4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

UMUTSUZ OLMAMAK

Bir okuyucumuz, " Tepebaşı Belediyesi tarafından, KIZILİNLER Termal ileri Yaşam Merkezi Projesi", gündemde iken, Odunpazarı Belediyesi, yeni bir projeye, ne gerek duydu bilinmez ama bu gelişmeler, umutları da azalttı. " diyerek, gelişmelere açıklık getirilmesini istemiş.
Elbette Tepebaşı Belediyesi tarafından, gündeme getirilen, KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ", ve daha sonra Odunpazarı Belediyesi' nin, Kızılinler, "ESKİŞEHİR ODUNPAZARI TERMAL ALANI PROJESİ" nin, kamuoyu ile paylaşılması, aynı bölgede, ayrı iki proje gerçekleştirilmesi, zihinleri karıştırdı. Ancak umutsuz olmamak gerekir. Yeter ki bu alanda,"TAKIM RUHU" oluşturulsun.
Eskişehir Termal kaynaklarını mutlaka değerlendirmek zorundadır. İşte, Kütahya, Afyon ve Denizli! Kaplıca turizminde, ciddi mesafe aldılar. Otel ve pansiyonlar, ful dolu idi. Her yıl, önemli sayıda pansiyon ve otel yapılmasına rağmen, taleplere cevap verilemiyor. Bu illerdeki kaplıcaların, büyük çoğunluğunda yer bulmak güçtür. Yaz aylarında karşılayamadıkları gibi, Kaplıca Turizmi, o illerin ekonomisine, ciddi katkı sağlıyor.
Ülkemiz ve Eskişehir, termal kaynakları ve şifalı sular açısından tam bir cennet. Önemli bir jeotermal kuşağın üzerinde olan Eskişehir de, bu alandaki avantajına rağmen, doğal kaynakları verimli olarak kullanıldığını, doğru değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir. Sayısız sağlık sorununa faydalı olduğu kanıtlanan şifalı sularımızın çoğu, derme, çatma, tesislerden oluşuyor. İlgisizlik ve denetimsizlik, bu alanda da kendini hissettiriyor.
Bütün bu olumsuz koşullara rağmen, dünyada olduğu gibi, ülkemizde de sağlık turizmine, yani kaplıca ve şifalı sulara olan ilgi hızla artıyor. Tatillerinin, belirli bir bölümünü kaplıcalarda geçirmek, hem dinlenip, hem de sağlık sorunlarına çare bulmak isteyen, önemli bir kitle, sağlık turizmine ilgi gösteriyor. Ayrıca kaplıcalarımıza, ilgi gösteren yabancıların sayısı da azımsanamayacak düzeydedir.
Yıllardır da Eskişehir'de, "HİDROTERAPİ" merkezi gündemde. Ancak bir adım yol gidilemediği gibi, her gelen ilgili, bu alanda pek çok vaat ve söylemde bulundu, hatta makro hedefler gösterdi ama vaatler ve hedefler, bir türlü hayata geçirilemedi
Valilerimizden Sayın ÇALIŞICI' nın, gayretleri ile Kızılinler Köyü'nde yapımı düşünülen, hidroterapi ve rehabilitasyon merkezlerinin, çevre düzenleme planlarının hazırlandığı, bölgenin de ülkemizin sayılı sağlık ve tedavi turizm merkezi olacağı sıkça vurgulandı. Hatta, Kızılinler Köyü'nde yapılacak tesislerin, İzmir Balçova tesislerinden sonra Türkiye'de, sağlık turizmi kapsamında, ikinci tesis olacağı da söylendi. Kızılinler' e yatırımda bulunacağı söylenen girişimciler, gündeme geldi ama somut bir gelişme olmadı.
Ve nihayet! Tepebaşı Belediyesi' nin gündeme getirdiği, "KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ", bir basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı. Proje, 515 hektar üzerinde gerçekleştirilecekti, tamamlandığında, Sağlık ve Turizm tesis alanı ve Kür parkı 6000 yatak kapasiteli, Sağlık ve Turizm Tesisi alanın da 4000, özel yatırımcılara ayrılacak tesislerde de 2500 yatak kapasitesi ile 12500 kişiye hizmet verecekti.
Projede, fizik tedavi ve iyileştirme tedavi birimleri, yaşlılık bakım ve ileri yoğun bakım birimleri, bakım personeli eğitimi, yapılacak. Ayrıca sosyal tesisler, açık-kapalı havuz, tiyatro, sinema, konferans salonları, sanat galerisi, restoran, kafe, sera, alışveriş merkezleri, kütüphane, misafir oteli ve yaşam birimleri yer alacaktı. Hatta Projenin, gerçekleşeceği bölgenin, 1/5000 ve 1/1000'lik imar plan taslaklarının da hazırlandığı söylenmişti.
Elbette her projede olduğu gibi, KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MERKEZİ ile ilgili sorunlar, anlaşmazlık ve problemler olabilir. Bu doğal bir gelişmedir. Önemli olan taraflar, bu sorunları tartışmalı ve "ORTAK PAYDA" da buluşarak, sorunları birlikte çözmelidir. Aksi her icraat, özellikle de bir belediyenin, tek başına projeye sahiplenmesi veya ayrı proje ile ortaya çıkması, projenin hayata geçmesini engelleyeceği gibi Eskişehir' e, bu alanda zaman da kaybettirecektir.
Eskişehir, kaplıca turizmden pay olmak istiyorsa, siyaset üstü bir anlayışla, Vilayet Anakent ve alt belediyeler, kurum/ kuruluşlar, özellikle de ETO, projeye birlikte sahip çıkmalı, gerçekleştirilmesi içinde caba göstermelidir. Hatta yabancı sermayenin gelmesi için de girişimler yapılmalıdır.
Bakanlar Kurulu kararı ile Eskişehir-Afyonkarahisar-Kütahya bölgelerini kapsayan Frigya Kültürel Mirası Koruma ve Kalkınma Birliği kuruldu. Bu kurul, bölge ve Eskişehir Kızılinler Termal Turizm Merkezi 08.12.2006 tarih ve 26370 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Eskişehir, bu imkândan yararlanmalıdır. Ayrıca Eskişehir' de, siyasi ve kısır çekişmelere, Kızılinler Projeleri kurban edilmemelidir. Çünkü Eskişehir'de, bu tür çekişmeler sonucu, pek çok yatırım, ya gerçekleşmedi, ya da başka illere kaptırıldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi