7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

TÜRK ŞİİRİNİN KOCA ÇINARI: İBRAHİM SAĞIR

1936 yılında Balıkesir, Gönen İlçesi Paşaçiftlik Köyü'nde doğan Şair İbrahim Sağır şiire ortaokul eğitimi aldığı dönemde başladı. Ortaokul Türkçe öğretmeni Haşim Nezihi Okay'ın şiir konusunda yardımlarını gördü. İlk şiiri ''Gönül'', 1953 yılında ''20. Asır Dergisi''nde Behçet Kemal Çağlar'ın yönettiği "Genç Şairler" sayfasında yayımladı.
Yalnızlık, umut, ayrılık, umutsuzluk, sevgi, özlem ve tasavvuf alanındaki duygularını büyük bir ustalıkla şiirleştiren İbrahim Sağır, Türkçe'nin ses güzelliğine yeni söylemlerle katkıda bulundu. Türk Halk Şiirinin şekil özelliklerine bağlı kalmakla beraber duygu ve ifadede, geniş zamanların derya ufuklarında seyrana çıktı. Çıktığı bu yolculuklardan elinde çiçek demetleriyle dönüşler yaptı. Sevdalı gönüllere ışık verdi, ses verdi.
İbrahim Sağır, şiir vadisinin azimli ve kararlı bir yolcusu olduğu günden beri sadece şiir yazmakla kalmayıp şairleri bir araya getirmeyi, şiir severleri toparlamayı, şiir heveslilerini kanatlandırmayı da kendine ülkü edindi. 23 yıldan beri şevk ve heyecanla yürüttüğü Eskişehir Şairler Derneği başkanlığı sürecinde nice etkinliklere, nice projelere imza attı. Eskişehirli şairlerin yurt içinde ve yurt dışında tanınmasına vesile oldu. Türk şiirinin nadide bir gül bahçesi olan Eskişehir'den Türkçe konuşulan her yere şair arkadaşlarıyla beraber ıtırlar saçtı. Sağır; zarafeti, nezaketi, letafetiyle Yunus Emre'nin izleğinde yürüyen Eskişehirli şairlerin ve şiir severlerin '' Sultan'üş Şuara'' oldu. Sağır, Yunus Emre'nin şiirler söylediği bu güzel kent Eskişehir'de sözün cezbedici büyüsünü devam ettirmeyi bildi. Eskişehir Şairler Derneği, Yunus Emre'nin; '' Kasdım budur şehre varam feryâd u figan koparam.'' Dizesinde belirttiği feryat ve figanı koparmaya vesile oldu.
Şair İbrahim Sağır, kurucu başkanı olduğu Eskişehir Şairler Derneği'ni adeta bir Şiir Akademisine çevirdi. Bu derneğe, şiir heveslisi insanlarla üniversite hocaları yan yana gelerek has şiiri bulma yolunda diyalog kurdular. Her ay yapılan ''Porsuk Şiir Akşamları'' etkinliklerinde şiirler okundu, eleştiriler yapıldı. Sağır, bütün Türkiye'ye örnek olan bu çalışmalarında hep ağır başlı, efendi davranmasını bilerek şairlerin saygısını kazandı.
Sağır'ın yazdığı şiirler Türkiye genelinde ve yurt dışında olmak üzere 20. Asır, İnsanlığa Çağırı, Türk Edebiyatı, Çağrı, Defne, Bayatı gibi yüzü aşkın değişik dergide, çeşitli kitaplarda, antoloji ve gazetelerde yer aldı. Azerbaycan ve Türkmenistan Türkçesine çevrildi. 2000 yılında ''Duygu Kervanı'', 2006 yılında da ''Bir Kapıdan Bir Kapıya'' isimli şiir kitapları okuyucuyla buluştu.
Sağır'ın edebi kişiliği ve eserleri değişik üniversitelerde araştırma konusu ve bitirme tezi olarak incelendi. Şiirlerinde bazıları Türk Sanat müziği formatında bestelendi. Şiirleri güldestelerde, edebiyat ansiklopedilerde yayımlandı. "Kırıkkale Üniversitesi" şiiri üniversitenin marşı olarak bestelendi.
Şair İbrahim Sağır; ozan- aşık sanatını dünyaya tanıtıp, bu değerli sanatın gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunması nedeniyle, Azerbaycan'da faaliyet gösteren "Ulduz Aşıklar Birliği" tarafından fahri üyeliğe kabul edildi. Yine Azerbaycan'da faaliyet gösteren "Kitap Evi İçtimai Birliği" ile "Mahseti Şairler Meclisi" ve "Mahseti Jurnalı" İdare Heyeti tarafından fahri diploma ile taltif edildi. Türkiye genelinde açılan yarışmalarda çoğu birincilik olmak üzere kırkın üzerinde ödül aldı.
Geçen günlerde Türk Halk Şiirinin en büyük ödülü kabul edilen,14. Uluslararası Karacaoğlan Şiir Akşamları kapsamında '' KARACAOĞLAN ONUR ÖDÜLÜ'' Eskişehir Şairler Derneği Başkanı İbrahim Sağır'a verildi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen Karacaoğlan Şiir Akşamları Etkinliği yurt içinden ve yurt dışından şairlerin katılımıyla gerçekleştirilmektedir.
Bu yıl on dördüncüsü yapılan Uluslararası Karacaoğlan Şiir Akşamları, Tarsus ve Mersin'de düzenlenen etkinliklerle yoğun ilgi gördü.
Uluslararası Karacaoğlan Şiir Akşamları, ülkemizde düzenlenen önemli şiir etkinlikleri arasında olup edebiyat severler ve halk tarafından ilgiyle takip edilmektedir.
Uluslararası Karacaoğlan Şiir Akşamları kapsamında jüri tarafından yetkin şairlere verilen KARACAOĞLAN ONUR ÖDÜLÜ'nün, Eskişehir Şairler Derneği Başkanı İbrahim Sağır'a verilmesi edebiyat camiasında memnuniyet ve takdirle karşılandı.
KARACAOĞLAN ONUR ÖDÜLÜ, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından Şair İbrahim Sağır'a takdim edildi. Bu arada önemli gördüğüm bu ödülü İbrahim Sağır'a vermeyi düşünen jüri üyelerini kutluyorum.
İbrahim Sağır'ın, şiirlerinde Yunus Emre ve Karacaoğlan etkisini görmek mümkündür. Bu durumun taklit etmenin ötesinde bir esinlenme olduğu görülür. Kaldı ki halk ve divan şiirinde bunun örnekleri nazım şeklinde de ele alınmış ve uygulanmıştır.
İbrahim Sağır, son günlerde Türk tarihi ve Türk şiiri için çok önemli bir esere vücut vermek için çalışmaktadır. Türk Destanı adını taşıyacak olan bu eser, eski Türk destanlarını bir bütünlük içinde verecektir. Geçmişte birkaç denemesini gördüğümüz bu tür bir çalışmalar, Sağır'ın elinde ve gönlünde daha etkili bir çehreye bürünecektir. Türk tarihi, kültürü ve şiirine bin güzellik katacak olan bu eserin yazılması hususunda değerli ağabeyim Sağır'a güç-kuvvet vermesi için Allah'a dua ediyorum.
Türk Halk Ozanları dışında hece ölçüsüyle yazmayı kendilerine amaç edinen Beş Hececiler'in açtığı çığırda ilerleyen şairlerin mühim bir siması ve edebi kalemi olan ''Türk Şiirinin Koca Çınarı :İbrahim Sağır ''ağabeyimin daha nice başarılara ulaşmasını diliyorum.







Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7-Ahmet URFALI (DOLUNAY) Arşivi