
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
UMUT VERİCİ GELİŞME
Siyasal sistemler, birey-devlet ilişkisini sağlıklı bir şekilde yürütmek ve bireyin istemlerini sistemin merkezine iletmek için, sivil toplum örgütlerine gereksinim duyarlar. Siyasal sistemin işlevlerini, verimli ve sonuç alıcı biçimde, yerine getirebildiği ülkeler,ve toplumlar, sivil toplum örgütlerinin bulunduğu ülkelerdir
Çağımızda, başarılı toplumlar, örgütlü insan topluluklarından oluşmaktadır. Bu örgütlü toplumsallaşma, kolektif özgürlükleri, ön plana çıkarırken, ülke ve yerel temeldeki, hatta bireysel sorunların, çözümüne de ciddi katkıda bulunmaktadır. Siyasi Partilerin ve Sivil Toplum Kuruluşları'nın, her alandaki etkinlikleri ile de dikkat çekiyorlar. Bu örgütlerimizde ikisi de SİVRİHİSAR SOSYAL KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ve SEV' dir.
Cumartesi günü, Ak Parti Eskişehir milletvekili Sayın Salih KOCA, Odunpazarı Belediyesi Başkanı Sayın SAKALLI, Ak Parti İl Başkanı Sayın REYHAN, Odunpazarı İlçe Başkanı Sayın ŞEGÜN, SİVRİHİSAR SOSYAL KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ' ve SİVRİHİSAR EĞİTİM VAKFI' nı, ziyaret ettiler. Eskişehir ve Sivrihisar sorunları üzerinde çok verimli görüşme gerçekleştirildi.
Ziyarette, SEV Başkanı Sayın ŞAKAR, İlçenin tarihinden bahsetti. Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sayın SARIKAYA, ise dernek çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Sivrihisar'ın, çok ciddi sorunları olduğunu söyleyerek, bir kısmını ziyaretçilerle paylaştı. Bu tür ziyaretlerin, Sivrihisar'ın sorunlarının çözümü açısından, yaralı olacağını söyledi. Derneğin faaliyetlerini sürdürmek için, bir mekân ihtiyaçları olduğunu belirterek, bu hususta kendi imkânlarını kullanacaklarını, hatta bunu sağlamak için tüzük değişikliği yaptıklarını paylaştıktan sonra, bu alanda AK Parti Kurmaylarından destek istedi.
Tarım İl Müdürlüğü' nün, Bağcılık Projesi anlatıldı. Ak Parti kurmaylarından, destek beklendiği belirtildi.
Sivrihisar' da, friglerde beri bağcılık yapılmaktadır. Bölgede 32 çeşit üzüm var. Proje gerçekleşir, Sivrihisar ve köylerinde bilinçli üzüm üretimi hayata geçer ve pazarlama probleminin de çözülmesi durumunda, köylerde yaşayan birçok insana, istihdam sağlanacağı gibi, köyden kente olan büyük göçü de tersine döneceği bir gerçektir.
Geçmiş yıllarda, Sivrihisar İlçemizde, özellikle de KOÇAŞ, GECEK, DUTLU, İSTİKLALBAĞI gibi köylerimizde, bağcılık ayrı bir kültürdü. Yıl boyunca bakımı yapılan bağcılık, bozumda bir şölene dönüşürdü. Bağ bozumu için, günler önce hazırlıklar başlardı, Eve getirilen üzümler, şarap hanaya dökülür, ev halkı dökülen üzümleri ayakları ile ezer, elde edilen üzüm şıraları ise bakır kazanda biriktirilirdi. Şıranın akşamdan ekşisinin giderilmesi içinde, özel şıra toprağı ilave edilirdi. Süzülen şıra, büyük leğenlere alınır, ocaklara konur, ateşte kaynatılmaya başlanırdı. Karıştırılarak da pekmeze dönüştürülürdü. Tatlı kokusu ise bütün köye yayılırdı. Pekmezler, toprak küplerde saklanırdı. Ayrıca, pekmez yapım aşamasında, çeşitli pestiller de yapılırdı.
Tarım İl Müdürlüğü'nün, Sivrihisar' da, yerli tohum çalışmaları da Sayın KOCA' ya aktarıldı. Eskişehir'de, bölgesel özellikleri taşıyan verimli, lezzetli, ürünlerimiz var. Özellikle de Sivrihisar'da yetişen Okçu fasulyesi, Koçaş Patlıcanı, Kepen lahana ve pırasası, dürmek nohudu, gibi öncelikle ele alınması gereken ürünlerimizdir. Bu ürünler, daha da geliştirilir ve üretilir pazarlanırsa, Sivrihisar ekonomisine katkıda bulunur,
Görüşmede, ilçedeki Ulu Cami restorasyon çalışmaları da konuşuldu. 67 ağaç sütunu bulunan Ulu Cami, Selçuklu ahşap mimarisinin şaheser örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor. 1275 yılında Mevlana'nın müritlerinden Eminiddin Mikail tarafından yaptırılan Sivrihisar Ulu Cami, Anadolu'nun, en büyük ahşap direkli camilerinden birisi.
Sayın KOCA, kendisine yönetilen sorunlara cevap verdikten sonra, Termal bölgeleri ile ilgili bilgi verdi. Eskişehir'de, termal turizmin geliştirilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığınca kabul edilen, "Termal Turizm Master Planı" kapsamında Frigya Termal Turizm Bölgesi de yer aldığını söyledikten sonra " "Bakanlar Kurulu kararı ile Eskişehir-Afyonkarahisar-Kütahya bölgelerini kapsayan Frigya Kültürel Mirası Koruma ve Kalkınma Birliği kuruldu. İlimizde "Eskişehir Kızılinler Termal Turizm Merkezi" ve Eskişehir Sakarıılıca Termal Turizm Merkezi" olmak üzere 2 tane termal turizm merkezleri vardır."dedi. Bu merkezlerin turizme kazandırıldığında, Kent ekonomisine ciddi katkıda bulunacağını vurguladı. Ulu Cami ile ilgileneceğini de sözlerine ekledi.
Ankara- Eskişehir otoyolu üzerinde bilgi verdi. Otoyolun, Beylikova'dan geçtikten sonra, Bozdağ eteklerinden, Bozöyük' e bağlanacağını belirtti. Sakarıılıca Termal Turizm Merkezi' ne de yol yapılacağını, ancak bu husustaki bilgileri kamuoyu ile daha sonra paylaşacağını söyledi. Kutluyoruz.