4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ULUS DEVLET VE MİLLİYETÇİLİK

Son yıllarda, ülkemizde, Türk, ulus devlet ve milliyetçilik gibi kavramlar, nerdeyse suç oldu. Etnik milliyetçilik ise adeta teşvik edilmektedir. Oysa dünyada, milliyetçi ve ulus devleti olmayan, tek bir devlet yoktur.
Nitekim günümüzde, Birleşmiş Milletler Örgütüne üye devletlerin tamamı, ulus-devlet modeline göre, ulus devlet kurgusu esas alınarak yapılanmıştır. Bunun yanında, gerek geçmişte gerekse günümüzde, siyasi bağımsızlık elde etmek amacıyla, hareket eden birçok ulusçu akım da, bir ulus-devle kurma hedefine yönelerek ulus devlet olmuştur.
Milliyetçilik, kişi/kişilerin, ait oldukları milletin varlığını ve birliğini sürdürmesi ve yüceltmesi için, diğer bireylerle ortak çalışma bilincine sahip olmasıdır.
Tarih boyunca, birlikte yaşayan Türk milleti, Atatürk'ün getirdiği milliyetçilik anlayışı ile milli birlik ve beraberliği gerçekleştirmiştir. Türk Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasını sağlamıştır.
Ülkemize yönelik, iç ve dış tehditlere, toplumsal bunalım anlarında tedbir alınmasında milliyetçilik düşüncesinin, çok büyük etkisi vardır.
Bugün Anayasada da yer alan milliyetçilik kavramı, akılcı, gerçekçi, barışçı ve cumhuriyetçi bir nitelik taşır. Atatürk ilkeleri arasında yer alan, milliyetçilik, çağdaş anlamıyla siyasal, ekonomik ve kültürel, bir devlet sistemi oluşturmuştur.
Atatürk' e göre, ulusumuz, insanlık ailesinin yüksek onurlu bir üyesidir. Bu bakımdan, Türk insanı, bütün insanlığı sever; ulusal onur ve çıkarlarına dokunulmadıkça başka uluslara karşı düşmanlık beslemez.
Türk Milliyetçiliği ile ilgili gerçekler orta iken, son yıllarda, milliyetçilik üzerine çok şey söylendi. Hatta senaryolar çizildi ama olaylara, hep sağduyu hâkim oldu. Nitekim "Türk Bayrağı'nın, yakılmak istenmesi ve sonrası ülke genelinde, evlere ve işyerlerine bayrak asılması, bazı çevrelerce, milliyetçiliğin yükselişi olarak görüldü.
Halbuki Türk Bayrağı, üzerindeki provokasyonlar karşı, siyasi parti liderlerinin, Genel Kurmay Başkanlığı' nın . Başbakan, Bakanların ve sivil toplum örgütlerinin açıklamaları, Türk Milliyetçiliğinin, yükseldiği sonucuna varılmaz. Çünkü Türk toplumu, yurtsever bir millettir. Ortak değerlere, Bayrağa saygı, kültürümüzün bir parçasıdır.
Ayrıca, Türk Milliyetçiliği, Sosyolojik ve psikolojik esaslara dayanır. Kan değil, ruh ve eşit değerler arar. Eşitlik prensibine dayanır.
Türk Milliyetçiliği, ırkçılık, mukaddesatçılık, totaliter milliyetçilik gibi akımlara karşıdır. Çünkü bu unsurları içeren veya hedefleyen milliyetçilik, antidemokratiktir.
Ülkemizde, son yıllarda, dış ve iç şer odaklar yanın da, Avrupa Birliği ülkeleri, Türk Milliyetçiliğini eleştiriyor ama ülkemizdeki etnik milliyetçiliği tetikliyor. Amaç bellidir. Türkiye'yi bölmek, parçalamak veya federal yapıya kavuşturarak, güçsüz kılmaktır.
Elbette ülkemizde, milliyetçilik olacaktır. Türk milliyetçiliğinde, "MİLLET" en önemli unsurdur. Çünkü ne fert ve aile ne de meslek, Türk milletinin dışında ve üstünde kendi başına bir değer taşımaz.
Türk milliyetçiliği, başka milletlerin haklarına riayet eder. Emperyalizm ve sömürgeciliğe karşıdır. Hümanist bir nitelik taşır. Türk milliyetçiliği, "IRKÇI", "ETNİK" milliyetçilik değildir. Yapıcı ve yaratıcıdır. Sağduyu ve adalete dayanır. Beşeri dayanışmaya değer verir.
Atatürk, "Türkiye Cumhuriyeti sınırları dâhilinde yaşayan, Türk dili ile konuşan Türk kültürü ile yetişen, Türk ülküsünü benimseyen, her vatandaş, hangi din ve mezhepten olursa olsun Türk'tür, Türk Milliyetçisidir." demiştir.
Şu bir gerçek ki, Milliyetçiliği ret eden veya erozyona uğratmak isteyen, art niyetli Kişi/kişiler, dün vardı, bugün de var, gelecekte de olacaktır. Türk insanı, bütün bu olumsuz gelişmelere karşı çıkarak, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi, milliyetçi olmak zorundadır.
Öte yandan Batılılar, yıllardan beri, Türkiye' de etnik milliyetçiliği körükleyerek, hatta kullanarak, menfaatlerini korumayı ve kollamayı, temel politika olarak benimsemişlerdir. Türkiye'yi, bir çatışma içerisine sokmayı da, her zaman menfaatlerine uygun görmektedirler.
Ayrıca Türk Milliyetçiliği, tarihi kaderimizin ortaya koyduğu, geliştirdiği bir şuurdur. Emperyalizme ve enternasyolizme karşı, bir isyan ve reaksiyon olarak doğmuştur. Hürriyet ve insan şahsiyetine değer verir, hedefi de demokrasidir.
Türk insanı, özellikle de siyasi partiler, Türkiye'nin, bir Üniter ve Ulus devlet olduğunu düşünmek, bünyesindeki tüm etnik kökenli insanlarla birlikte, bir millet olduğunu bilmek ve Türk milliyetçiliğine de, bu perspektiften bakmak zorundadır, Aksi her türlü etnik milliyetçi düşünce, ülkemize zarar verir. Kaos da kaçınılmaz olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi