
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ
ESO, Meclis Salonunda yapılan, "Proje Yazmaya Çeyrek Kala-Endüstriyel Araştırma ve Teknoloji Geliştirmede Üniversite-Sektör İşbirliği ve TÜBİTAK Destekleri Toplantısı" nda, Eskişehir' de, üniversite-Sanayi işbirliği alanında, önemli adım atıldı.
Toplantıda konuşan, ESO Başkanı Sayın Özaydemir' in, bir zamanlar, işbirliği yapamayan üniversitelerin ve sanayicilerin, artık birbirinden ayrılamaz bir hale geldiğini belirterek, "...Bir dönem, üniversite duvarları arkasında oturan akademisyenlerimiz ve kendi çabalarıyla, bir yere gelen sanayicilerimiz, bir şeyin farkına vardı. İlerlememiz, yarışmamız ve rekabet için, bir araya gelmemiz gerektiği anlaşıldı. "tespiti umut vericidir.
Aslında üniversite-sanayi işbirliği, Eskişehir'de geç kalmış bir gelişmedir. Çünkü
Çağımızda, bilimin doğrudan bir üretici güç haline dönüştüğü, sanayinin teknoloji içeriğinin arttığı bir gerçektir. Eskişehir'in, bu gelişmelere ayak uydurması ve global pazarlarda rekabet edebilmesi, kullandığı, ürettiği teknoloji ve üniversitelerle işbirliği ile orantılıdır.
Eskişehir' de, Ar-Ge, bilim ve teknoloji üretiminde, her kesim de elini taşın altına koymalı, imkânları ölçüsünde maddi ve manevi fedakârlıkta bulunmalıdır. Çünkü.'AR-GE'siz ilerleme ve büyüme, artık hiçbir sektörde, söz konusu olamaz. İster KOBİ olsun, ister dev sanayi; AR-GE' siz, ayakta kalamadığı gibi, global ve ulusal pazarlarda da söz sahibi olamaz.
Çağımızda, küreselleşmenin kızıştığı, rekabetin, teknoloji üretmenin ve Ar-Ge çalışmalarının, ön plana çıktığı dünyamızda, üniversitelerin, kurum/kuruluşlarla, özellikle de Üniversite-sanayi işbirliği, mutlaka sağlanmalı, hatta yasal zorunluluk haline getirilmelidir. Çünkü sanayide kullanılan teknolojiyi, geliştirmek ve nitelikli üniversite öğrencisi yetiştirmek için, bu işbirliği şarttır.
Bugün, dünya üzerindeki gelişmiş ülkelerde, bilim ve teknolojide için, Ar-Ge harcamaları, GSMH' nin, yüzde 2-4'ünü oluşturuyor. Aslında bir ülkenin, Ar-Ge harcamaları için, GSMH' dan ayırdığı %2'lik payı bile muhteşemdir. Ülkemizde, Ar-Ge harcamaları için GSMH' dan ayrılan pay ise %0.6'dır.
Eskişehir' in, ulusal ve global pazarlarda rekabet edebilmesi de bünyesindeki, Ar-Ge çalışmaları ve kullandığı ve ürettiği teknoloji ile de orantılı olacaktır. Ancak bugüne kadar Eskişehir' de, Ar-Ge ve üniversite-sanayi işbirliği arzu edilen boyutta sağlanamadı.
Türkiye'nin, kalkınması, her sektörde, özellikle de sanayide, başarılı olabilmesi için, ülke olarak Araştırma Geliştirme (AR-GE) yeteneklerine sahip insan gücü yetiştirmek zorundayız. O nedenle de eğitim kurum/kuruluşlarımıza, özellikle de üniversitelerimize ve sanayimize, önemli görevler düşmektedir.
Ayrıca Eskişehir' de, işletmeler, kurum/kuruluşlar, özelikle de sanayi ve üniversiteler, AR-GE çalışmalarındaki tüm sorunların çözümünü, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı bir uygulama ile çözüme ulaştırılabilir.
Eskişehir' de, AR-GE faaliyetlerinin olmazsa olmazı olan araştırmacılara, özendirici çalışma ortam ve koşullar sağlanmalı, bu kişilere araştırmacı özelliklerini geliştirecek, imkân ve olanaklar sunulmalıdır.
Eskişehir'de,, bilgiyi üretmek ve teknolojiyi geliştirmek, ulusal ve uluslar arası pazarda rekabet edebilmek ve bunu sürdürülebilir olmasını sağlamak için, üniversite-sanayi işbirliği sürekli ve kalıcı olmalıdır. Ancak, Sanayi-üniversite işbirliğinde, bilginin üretilmesi ve teknolojinin geliştirilmesi AR- Ge faaliyetlerini gerçekleştirecek düzeyde deneyimine sahip araştırmacılara, yeterli altyapıya, maddi desteğe ve zamana ihtiyaç vardır.
Ayrıca AR-GE çalışmaları, için, OSB' de ESO' nun rehberliğin de, "SEKTÖREL" ve "ÇATI " şirketleri kurulmalıdır. Çünkü Ar-Ge çalışmaları pahalı çalışmalardır. Nitekim global pazarlarda, söz sahibi olan çokuluslu şirketler, Ar-Ge' ye, büyük paralar ayırıyorlar. Nitekim, geçmiş yıllarda, General Motor, 5.917 milyar dolar, Siemens ,5.322 milyar dolar,IBM,5.083 milyar dolar Ar-Ge çalışmalarına para harcadı.
Ülkemizde ise AR-GE çalışmalarının, bir kısmı "üniversite" bir kısmı "kamu kuruluşları" bir kısmı da "özel sek¬tör" tarafından yürütülmektedir.
Eskişehir' de, maddi imkân yanında, AR-GE çalışmalarında, en önemli sorun, evrensel düzeyde, bilim üretebilme potansiyeline sahip doktoralı araştırmacılardır Ancak Eskişehir' de, görev alacak araştırmacılara, yurt içi, yurt dışı li¬sansüstü "mastır" ya da "doktora" düzeyinde bilgi kazandırılması gerekiyor. ESO, üniversite ve sanayicimize, bu alanda görev düşüyor.
ESO Meclis salonunda, yapılan Ar-Ge faaliyetleri ile ilgili açıklamalar ve Ar-Ge alanında, istekli ve kararlı tutum, özlenen gelişmedir. Özellikle de teknolojiyi sanayici ile işbirliği içinde, katma değeri yüksek, inovasyon değerleri içerisinde, sanayi ve üniversite birlikte geliştirmek, için bir araya gelmeleri, Eskişehir sanayisi ve nitelikli üniversite öğrencisi yetiştirilmesi ve istihdam açısından, önemli gelişmedir.