar olduğu soruldu.
Yasaya göre, ajansın faaliyet süresi dolduktan sonra, tüm malvarlıklarının, Eskişehir Büyükşehir Belediyesine tasfiyesi gerekirken, Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti ajansının, mal varlıklarının, TDKBV' e, aktarılması, hakkında da bilgi istendi.
Diğer yandan önergede, Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfının, neden kurulduğu, Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından, Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı'na aktarılan bütçe ve taşınır,-taşınmaz mal varlığının, ne olduğu da sorularda yer aldı. Hatta Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı'nın, şu anki bütçesi ve bütçe kaynakları hususundan da bilgi istendi.
Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı, hükümet tarafından CHP'li Eskişehir Büyükşehir Belediyesine paralel, bir AKP organizasyonu ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı, Eskişehir'de, dolaylı yoldan AKP'nin, Eskişehir politikalarına hizmet etmek için mi kurulduğu da sorular arasında yer aldı.
Önergede, yer alan bu sorulara, ilgiller tarafında, ne gibi cevaplar verilecek, önümüzdeki günlerde görülecektir. Ancak Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ile ilgili sorulara cevap vererek, kamuoyunu bilgilendirmeli, zihinlerde oluşan oluşturulan olumsuz düşüncelere de son vermelidir.
Aslında TDKB 'in, icraatı sürekli tartışma konusu da oldu. Nitekim bir okuyucumuz, " TDKB Ajansı yerel bir gazetede yer alan alan haber ve yazılara ilişkin, sert açıklamalarda bulunmuştur. Açıklamak yerine, nelerin yapıldığı ve harcama kalemlerinin açıklanması, en olumlu cevap olurdu. "diyerek görüş belirtmişti.
Valimiz Sayın TUNA ise yaptığı basın toplantısında, "Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı, Eskişehir'in malıdır. Bu vakfa da sahip çıkmak gerekiyor. Biz kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Kanunda yazmadığı halde, biz bir karar alarak, İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişlerince ajansın denetlenmesini sağladık."diyerek TDKBV hakkında açıklamada bulundu.
Ayrıca TDKB ile ilgili eleştiriler sonrası, TDKB Ajansı da, " TDKB' nin, yürüttüğü, pek çok özverili ve başarılı çalışmayı karalama çabası vardır." Açıklaması yapmıştı. Keşke, TDKB Ajansı, bu özverili ve başarılı çalışmaların, neler olduğunu, hem basın, hem de kamuoyu ile paylaşılsaydı Veya kaygıları olanlar, ilgilerle görüşerek kaygılarını gidermiş olsalardı, geçmişteki ve bugünkü, gündemde olan tartışmalar olmaz, TDKB' nin, çalışma ve harcamaları da TBMM'ye taşınmazdı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi